veilig slapen tips voor je baby

ongestoord en veilig slapen is belangrijk voor je baby

de eerste twee jaar een slaapzak maar geen dekbed

Een dekbedje kan niet alleen te warm zijn, maar als je baby zich onder of in het losliggende beddengoed manoeuvreert, wordt de ademhaling belemmerd. In een slaapzak rolt je kind minder gemakkelijk van de rug op de buik en kan hij zich niet blootwoelen. Ook wordt het moeilijker om uit het bed te klimmen. Zorg voor een goed passende slaapzak, want als de armsgaten en halsopening te groot zijn, kan het kind in de slaapzak zelf kruipen. Controleer of de rits aan de onderkant opengaat, zodat het kind er zelf niet bij kan. HEMA verkoopt verschillende babyslaapzakken, passend bij elk seizoen. Ze zijn gemaakt van goed ventilerend materiaal en voldoen aan de eisen van de Stichting Consument en Veiligheid. Als je kiest voor een laken met deken, gebruik dan een dunne slaapzak. Stop het beddengoed minimaal 10 centimeter onder het matras, maar houdt altijd het gezicht van je kind vrij.

ga naar alle baby slaapzakken in de webshop

een veilige slaapplaats

Laat je baby in een eigen wiegje of bed slapen, maar zet dit het eerste half jaar zo dicht mogelijk bij je eigen bed in de buurt. Houd ook overdag regelmatig toezicht tijdens het slapen. Zorg voor een wieg of bedje met ventilerende zijwanden en controleer of de afstand tussen de spijlen 4,5 tot 6,5 cm is. Kies een stevig en goed passend matras en let op zacht of afsluitend beddengoed omdat deze de ademhaling kunnen belemmeren. Denk hierbij ook aan een hoofdbeschermer, een kussen of zeiltje en knuffels die op een kussen lijken. Zet het bedje niet in de buurt van gordijnkoorden en snoeren en hang een mobiel buiten het bereik van de kinderhandjes op. Zorg voor een rookvrije omgeving en ventileer de babyslaapkamer regelmatig.

juiste temperatuur

Zorg dat je baby het niet te warm heeft. Warmte wordt bepaald door een combinatie van kleding, beddengoed en kamertemperatuur. Je baby heeft het warm genoeg als zijn voetjes aangenaam aanvoelen. De ideale temperatuur van de babykamer ligt tussen 16°C en 18°C.