menu sluiten

Beauty statement

Mogelijk heb je vragen over asbest in make-upproducten. Bij HEMA staat kwaliteit en veiligheid voorop, dus ook bij onze make-upproducten. Vorig jaar hebben wij van het tv-programma EenVandaag een melding gekregen over een mogelijke vondst van asbest in een make-upproduct. Dit blijkt gelukkig niet te kloppen. Na zeer uitvoerig onderzoek van onder andere onderzoeksinstituut TNO is gebleken dat onschuldige talkvezels ten onrechte zijn aangezien voor asbestvezels.
Er zit dus geen asbest in de producten van HEMA. Alleen al een suggestie met betrekking tot asbest in make-upproducten leidt tot enorm veel onrust onder klanten en schade voor HEMA, vooral omdat onomstotelijk is vastgesteld dat er geen asbest in de producten zit. Door dit gegeven en het feit dat wij op geen enkele mogelijkheid contact meer kregen met de redactie, zag HEMA zich helaas genoodzaakt om de zaak voor te leggen aan de rechter. Inmiddels heeft EenVandaag de voorgenomen uitzending drie keer uitgesteld. HEMA heeft hierop het kortgeding aangehouden. Via de rechtbank is nu in de media het bericht verschenen over deze zaak.

Liever hadden we hier helemaal geen melding van gemaakt. Niet omdat we iets te verbergen hebben, maar vooral omdat we vinden dat het voor onze klanten heel veel onnodige onrust veroorzaakt.

Q&A

Zit er asbest in make-upproducten van HEMA?
Nee dat is niet het geval. Bij HEMA staat kwaliteit en veiligheid voorop, dus ook bij onze make-upproducten. Bij de winning van talk, een belangrijk ingrediënt van bijvoorbeeld foundation, kan er heel soms asbest meekomen. Dat komt omdat asbesthoudend gesteente van nature soms in talkmijnen voorkomt. Daarom wordt er continu onderzoek gedaan om er zeker van te zijn dat er geen asbest in de talk zit. Uitgebreid onderzoek van TNO heeft aangetoond dat er geen asbest in de make-upproducten van HEMA zit.

Hoe kan er überhaupt asbest in make-upproducten zitten?
Bij de winning van talk, een belangrijk ingrediënt van bijvoorbeeld foundation, kan er heel soms asbest meekomen. Dat komt omdat asbesthoudend gesteente van nature soms in talkmijnen voorkomt. Daarom wordt er continu onderzoek gedaan om er zeker van te zijn dat er geen asbest in de talk zit. Bij HEMA zijn we daar heel alert op.

Kan ik de producten veilig gebruiken?
Ja dat kan zeker. Al onze producten voldoen aan de Europese richtlijn voor cosmetica. Daarnaast worden al onze producten uitvoerig getest en gecontroleerd.

Waarom neemt HEMA het product niet uit de handel als er twijfel over bestaat?
Er bestaat geen twijfel over onze producten. TNO heeft dit uitvoerig onderzocht en onomstotelijk vastgesteld dat er geen asbest in onze producten zit.

Hoe controleren jullie of er geen asbest in de make-upproducten zit?
Wij doen heel uitgebreid onderzoek naar de talk die wij gebruiken. Daarvoor gebruiken we de modernste en meest uitgebreide onderzoeksmethoden, waaronder die van TNO en andere gerenommeerde laboratoria in Europa.

Hoe veilig zijn jullie make-upproducten in het algemeen?
Heel veilig. Al onze producten voldoen vanzelfsprekend aan de Europese wetgeving voor cosmetische producten. Daarnaast doen wij veel onderzoek naar de kwaliteit en veiligheid van onze producten volgens de laatste en beste onderzoekstandaarden.