Om onze doelstellingen op het gebied van duurzaamheid in te vullen, werken we volgens de richtlijnen van verschillende initiatieven en keurmerken. De standaarden die we gebruiken zeggen vaak iets over arbeidsomstandigheden, milieu of dierenwelzijn. Per keurmerk of initiatief leggen we hieronder in het kort uit waar ze voor staan.

keurmerk groen blaadje

groen blaadje
Zie je een groen blaadje op de verpakking van een HEMA artikel? Dan weet je dat we voor dit product duurzamere grondstoffen hebben ingekocht die het milieu zo min mogelijk belasten en zijn geproduceerd volgens standaarden voor arbeidsomstandigheden en dierenwelzijn. Je vindt het groene blaadje op de verpakkingen van textiel - en hardwaren producten. Ook onze food producten worden met de grootste zorg geproduceerd, dat zie je terug aan de bekende keurmerken.

keurmerk beter leven

Beter Leven keurmerk
Op steeds meer vlees, vleeswaren, zuivel en eieren zie je tegenwoordig het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. Het Beter Leven keurmerk is een sterrensysteem, waarbij geldt: hoe meer sterren, hoe diervriendelijker.
Meer weten? Kijk op www.beterlevenkeurmerk.nl

keurmerk weidemelk

weidemelk
Koeien horen in de wei. Daarom vind je bij ons steeds meer zuivelproducten met het weidemelklogo. Weidemelk is afkomstig van boerderijen waar koeien ten minste 120 dagen per jaar, minimaal 6 uur per dag in de wei lopen. Buiten zijn is heel natuurlijk voor koeien, ze kunnen er grazen en hebben er voldoende leefruimte.
Meer weten? Kijk op www.weidemelk.nl

duurzame vis

duurzame vis
Wij vinden het belangrijk dat de vis die we verkopen bijdraagt aan het verbeteren van de omstandigheden in de visvangst. Daarom heeft een steeds groter deel van ons visassortiment het MSC- of ASC-keurmerk. Door vis met deze keurmerken te kiezen, weet je zeker dat je verantwoord gekweekte (ASC) of wild gevangen (MSC) vis, schaal- en schelpdieren koopt.
Meer weten? Kijk op www.msc.org/nl en asc-aqua.org

fairtrade

fairtrade
Het Fairtrade keurmerk staat voor eerlijke handel. Het helpt boeren en arbeiders in ontwikkelingsland een betere plek te verwerven in de handelsketen, zodat ze kunnen leven van hun werk en kunnen investeren in hun toekomst. De Fairtrade standaard kenmerkt zich door een transparante minimumprijs en premie. De boerencoöperatie of plantagemedewerkers besluiten samen hoe ze de premie willen besteden. Investeringen worden veelal gedaan in zorg, onderwijs, pensioenvoorzieningen en infrastructuur. HEMA heeft Fairtrade thee, wijn en bananen in haar assortiment.
Meer weten? Lees verder over de fairtrade thee van HEMA.


UTZ

UTZ
UTZ is afkomstig uit het Maya en betekent 'goed'. UTZ is een wereldwijd certificeringsprogramma voor koffie, thee en cacao. Het UTZ-keurmerk richt zich op kwaliteit en productieverbetering door trainingen te geven aan boeren. Alle onze chocoladeproducten dragen het UTZ-keurmerk. Daarnaast vind je UTZ ook terug op een deel van onze koffie en basislijn thee.
Meer weten? Kijk op www.utz.org

rainforest alliance

Rainforest Alliance
Rainforest Alliance is een keurmerk voor betere arbeidsomstandigheden en milieu. Daarnaast zet het keurmerk zich in voor ecologische diversiteit en natuurbehoud van producten uit gebieden waar regenwoud groeit. Al onze koffie is duurzaam gecertificeerd, een deel daarvan heeft het Rainforest Alliance keurmerk. Zo zetten we ons in voor natuurbehoud in de koffieregio’s.
Meer weten? Kijk op www.rainforest-alliance.org

FSC

Forest Stewardship Council
De Forest Stewardship Council (FSC®) is een internationale organisatie die zich inzet voor verantwoord bosbeheer wereldwijd. Dit is bosbeheer waar rekening wordt gehouden met de ecologische, sociale en economische aspecten die bij bosbeheer horen. WIj verkopen veel producten die gemaakt zijn van hout, papier en bamboe. Veel van deze artikelen dragen het FSC-keurmerk. Hiermee garanderen we dat het hout dat gebruikt is voor de productie, uit 100% duurzaam beheerde bossen komt. Zo kunnen we ook in de toekomst nog genieten van mooie producten van hout.
Meer weten? Kijk op www.fsc.nl/nl-nl

BCI

Better Cotton Initiative
Het Better Cotton Initiative (BCI) kijkt toe op strenge milieucriteria en goede arbeidsomstandigheden. Zo trainen zij bijvoorbeeld boeren om water efficiënter te gebruiken. Wij hebben onszelf als doel gesteld om per 2020 100% duurzamere katoen in te kopen. De eerste stappen hebben we gezet. In 2016 kochten we 20% Better Cotton in en eind 2017 zal dat ruim 80% zijn.
Meer weten? Kijk op www.bettercotton.org.

biologisch katoen

biologisch katoen
Biologisch katoen is minder schadelijk voor het milieu dan gewoon katoen, omdat er bij de teelt alleen natuurlijke bestrijdingsmiddelen gebruikt worden en geen chemische herbiciden en pesticiden. Ons biologische katoen voldoet aan de Global Organic Textile Standard (GOTS) of Organic Content Standard (OCS) richtlijnen.
Meer weten? Kijk op www.global-standard.org.

EU biologisch

EU biologisch
Biologische boeren gebruiken geen chemische of synthetische bestrijdingsmiddelen en maken voor de bestrijding van schimmels en schadelijke insecten gebruik van natuurlijke vijanden zoals vogels. Producten in ons food assortiment met het Europees biologisch keurmerk voldoen aan de EU-regels voor biologische landbouw.

EU ecolabel

EU ecolabel
Het Europese Ecolabel is een keurmerk van de Europese Unie (EU) voor non-food producten en diensten. Met dit keurmerk waarborgen we de duurzaamheid van een aantal van onze hardwaren. Onze producten met het EU Ecolabel zijn geproduceerd met een lagere milieubelasting van grondstoffen, energie, water, schadelijke stoffen, afval en verpakking.
Meer weten? Kijk op www.ecolabel.eu