waterkoker ontkalken
De waterkoker is misschien wel een van de meest gebruikte apparaten in de keuken. Het is belangrijk om hem regelmatig te ontkalken, zowel uit hygiënisch oogpunt als voor een optimale werking. In dit artikel lees je hoe vaak je je waterkoker moet ontkalken en welke middeltjes je daarvoor kunt gebruiken, inclusief een handig stappenplan.
Waarom en hoe vaak moet je je waterkoker ontkalken?
Het is belangrijk om je waterkoker geregeld te ontkalken. Als er zich stukjes kalk opstapelen aan de binnenkant van je waterkoker, kunnen deze brokjes namelijk in je kook- en theewater terechtkomen. Dit is niet per se schadelijk voor je gezondheid, maar het is zeker geen smakelijk idee. Daarnaast kan kalk in je waterkoker ervoor zorgen dat het langer duurt voordat je water kookt.
Ontkalk je waterkoker minstens twee keer per jaar. Gebruik je jouw waterkoker vaak? Dan is het waarschijnlijk nodig om hem vaker te ontkalken. Check regelmatig of je witte aanslag in de waterkoker ziet zitten. Zodra je dat ziet, is het tijd om je waterkoker een opfrisbeurt te geven. Hieronder lees je stap voor stap hoe je dat aanpakt.
een lekker bakkie thee
Hoe kun je je waterkoker ontkalken?
Er zijn verschillende manieren waarop je je waterkoker kunt ontkalken met producten die je al vast al in huis hebt. Denk aan azijn (schoonmaakazijn of natuurazijn), citroensap, baking soda of een vaatwastablet. Handig, zo kun je meteen aan de slag. Hieronder lees je stap voor stap hoe je te werk gaat.
manier 1: waterkoker ontkalken met azijn
- Vul de waterkoker met een mengsel van 50% water en 50% azijn. Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn (zonder geur of parfum) gebruiken. Zorg ervoor dat je niet de hele waterkoker vol giet. Het mengsel gaat straks schuimen, waardoor de waterkoker sneller kan overkoken.
- Zet de waterkoker aan en laat het mengsel koken.
- Laat het mengsel van azijn en water in de waterkoker zitten totdat het is afgekoeld.
- Giet het mengsel weg en controleer of de kalk is verdwenen.
- Zitten er nog steeds restjes kalk in de waterkoker? Herhaal dan de stappen.
- Zijn alle restjes kalk verdwenen uit de waterkoker? Spoel de waterkoker na door een aantal keer vers water te laten koken en de inhoud weg te gooien. Herhaal dit totdat de geur van de azijn weg is.
- Droog daarna de binnenkant van de waterkoker af met een schone theedoek. Hij is nu weer klaar voor gebruik!
manier 2: waterkoker ontkalken met citroensap
- Pak twee citroenen en pers het sap eruit. Zorg ervoor dat je de pitjes verwijdert. Je kunt ook citroensap uit een flesje gebruiken.
- Giet het citroensap in de waterkoker en vul de rest van de waterkoker met water. Zorg ervoor dat je niet de hele waterkoker vol giet. Het mengsel gaat straks schuimen, waardoor de waterkoker sneller kan overkoken.
- Zet de waterkoker aan en laat het mengsel koken.
- Laat het mengsel van citroensap en water in de waterkoker zitten totdat het is afgekoeld.
- Giet het mengsel weg en controleer of de kalk is verdwenen.
- Zitten er nog steeds kalkresten in de waterkoker? Herhaal dan de stappen.
- Zijn alle kalkresten verdwenen uit de waterkoker? Spoel de waterkoker na door een aantal keer vers water te laten koken en de inhoud daarna weg te gooien. Herhaal dit totdat de geur van de azijn uit de waterkoker is gespoeld.
- Droog daarna de binnenkant van de waterkoker af met een schone theedoek. Je kunt de waterkoker nu weer gebruiken.
manier 3: waterkoker ontkalken met baking soda
- Pak 200 tot 250 gram baking soda en strooi het in je waterkoker.
- Vul de waterkoker met water, maar zet hem niet aan! Laat het mengsel een aantal uur in de waterkoker staan. Dit zorgt ervoor dat de kalk loslaat.
- Giet het mengsel weg. Spoel de waterkoker na door een aantal keer vers water te laten koken en de inhoud daarna weg te gooien.
- De kalkaanslag én de baking soda is nu verdwenen, dus je kunt weer een heerlijk kopje thee zetten.
manier 4: waterkoker ontkalken met een vaatwastablet
- Breek een hoekje af van een (hard) vaatwastablet en leg het stukje in je waterkoker.
- Vul de waterkoker met water, maar zorg ervoor dat hij niet tot de max gevuld is. Het geheel gaat straks koken, waardoor er schuim ontstaat. Het water komt dus vanzelf tot de max van de waterkoker.
- Giet het mengsel weg en check of alle kalkaanslag verdwenen is. Als er nog stukjes kalk te zien zijn, herhaal dan de stappen hierboven.
- Zijn alle kalkresten verdwenen uit de waterkoker? Spoel de waterkoker na door een aantal keer vers water te laten koken en de inhoud daarna weg te gooien. Herhaal dit totdat de geur van het vaatwastablet weg is uit de waterkoker.
- Droog daarna de binnenkant van de waterkoker af met een schone theedoek. Klaar is Kees!
Geniet van jouw schone waterkoker!