suède schoenen schoonmaken: zo doe je dat!

null

Suède schoenen zijn prachtig, maar ze zijn ook kwetsbaar en gevoelig voor vlekken. Geef ze daarom wat extra liefde en bescherming. Is er toch vuil of vlekken op je suède schoenen gekomen? In dit artikel lees je hoe je ze weer helemaal schoon krijgt.

Wat is suède precies?

Suède schoenen zijn gemaakt van een speciaal soort leer, namelijk suède. Het is gemaakt van de binnenkant van een dierenhuid. Daarom voelt het zo zacht en pluizig aan. Gewoon leer is juist gemaakt van de buitenkant van een dierenhuid, waardoor het gladder aanvoelt. Veel mensen houden van suède schoenen vanwege de mooie, luxe uitstraling. Jij vast ook!

Suède is erg mooi, maar ook kwetsbaar. Het absorbeert snel vuil en het vlekt gemakkelijk. Vanwege het ruwe oppervlak is het ook lastiger schoon te poetsen. Daarom is het heel belangrijk dat je jouw suède schoenen op de juiste manier beschermt en schoonmaakt. Gebruik de juiste producten om het leer schoon te maken, en ga voorzichtig aan de slag.

Hoe kun je jouw suède schoenen beschermen?

Heb je een mooi paar suède schoenen gekocht? Om ze zo lang mogelijk mooi te houden, is het belangrijk om ze op de juiste manier te beschermen. Met een beschermende spray bescherm je jouw nieuwe stappers tegen water en vlekken. En ja, dat is echt nodig, want een regenbui of een vlek is vaak dichterbij dan je denkt…

Spuit de spray gelijkmatig over je suède schoenen en laat ze rustig opdrogen. Op de verpakking van de spray staat precies wat je moet doen. Is er toch vuil of een vlek op je schoenen gekomen? Wacht dan niet te lang totdat je in actie komt. Hieronder lees je stap voor stap wat je moet doen om je suède schoenen schoon te maken.

alles voor mooie verzorgde schoenen

Hoe kun je suède schoenen schoonmaken?

Oeps… Je was nog zo voorzichtig, maar nu zit er toch een vlek, een kring of wat vuil op je suède schoenen. Balen, maar geen zorgen. Wij vertellen je in 6 stappen hoe je jouw stappers weer helemaal schoon krijgt.

stap 1: haal de juiste producten in huis

Om je suède schoenen op een goede en veilige manier schoon te krijgen, is het belangrijk dat je de juiste producten in huis haalt. Zorg in elk geval voor:

  • een schoenspanner of een paar stukken papier
  • een schone doek
  • een suèdeborstel of tandenborstel (met zachte haren)
  • een schone suèdegum of potloodgum
  • een suèdereiniger, schoonmaakazijn of ontsmettingsalcohol

Daarnaast kun je nodig hebben:

  • een beetje maïzena (voor vetvlekken en olievlekken)
  • een waterkoker en een schone witte handdoek (voor hardnekkige zwarte strepen en moddervlekken)
  • een flesje waterstofperoxide, wattenbollen of een schone handdoek (voor bloedvlekken)

Heb je alles in huis? Super, dan kunnen we aan de slag!

stap 2: laat je schoenen drogen en vul ze op

Het is belangrijk dat je je schoenen pas schoonmaakt als ze helemaal droog zijn. Ben je net in de modder of een plas gestapt, of is er net een vetvlek op je schoenen terechtgekomen? Laat je schoenen dan eerst rustig aan de lucht drogen op kamertemperatuur. Start je meteen met poetsen, dan kun je de vlek juist erger maken.

Geduld is hier dus letterlijk ‘een schone zaak’. Gooi je schoenen ook niet in de droger en leg ze niet bij de verwarming. Dit kan het materiaal beschadigen en de vlekken verergeren.

Dan nog een laatste ding voordat je begint: stop je suède schoenen nooit in de wasmachine en was ze nooit met een sopje met zeep. Je bent misschien gewend om je andere schoenen zo schoon te maken, maar bij je suède schoenen doet dit meer kwaad dan goed. Suède neemt namelijk water op. Door het materiaal te wassen met water en zeep, zorg je dus juist voor nieuwe vlekken in je schoenen.

Zijn je schoenen helemaal droog? Zet er een schoenspanner in of vul ze met proppen papier. Op deze manier behouden ze hun vorm tijdens het schoonmaken. Ook gaat het poetsen makkelijker, omdat de schoenen stabieler zijn en het oppervlak gladder blijft.

stap 3: verwijder overtollig vuil van je schoenen

Pak de suèdeborstel of de tandenborstel erbij en borstel het vuil van je suède schoenen af. Heb je geen borstel bij de hand, dan kun je ook een schone doek gebruiken. Maar let op: gebruik een droge doek, want water en zeep geeft nieuwe vlekken af. Borstel voorzichtig en altijd in dezelfde richting. Heb je schoenen van nubuck (een gevoelig type suède), ga dan extra voorzichtig te werk.

De meeste suèdeborstels hebben twee kanten: een kant met rubberen haren en een kant met stalen haren. Gebruik de rubberen haren voor het verwijderen van vuil. Heb je te maken met hardnekkig vuil, dan kun je iets harder borstelen. Blijf in één richting borstelen en maak geen rondjes. De stalen haren gebruik je alleen om de hardnekkigste vlekken te verwijderen en de textuur te herstellen.

stap 4: maak oppervlakkige vlekken schoon

Nu het vuil van je schoenen is geborsteld, wordt het tijd om de vlekken op je schoenen schoon te maken. We beginnen met de oppervlakkige vlekken. Dit zijn vaak lichte en recente vlekken die nog niet helemaal zijn doorgedrongen in je schoenen.

Pak je schone suèdegum (of potloodgum) erbij en probeer de vlekken weg te wrijven. Gum voorzichtig op en neer, totdat de vlek weg is. Borstel daarna even na met de rubberen kant van je suèdeborstel (of je zachte tandenborstel), zodat de gumresten van je schoenen af zijn.

Verdwijnt de vlek (nog) niet (helemaal)? Probeer dan iets harder te gummen, maar overdrijf niet. Soms is het gummen niet voldoende om de vlek te verwijderen, dat is niet erg. In stap 5 lees je wat je kunt doen om hardnekkige vlekken schoon te krijgen.

shop onze schoenbenodigdheden en accessoires

stap 5: maak hardnekkige vlekken schoon

Blijven er nog een paar hardnekkige vlekken zichtbaar op je suède schoenen? Geen zorgen, ook deze vlekken pakken we aan. Dep een droge doek in een beetje suèdereiniger. Als je dat niet in huis hebt, kun je ook schoonmaakazijn of ontsmettingsalcohol gebruiken.

Het is belangrijk dat je niet te veel van het goedje gebruikt. Je suède schoenen mogen namelijk niet te nat worden; dat zorgt alleen maar voor meer vlekken. Veeg met een korte beweging over de vlek in één richting. Laat de plek daarna opdrogen. Als de vlek daarna nog steeds te zien is, kun je de stap nog een keer herhalen.

Let op: sommige vlekken maak je op een andere manier schoon. Hieronder lees je daar meer over.

specifieke vlekken verwijderen

De meeste vlekken krijg je weg op de manier die we hierboven hebben gedeeld. Maar sommige vlekken hebben net een andere aanpak nodig. Hieronder lees je welke soort vlekken dat zijn, en hoe je ze schoon krijgt.

vetvlekken en olievlekken

Deze kun je verwijderen door een beetje maïzena op de vlek te strooien. Het klinkt misschien gek, maar het werkt echt. Laat de maïzena een paar uur zitten. Borstel het niet weg met een suèdeborstel, maar veeg de plek zacht schoon met een schone doek. Je kunt ook een stofzuiger of een kruimeldief gebruiken om de maïzena op te zuigen.

zwarte strepen of moddervlekken

Is het niet gelukt om de zwarte strepen of moddervlekken op je suède schoenen weg te krijgen met de vorige stappen? Breng dan je waterkoker aan de kook en houd je schoenen boven de stoom. Let op: houd je schoenen er echt boven en dus niet (bijna) in het kokende water. De stoom opent de vezels van het suède, waardoor het vuil beter te verwijderen is.

Pak een witte handdoek en dep de strepen en vlekken voorzichtig weg. Als het goed is, zie je de vlekken als sneeuw voor de zon vervagen. Het kan zijn dat je de stap een paar keer moet herhalen om de hardnekkige vlekken of strepen weg te krijgen. Stoom beide schoenen helemaal schoon, en dus niet alleen op de plaats van de vlek. Op deze manier krijg je geen last van kleurverschil.

bloedvlekken

Bloedvlekken krijg je het beste uit je suède schoenen met een beetje waterstofperoxide. Dep een wattenbol of de hoek van een schone handdoek in het middel. Een klein beetje is al genoeg. Wrijf voorzichtig over de bloedvlek en laat je schoen daarna opdrogen. Is de vlek nog niet (helemaal) verdwenen? Herhaal de stap dan nog een keer.

kauwgom of was

Is er kauwgom op je suède schoen terechtgekomen? Maak dan plaats in je vriesvak. Niet voor een lading ijsjes om jezelf mee te troosten, maar voor je suède schoen zelf. Leg de schoen in de diepvries en laat hem daar liggen totdat de kauwgom hard is. Daarna kun je de kauwgom zo van je schoen afhalen. Je kunt hetzelfde trucje gebruiken voor het verwijderen van was op je suède schoenen.

stap 6: laat je schoenen drogen en spuit ze in

Heb je alle stappen gevolgd, dan is het nu tijd om je schoenen te laten drogen. Zet ze niet bij de verwarming, maar laat ze op een natuurlijke manier aan de lucht drogen. Laat de schoenspanner of de stukken papier in je schoenen zitten totdat ze helemaal schoon zijn. Het wachten wordt beloond, want je suède schoenen zien er weer picobello uit!

Ziet de stof er wat rommelig uit? Borstel het suède dan nog even na met een suèdeborstel of een zachte tandenborstel. Als je wilt, kun je ze ook opnieuw inspuiten met een beschermende spray. Daarna zijn ze weer helemaal als nieuw en klaar om te dragen!

bekijk meer HEMA huishoud tips

Met behulp van onze lifehacks leer je namelijk hoe je jouw badkamer op een goedkope manier weer stralend schoon maakt!

badkamer schoonmaken

Met onze uitleg over wassymbolen, kun je voortaan met vertrouwen je kleding wassen en drogen.

wassymbolen

Om lang plezier te hebben van je mooie gordijnen is het een goed idee om ze af en toe eens te wassen.

gordijnen wassen

HEMA heeft handige tips om je kleding opbergen een stukje makkelijker te maken. Verzamel je kledingstukken, en ga aan de slag.

kleding opruimen

Last van fruitvliegjes? Lees snel verder als je wilt weten hoe je snel en gemakkelijk zelf een fruitvliegjesval maakt.

fruitvliegjes vangen