beddengoed wassen, drogen en opmaken

tips om je bed te verschonen

Niets is fijner dan na een lange dag je bed induiken. En al helemaal als dat een opgemaakt bed is met een schoon, zacht dekbed. Een schoon bed slaapt fijner en zorgt voor een betere nachtrust. Er gebeurt namelijk een hoop tijdens je slaap. Je zweet, verliest huidschilfers en ander vuil wat mee is gekomen toen je het bed instapte. Extra belangrijk dus om je beddengoed regelmatig te wassen. Wil je weten hoe je je beddengoed het beste wast en snel weer opmaakt? We leggen je alles uit, zoals je een dekbed het beste wast en met welke truc je vliegensvlug het dekbed in de hoes krijgt. Eerst is het belangrijk dat je beddengoed hebt in de juiste afmetingen. Je hebt altijd een groter dekbedovertrek en dekbed nodig dan het matras waarop je slaapt. Bekijk onze maattabel met dekbed en dekbedovertrek afmetingen om te checken of je het juiste beddengoed hebt.

 
shop nieuw beddengoed

blauw beddengoed

snel je bed opmaken met de burrito methode

Heerlijk, een strak opgemaakt bed. Het kan alleen wel wat tijd kosten. Vooral als je in je eentje een bed voor twee personen wilt opmaken. Met de burrito methode lukt het je in een mum van tijd om het dekbed in de hoes te doen. En het ziet er perfect uit. Hoe doe je de burrito methode? Dat leggen we je uit in onderstaand stappenplan.

  1. Stap 1: Leg het dekbedovertrek binnenstebuiten en helemaal uitgespreid op het matras.
  2. Stap 2: Het dekbed leg je erbovenop. Zorg ervoor dat de hoeken van het dekbed precies op de hoeken van het dekbedovertrek liggen. Als het dekbed en het overtrek lusjes hebben bij de hoekjes, knoop deze dan aan elkaar, daardoor blijft het goed zitten. Geen lusjes? Dan werkt de methode nog steeds. Het kan alleen zijn dat het dekbed verschuift.
  3. Stap 3: Vervolgens rol je het overtrek op als een soort wrap. Begin met het rollen bij de bovenkant van het dekbedovertrek en rol tot het hele dekbed is opgerold.
  4. Stap 4: Pak het uiteinde van het dekbedovertrek, waar de opening zit en vouw het dekbedovertrek om de rol heen.
  5. Stap 5: Rol vervolgens het dekbed weer uit en het dekbed wordt in de hoes opgerold. Trek het dekbed strak en zo heb je een mooi en opgemaakt bed.

hoe vaak moet je je bed verschonen?

Elke nacht verlies je zweet, dode huidcellen en -oliën. Niet zo'n fijn idee. Daarom moet je bed regelmatig gewassen worden. Hoe vaak moet je je bed verschonen? Één keer per week wordt aangeraden om je hoeslaken, dekbedovertrek en kussenslopen te verschonen. Soms kan het fijn zijn om het iets vaker te doen, zoals tijdens de zomer bijvoorbeeld. Tijdens de hele warme nachten zweet je meer en dan kan je eerder toe zijn aan frisse lakens. Als je daar regelmatig last van hebt is het ook handig om een waterdicht hoeslaken te gebruiken. Daarmee houd je het matras droog en schoon. Ook zijn er verschillende soorten dekbedden, zoals een zomerdekbed in de zomer of een 4-seizoenen dekbed die je aanpast op het seizoen. Zo slaap je altijd op je fijnst en met de juiste temperatuur.

op hoeveel graden was je beddengoed?

Wanneer je je lakens in de wasmachine hebt gestopt is het tijd het juiste programma in te stellen. Op hoeveel graden was je beddengoed precies? Je wast het beddengoed op 60 graden, zodat alle bacteriën en micro-organismen zoals huisstofmijt, doodgaan. Sommige mensen zweten natuurlijk meer dan anderen. Door op 60 graden te wassen weet je zeker dat je dekbedovertrek, kussensloop en hoeslaken goed gereinigd worden van vuil en bacteriën. Bij HEMA vind je nog veel meer handige tips, zoals ons advies over hoeslakens wassen en opvouwen.

 

hoe kun je je dekbed wassen?

Ook je dekbed wordt na verloop van tijd vies en kan geurtjes gaan vasthouden. Het is dus belangrijk om deze af en toe te wassen. Je dekbed wassen hoeft gelukkig niet wekelijks. Eens per half jaar is genoeg. Afhankelijk van het soort dekbed, kan je het vaak zelf wassen in de wasmachine. Controleer altijd eerst het waslabel op het dekbed zelf, om het zeker te weten en de juiste stappen te volgen. Donzen dekbedden kun je meestal wassen tot 40 graden, synthetische vaak zelfs op 60 graden. Beiden mogen ook in de droger. Houd wel rekening met de grootte van je wastrommel en de maat van je dekbed. Het kan zijn dat het niet past. In dat geval is het aan te raden om het te laten wassen bij een wasserette of een stomerij.

welk dekbed moet ik laten stomen?

Een dekbed van wol kan stug worden als je het wast in de wasmachine. En bij te hoge temperatuur kan de wol krimpen. Daarom kan je een wollen dekbed beter chemisch laten reinigen. Bij de stomerij wordt het met professionele middelen gewassen. Door de zelfreinigende eigenschappen van wol, hoeft dit gelukkig niet vaak. Wil je je dekbed tussendoor een opfrisbeurt geven, dan kun je dat ook doen door hem een paar uurtjes buiten aan de waslijn te laten luchten.

je dekbed drogen in de droger

Nadat je dekbed gewassen is mag deze in de droger. Check wel altijd eerst het waslabel om zeker te weten of je dekbed ervoor geschikt is. Een dekbed van wol kan ook niet in de droger bijvoorbeeld. Deze kun je het beste buiten uithangen en laten drogen. Synthetische, bamboe, halfdons of donzen dekbedden zijn in de regel wel geschikt. Om je dekbed lekker luchtig te houden in de droger hebben we nog een goede tip. Stop een paar schone tennisballen of drogerballen bij je dekbed in de droger. De ballen helpen bij het opschudden van het dekbed tijdens het drogen.

wanneer moet ik mijn dekbed vervangen

Wist je dat de levensduur van een dekbed zo’n tien jaar is? Slaap je al jaren onder hetzelfde dekbed, dan wordt het misschien eens tijd om deze te vervangen. Door het gebruik wordt de vulling steeds wat dunner. Of het verschuift en dan komen er lege plekken in je dekbed. De tijk van je dekbed slijt ook waarmee het de isolerende werking en dus warmte verliest. Leg daarom elke acht tot tien jaar een fris nieuw dekbed op je bed.

kat op bed

houd je bed vrij van haren en stof

Als je een harige viervoeter hebt die graag op je bed slaapt, dan is het handig om een sprei neer te leggen over je dekbed. Zo heb je in ieder geval geen last van de haren op je schone bed en de sprei klop je gemakkelijk buiten uit. Ook voor een logeerbed is dit handig, omdat dit nogal stoffig kan worden als het niet regelmatig gebruikt wordt. Daarnaast staat een sprei heel gezellig en geeft het de uitstraling van een hotelbed.

je dekbed opbergen

Een dekbed kan nogal wat ruimte innemen als je het even niet gebruikt. Bijvoorbeeld als je een 4-seizoenen dekbed hebt en je gebruikt in de zomer het herfstdeel niet. Vouw het zo klein mogelijk op en berg het op in een vacuümzak voor dekbedden. Zet de stofzuiger op de opening van de zak zodat deze vacuüm gezogen wordt. Zo wordt je dekbed beschermd tegen vocht, schimmels en insecten en kan je het in de winter weer fris op je bed leggen.

shop een nieuwe bedsprei
wist je dat...

weinig slaap niet goed voor je is? Maar te lang (uit)slapen ook weer niet. Zet die wekker dus maar in het weekend, want je kan het beste opstaan tussen 7 uur en 8 uur. Een goede nachtrust betekent namelijk zo’n zeven tot acht uur slaap per nacht. Slaap je langer, dan wordt je bioritme ontregelt en kan je slaapklachten ontwikkelen.

wist je dat...

beweging helpt als je moeilijk in slaap komt of ’s nachts wakker ligt? En daarmee bedoelen we echt niet dat je een bootcamp les moet gaan volgen, maar maak buiten een wandeling voordat je gaat slapen. Of ga een rondje fietsen of hardlopen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat er een groot verband is tussen beweging en de kwaliteit van je slaap. Naar buiten dus, als je zo naar bed wilt.

wist je dat...

je veel meer draait in je slaap dan je denkt? Gemiddeld draaien we zo’n veertig keer per nacht. Vaak heb je dit niet eens door. Het draaien heeft wel een functie: het stimuleert de doorbloeding in je lichaam. Daarnaast is het goed voor je gewrichten, zo wordt de druk over de hele nacht verdeeld.

beste hoofdkussen kiezen

Ben je een zijslaper, buikslaper of een rugslaper? Bij HEMA vind je het beste hoofdkussen die bij jou past. Ontdek welke er zijn en kies jouw nieuwe kussen.

lees meer
hoofdkussen keuzehulp

warmteklasse dekbed kiezen

Met de juiste warmteklasse creëer je een prettige temperatuur in bed. Lees onze uitleg en kies het meest geschikte dekbed voor jou.

lees meer
warmteklasse van dekbedden

beste anti-allergie dekbed

Met een huisstofmijtallergie kun je ’s nachts last hebben van een verstopte neus en zelfs benauwdheid. Met een anti-allergie dekbed kun je weer heerlijk slapen.

lees meer
Link

gordijnen wassen

Om lang plezier te hebben van je gordijnen is het goed ze af en toe te wassen. Met ons stappenplan en tips hangen je gordijnen snel weer fris en schoon op hun plek.

lees meer
gordijnen wassen

meer productinformatie

beoordeling

goed idee

artikel is toegevoegd aan je mandje