duurzaam speelgoed

Duurzaam speelgoed, je hoort het steeds vaker voorbij komen. Mensen worden zich steeds bewuster van wat ze kopen. Ook op het gebied van speelgoed. Maar wat wordt er nu precies met de term ‘duurzaam speelgoed’ bedoeld?

Duurzaam speelgoed is speelgoed dat is gemaakt van uitsluitende veilige materialen. Het speelgoed wordt dan alleen gemaakt van ecologische materialen die niet giftig en schadelijk zijn. Vaak wordt er ook gewerkt met materialen die lang houdbaar zijn waardoor het speelgoed lang meegaat. Bij de productie van duurzaam speelgoed wordt er dan ook streng op gelet op dat stevig en veilig is en niet snel kapotgaat, want dat zou natuurlijk helemaal niet zo duurzaam zijn. Het is de bedoeling dat het hele gezin er lang plezier van kan beleven.

Een voorbeeld hiervan is houten speelgoed. Speelgoed dat op een duurzame manier is geproduceerd, is er voor alle leeftijden. Zo hebben we babyspeelgoed, maar ook speelgoed voor kinderen en zelfs voor volwassenen. Bij HEMA verkopen we twee verschillende soorten duurzaam speelgoed: houten speelgoed en speelgoed gemaakt van bioplastic. Hieronder lees je wat deze artikelen duurzaam maakt.

bioplastic speelgoed

Bioplastic speelgoed vind je bij HEMA vooral in het voorjaar en in de zomer. Dit komt omdat vooral ons strandspeelgoed van plastic gemaakt wordt. Zomerspeelgoed moet natuurlijk goed tegen water kunnen, je speelt er immers op het strand of in het zwembad mee. Daarnaast is plastic makkelijk schoon te maken. Even onder de kraan en je spoelt al dat zand er zo vanaf. We hebben onder andere leuke zandvormpjes die gemaakt zijn van bioplastic maar ook schepjes en emmers voor uren speelplezier op het strand, of in de zandbak. Ons bioplastic speelgoed wordt gemaakt van plastic dat bestaat uit het ethanol uit suikerriet. Ethanol is een bijproduct van de productie van suiker. Om het plastic te maken hoeven er geen bomen gekapt te worden om suikerrietplantages aan te leggen. Het kan gewoon gewonnen worden op bestaande plantages. Ons suikerriet staat in Brazilië en wordt op een duurzame manier verbouwd. Daarnaast heeft het suikerriet de eigenschap om CO2 op te nemen uit de lucht wat bijdraagt aan een betere ecologische voetafdruk. Het plastic is niet ‘biodegradable’, wat betekent dat het niet oplost of uit zichzelf vergaat. Het heeft dezelfde eigenschappen als normaal plastic en zal dus aan het einde van zijn levensduur gerecycled moeten worden.

keuken

houten speelgoed

Bij HEMA hebben we houten speelgoed in alle soorten en maten, van poppenhuizen tot speelgoedkeukentjes. En van puzzels tot houten tompoucen en rookworsten. Al ons houten speelgoed wordt van FSC-hout gemaakt, een duurzaam materiaal. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen 100%, mix of gerecycled hout. Dezelfde labels worden gebruikt voor papier, aangezien dit ook van bomen afkomstig is. Het houten speelgoed van HEMA is een verantwoorde keuze en daarom ook leuk als cadeau. Zoals bijvoorbeeld de houten auto's en treinen.

FSC staat voor verantwoord bosbeheer: Het FSC-systeem zorgt ervoor dat de bossen op onze wereld door middel van verantwoord bosbeheer behouden kunnen blijven. Met verantwoord bosbeheer doelen wij op bescherming van het leefgebied van planten en dieren en respect voor de rechten van de lokale bevolking en bosarbeiders. Maar ook op hout oogsten en geld verdienen mét behoud van het bos. Een goed beheerd bos loopt minder risico om gekapt te worden voor andere doeleinden, zoals het aanleggen van palmolie- of sojaplantages en mijnbouw. Omdat ons houten speelgoed aan dit keurmerk voldoet kan het gezien worden als duurzaam speelgoed.