baby veilig laten slapen

Met een kindje op komst, moet er veel worden geregeld. De hele babyuitzet moet worden gekocht en je moet over veel dingen nadenken. Een van die dingen is het creëren van een veilige slaapomgeving voor je kleintje. Maar waar moet je allemaal op letten als het om veilig slapen gaat? Een baby is nog zó klein en kwetsbaar. HEMA helpt je met tips om de omgeving waarin je kindje slaapt zo veilig mogelijk te maken.

alles voor de babykamer

ledikant, wieg of co-sleeper?

Als je de slaapplek van je kindje gaat inrichten, kun je kiezen voor een wieg, ledikant of een co-sleeper. Alle drie de opties hebben weer andere voordelen. Vind je het lastig kiezen? Wij hebben de belangrijkste eigenschappen voor je op een rij gezet:

  • Wieg: een wiegje geeft baby’s een geborgen gevoel. Dat komt omdat het een kleiner bedje is en er meer begrenzingen zijn.
  • Ledikant: een ledikant kun je veel langer gebruiken dan een wieg. Dit maakt een wieg voor ouders een stuk praktischer.
  • Co-sleeper: als laatste kun je ook nog kiezen voor een co-sleeper. Een co-sleeper is een aanschuifbedje, waardoor je je kleintje de eerste maanden dichtbij je houdt. Hierdoor kun je je kleintje sneller troosten, voeden of eventjes aanraken. Het is veel veiliger dan je baby bij jou in bed leggen.

De wieg en ledikant zijn het meest veilig. Om je baby veilig te laten slapen moet de wieg of het ledikant aan een aantal veiligheidseisen voldoen. Het bedje moet ventilerende zijwanden hebben en in geval van spijlen mogen deze niet meer dan 4,5 tot 6,5 cm uit elkaar staan. Op die manier glipt je baby’tje niet uit bed.



 

veilige slaaphouding voor je baby

Er zijn drie verschillende houdingen waarin een kindje kan slapen: op de rug, de zij en op de buik. Hieronder lees je welke houding voor een baby het veiligst is om in te slapen en waarom.

  • Op de rug is de veiligste slaaphouding: de meest veilige slaaphouding voor een baby, is het slapen op de rug. Vooral in de eerste maanden na de geboorte. Omdat het gezicht dan vrij ligt, ademt je kindje gemakkelijk. Let op dat je kindje niet steeds met het hoofdje dezelfde kant op ligt. Wanneer je baby een voorkeurskant ontwikkelt en steeds op een kant van het hoofd ligt, kan het hoofdje aan die zijde plat worden. Wissel dus af op welk oortje je kind slaapt.
  • Laat je kindje niet op de buik slapen: in tegenstelling tot rugslapen, is het voor een baby gevaarlijk om op de buik te slapen. In deze houding is de kans aanwezig dat het mondje en neusje in het matras komen te liggen. Wanneer dit gebeurt, kan het neusje vervormen. Ook loop je het risico dat je baby de uitgeademde lucht weer inademt. In beide gevallen krijgt de pasgeboren baby te weinig zuurstof. Het is overigens wel goed om je baby op de buik te leggen wanneer hij niet aan het slapen is. Met regelmatige ‘tummy time’ train je de rug- en nekspieren van je kleintje.
  • Laat je kindje ook liever niet slapen op de zij: je kunt een baby het beste ook niet op de zij laten slapen. Kinderen rollen vanuit de zij namelijk vaak in hun slaap terug op de buik. Rolt je kindje na een aantal maanden makkelijk zelf vanuit de buik naar de rug? Dan is je kleine langzaam in staat om zijn of haar eigen slaaphouding te bepalen.

veilig baby beddengoed

Door het juiste beddengoed voor je baby uit te zoeken, zorg je ervoor dat hij of zij veilig kan slapen. Er zijn een aantal punten waar je op moet letten bij het kiezen van het juiste baby beddengoed:

  • Zorg voor een leeg bedje en ademende stoffen. Zorg er allereerst voor dat het baby beddengoed in het ledikantje of het wiegje van ademende stof is. Gebruik daarnaast geen zachte materialen. Ga voor een stevig matras dat goed aansluit op het bedje, waarbij er geen ruimte ontstaat tussen het matras en het bed. Leg geen kussens, hoofdbeschermers, grote knuffels of andere decoratieve items in het ledikant of de wieg. Al deze spullen verhogen de kans dat je baby niet goed kan ademhalen.
  • Kies voor een slaapzak in plaats van een dekbed. In plaats van een dekbed, kun je beter kiezen voor een baby slaapzak. Je voorkomt daarmee dat je kindje onder het beddengoed terechtkomt en ademhalingsproblemen krijgt. Ook blijft je kleintje lekker warm, omdat hij of zij de deken niet van zich af kan trappelen. Een ander voordeel van een slaapzak, is dat een baby hierin moeilijk omrolt of uit bed klimt.
  • Ga voor een slaapzakje met rits. Zorg ervoor dat de slaapzak een rits heeft waar de baby niet zelf bij kan. Zo voorkom je dat je druktemaker zelf uit bed klimt. HEMA’s baby slaapzakken gaan altijd van onder naar boven open. Is je baby al iets groter en weet hij of zij de rits zelf los te maken? Dan kun je de slaapzak ook achterstevoren aantrekken. Met de rits op de rug kan je kindje hem zelf niet openen. Dat is lekker en veilig slapen voor je baby.
  • Let op de maat van de slaapzak. Naast de rits, is ook de grootte van de slaapzak een belangrijk punt om op te letten. Een baby slaapt namelijk het veiligst in een goed passende slaapzak. Dat betekent dat de armsgaten en de halsopening niet te groot mogen zijn. Zo zorg je ervoor dat je kindje niet onderin de slaapzak terecht kan komen tijdens het woelen of slapen. Dat is wel zo veilig.

veilige temperatuur op de babykamer

Veilig slapen betekent ook dat je ervoor zorgt dat je baby goed op temperatuur blijft. Verwarm in de eerste tijd het bedje voor met een warme kruik. Wil je de kruik bij je baby in het bedje leggen? Zorg dan dat de hoes er helemaal goed omheen zit en dat er een handbreedte en een extra tussenlaag tussen de baby en de kruik zit. Gebruik hier bijvoorbeeld een opgerolde hydrofiele doek voor. Draai de dop van de kruik er recht en strak op. Als het schroefdraad of de rubbers van de dop kapot of beschadigd zijn, gebruik de kruik dan niet meer.

de temperatuur van de babykamer

Veilig slapen betekent ook dat je kindje het niet te warm mag krijgen. De kamertemperatuur is precies goed als het tussen de 16 en 18 graden is. Kijk goed naar de combinatie van kleding, slaapzak en het beddengoed. Je baby hoeft bijvoorbeeld niet ook nog een pyjama in zijn slaapzak aan als het zomer is. Een rompertje is dan wel genoeg.

check de TOG-waarde van je babykleding en -textiel

Tip: check bij de aanschaf van een slaapzakje, deken of andere babykleding altijd de hoogte van de TOG-waarde. De TOG-waarde is een richtlijn die aangeeft hoe goed een kledingstuk warmte vasthoudt. De waardes variëren van 0 tot 4. Hoe lager de TOG-waarde, des te meer warmte er kan ontsnappen. Hoe hoger de TOG-waarde, hoe meer warmte het kledingstuk vasthoudt. Je vindt de TOG-waardes van HEMA babytextiel in de beschrijving van het betreffende product op hema.nl.

De juiste TOG-waarde is afhankelijk van de temperatuur in de babykamer (of de andere plek waar je kleintje slaapt). Houd naast de juiste TOG-waarde van de slaapzak ook rekening met de kleding die je baby daaronder draagt. Tel de TOG-waardes van de babykleding en de slaapzak (of deken) bij elkaar op. In de tabel hieronder lees je per temperatuur wat de maximum TOG-waarde is. Kleed je kleintje dus niet warmer dan dat.


kamertemperatuur maximum TOG-waarde babytextiel en babykleding
< 16 °C 4,0 TOG Romper, slaapzak, laken en deken, of romper, laken en meerdere dunne dekens
16-19 °C 2,5 TOG Romper, slaapzak, laken en dunne deken
20-22 °C 2,0 TOG Romper met slaapzak, of romper met laken en dunne deken
23-25 °C 1,0 TOG Romper of laken
> 26 °C 0,5 TOG Alleen een luier

Let op: de TOG-waardes helpen je op weg bij het bepalen van de juiste dikte van de nachtkleding en het babytextiel. Maar onthoud dat het altijd het beste is om zelf de warmte van je kleintje te checken. Neem de TOG-waardes dus als startpunt, maar controleer altijd hoe je kleintje erbij ligt en wat zijn of haar temperatuur is. Hieronder lees je hoe je de temperatuur van je baby gemakkelijk controleert.

check de warmte van je kindje

Als de voetjes aangenaam voelen weet je dat je kindje het warm genoeg heeft. Voel ook regelmatig in de nek. Voelt het een beetje klam? Dan heeft je baby het te warm. Trek in dat geval een laagje uit, of laat je kindje onder alleen een lakentje slapen.

HEMA heeft keuze uit slaapzakken voor het zomer- en winterseizoen, wel of niet gewatteerd. Alle slaapzakjes hebben afritsbare mouwen. Zo kan je baby veilig slapen gedurende alle seizoenen.

Vergeet je niet om zelf ook rust te nemen? Voor een baby zorgen is hard werken. Maar als je alles gecheckt hebt, kun je zelf ook heerlijk gerust en veilig slapen. Welterusten!

shop baby slaapzakken



 

een fopspeen is fijn én veilig voor je baby

Een fopspeen bij het slapen heeft ook veiligheidsvoordelen. Je kindje slaapt er dieper door, waardoor hij of zij minder draait. Je baby zal ook eerder het hoofdje draaien als de speen in het gezicht drukt. Hierdoor laat je je kleintje dus extra veilig slapen. Krijgt je baby borstvoeding? Begin dan pas met de fopspeen als dat helemaal goed gaat. Als je baby flesvoeding krijgt, dan mag je meteen een fopspeen geven. Als je meerdere fopspenen in het ledikantje legt is de kans groot dat je baby zelf de speen weer terug kan vinden als hij hem kwijt is.

shop fopspenen

overige tips voor een veilige slaapomgeving voor je baby

tip 1: maak het bedje ‘kort’ op

Maak in de eerste tijd het wiegje of ledikantje kort op. Met zijn voetjes bijna tegen het voeteneinde en stof tot aan de schouders, glipt je newborn niet zomaar met zijn hoofdje onder het beddengoed. Veiligheid staat voorop! Stop het lakentje en de deken goed onder het matras en vouw de deken niet dubbel. Op die manier krijgt je baby het namelijk al snel te warm.

tip 2: leg je baby niet bij je in bed

In het begin wil je je kindje het liefst zo dicht mogelijk bij je hebben. Maar het is geen goed idee om je baby bij jou in bed te slapen slapen. Dit vergroot namelijk de kans op wiegendood, omdat:

  • Je baby oververhit kan raken door de warmte van je dekbed, of door jouw lichaamswarmte.
  • Je baby tegen je aan rolt, waardoor er ademhalingsproblemen ontstaan.
  • Je baby tussen twee matrassen vast kan komen te zitten.

Door je kindje in een wieg, ledikant of co-sleeper te leggen, voorkom je het ontstaan van deze problemen. Gelukkig kun je het kinderbedje wel lekker dichtbij je eigen bed zetten. Zo houd je makkelijk toezicht en ben je er snel bij als je baby je nodig heeft.

tip 3: houd de slaapplek van je kindje in de gaten

Slaapt je kindje in een andere kamer? Houd dan (ook overdag) regelmatig een oogje in het zeil. Tip: een babyfoon met een camera maakt dit een stuk makkelijker. Met één druk op de knop heb je je baby in beeld. Vanaf het moment dat de kleine zich optrekt aan de spijlen van het ledikant laat je de bodem van het ledikant naar beneden zakken. Kleine klimmers blijven zo in hun bedje, en veilig slapen voor je baby is weer gewaarborgd.

babyuitzetlijst

Wat heb je eigenlijk allemaal nodig als er een baby op komst is? Je leest het in de babyuitzetlijst van HEMA.

lees meer
Link

meegroeiromper

Baby's groeien enorm snel. Daarom heeft HEMA de meegroeiromper bedacht. Verstelbaar en makkelijk.

lees meer
Link

maattabel babykleding

Bij HEMA willen we dat de babykleding die je bij ons koopt goed past. Daarom hebben we een baby maatwijzer ontworpen.

lees meer
Link

bamboe babykleding

Bamboe is een stof vol voordelen. Daarom kiest HEMA ervoor om steeds meer bamboe babykleding te maken. Lees meer!

lees meer
Link

meer productinformatie

beoordeling

goed idee

artikel is toegevoegd aan je mandje