zelf je tapijt reinigen: zo doe je dat
Je hebt vast weleens van die filmpjes gezien waarin het tapijt door een professional werd gereinigd. Binnen mum van tijd ziet het vloerkleed er weer als nieuw uit. Maar wist je dat je jouw tapijt zelf ook eenvoudig kunt schoonmaken? Wij leggen je precies uit hoe je dat doet. Je kunt meteen aan de slag, want je hebt er niet veel voor nodig!
Hoe vaak moet je je vloerkleed reinigen?
Vloerkleden zijn magneten voor vuil en stof. Daarom is het belangrijk om ze geregeld schoon te maken, ook als ze er nog spik en span uitzien. We raden je aan om het vloerkleed in ieder geval 1 keer per week te stofzuigen. Heb je een hoogpolig tapijt, dan raden we 2 keer per week aan. Tussen de hoge polen kan zich namelijk veel stof en vuil verzamelen.
Door regelmatig te stofzuigen, krijgt vuil geen kans om zich op te hopen. Dat is natuurlijk prettig vanuit hygiënisch oogpunt. Maar het is ook beter voor de kwaliteit van je tapijt; stof kan de vezels namelijk beschadigen. Hierdoor krijg je van die vervelende slijtageplekken in je vloerkleed. Hoe vaker je stofzuigt, hoe minder het stof zich kan ophopen. De stofzuiger is dus je beste vriend!
Zit er een vlek in je vloerkleed? Of heeft iemand met vieze schoenen over je tapijt gelopen? Wacht dan niet te lang, maar kom meteen in actie. Hoe sneller je vlekken aanpakt, hoe groter de kans dat je ze met succes verwijdert. Daarnaast is het goed om je vloerkleed 1 keer per jaar extra grondig te reinigen, bijvoorbeeld tijdens de voorjaars- of najaarsschoonmaak.
extra onderhoud hoogpolige vloerkleden
Zoals je hierboven hebt gelezen, kun je een hoogpolig tapijt het beste 2 keer per week of meer stofzuigen. Om zo lang mogelijk van je vloerkleed te genieten, is het goed om hem ook regelmatig te ontknopen met een grove kam. Kam rustig door de hoogpolige haren, totdat hij er weer als nieuw uitziet! Zorg dat je ook een kam door het vloerkleed heen haalt voordat je hem grondig reinigt.
de leukste woonaccessoires van HEMA
Hoe pak je het schoonmaken van je tapijt aan?
Hieronder lees je hoe je het stofzuigen, verwijderen van vlekken en het stoomreinigen van je vloerkleed aanpakt.
stap 1: stofzuigen
Als je gaat stofzuigen, ga dan voorzichtig aan de slag. Schuif alle meubels opzij en beweeg voorzichtig over het kleed. Gebruik altijd de stofzuigermond zonder borstels. Is het lastig om het vloerkleed te stofzuigen, omdat de stofzuigermond zich vastzuigt? Zet de zuigkracht dan op een lagere stand. De delen waarop je veel loopt, kun je extra stofzuigen met de stofzuigerbuis.
stap 2: vlekken schoonmaken
Voor het reinigen van vlekken in je tapijt, gebruik je een tapijtreiniger. Deze kun je kopen in de winkel, maar ook eenvoudig zelf maken. Het materiaal van je vloerkleed bepaalt welk middel je beter wel of niet kunt gebruiken. Let op: vloerkleden gemaakt van zijde kun je het beste door een professional laten reinigen.
Wollen vloerkleed reinigen met azijn of baking soda
Een vloerkleed van wol kun je op 2 manieren schoonmaken: met azijn (natte methode) of met baking soda (droge methode). Zorg ervoor dat je het tapijt altijd eerst stofzuigt voordat je hem behandelt met een reinigingsmiddel.
wollen vloerkleed reinigen met azijn:
- Om vlekken uit je wollen vloerkleed te krijgen, kun je witte azijn gebruiken. Pak een emmer en vul deze met 1 deel witte azijn en 2 delen lauwwarm water.
- Doop een spons of een schone theedoek in het mengsel en wring het uit. Breng het middel vervolgens aan op de vlek. Het is belangrijk om alleen te deppen en niet te wrijven. Je wilt tenslotte voorkomen dat de vlek dieper in het tapijt wordt gedrukt of de vezels worden beschadigd.
- Doop vervolgens een schone doek in lauwwarm water (let op: dus niet in het mengsel) en dep het op de vlek. Zo zorg je ervoor dat de azijn wordt verwijderd uit het vloerkleed.
- Je kunt het tapijt daarna aan de lucht laten drogen. Het helpt hierbij om een raam open te zetten. Wil je het tapijt sneller laten drogen? Dep dan met een droge doek op de vlek. Leg het vloerkleed niet in de zon en föhn niet; hierdoor kunnen verkleuringen ontstaan.
Voordat je aan de slag gaat nog even het volgende:
- Wees voorzichtig met het gebruik van (te) veel water op je wollen vloerkleed. Omdat wol lang de tijd nodig heeft om te drogen, kan je tapijt muf gaan ruiken.
- Om er zeker van te zijn dat het middel het tapijt niet verkleurt of beschadigt, kun je de methode het beste eerst uittesten op een ander gedeelte van je vloerkleed. Gebruik hiervoor een gedeelte van het vloerkleed dat niet opvalt.
- Omdat azijn een blekend effect heeft, kun je het beter niet gebruiken op gevoelige of gekleurde vloerkleden. Gebruik in dat geval een ander geschikt reinigingsmiddel, of vraag een professional om advies.
altijd handige schoonmaakspullen
wollen vloerkleed reinigen met baking soda:
- Heb je baking soda in huis? Met dit middel kun je de vlekken ook uit je wollen vloerkleed krijgen. Verdeel een gelijkmatig laagje baking soda over je gehele vloerkleed (dus niet alleen het gedeelte waar de vlek zit).
- Laat de baking soda een half uur tot een uur inwerken. Heb je last van hardnekkige vlekken of ongewenste geurtjes? Dan kun je het spul ook langer laten inwerken, bijvoorbeeld een hele nacht.
- Pak de stofzuiger erbij en stofzuig voorzichtig over het gehele tapijt, totdat alle baking soda is verwijderd.
vloerkleden van sisal en katoen reinigen met een mild (af)wasmiddel
Voor tapijten van katoen of sisal kun je beter geen zure tapijtreinigers gebruiken. Gebruik dus geen azijn, maar een alkalisch middel. Deze reinigers hebben een pH-waarde van hoger dan 7. Een voorbeeld van een alkalisch middel is (af)wasmiddel.
- Heb je een vlek gemaakt in je katoenen of sisal tapijt? Ga dan meteen aan de slag met schoonmaken. Vlekken trekken namelijk snel in het tapijt vanwege het absorberend vermogen van katoen en sisal.
- Verwijder eerst de overtollige resten met een lepel of een schone witte doek.
- Maak een mengsel van water en een klein scheutje mild, vloeibaar (af)wasmiddel.
- Breng het middel aan op de vlek met een schone, witte doek. Het is belangrijk om alleen te deppen en niet te wrijven. Je wilt tenslotte voorkomen dat de vlek dieper in het tapijt wordt gedrukt of de vezels worden beschadigd.
- Doop vervolgens een schone doek in lauwwarm water (let op: dus niet in het mengsel) en dep het op de vlek. Zo zorg je ervoor dat het (af)wasmiddel weer uit het tapijt wordt getrokken.
- Je kunt het tapijt daarna aan de lucht laten drogen. Het helpt hierbij om een raam open te zetten. Dep met een droge doek op de vlek om het drogen te versnellen. Leg het vloerkleed niet in de zon en föhn niet; hierdoor kunnen verkleuringen ontstaan.
stap 3: stoomreinigen
Om jouw vloerkleed zo mooi en fris mogelijk te houden, is het goed om hem eens in de zoveel tijd te (laten) stomen. Hoogpolige vloerkleden zul je vaker moeten stomen dan laagpolige varianten. Hoe beter je jouw tapijt reinigt zoals in stap 1 en 2, hoe minder vaak een diepe stoomreiniging nodig is. Dat is fijn, want te vaak stomen kan de kwaliteit van je tapijt aantasten.
Zorg ervoor dat je je tapijt in ieder geval 1 keer per jaar diep reinigt. Zet deze taak bijvoorbeeld op je lijstje voor de voorjaars- of najaarsschoonmaak, zodat je het niet vergeet. Je kunt zelf een stoomreiniger aanschaffen of er eentje lenen van een bekende. Veel stofzuigers hebben tegenwoordig ook een stoomfunctie. Je kunt het natuurlijk ook laten doen door een professional.
Geniet van jouw frisse tapijt!