shop met korting bekijk alle aanbiedingen

Waarom moet je handdoeken wassen?

Na een heerlijk ontspannen douche of bad, droog je jezelf af met een lekker zachte handdoek. Maar wat doe je eigenlijk met je handdoek na het afdrogen? Leg je ‘m nat in de hoek van de badkamer? Of gaat ‘ie rechtstreeks de wasmand in? Het is beter om je handdoek na het afdrogen op te hangen aan een haakje, droogrek of de verwarming. Zo droogt je handdoek snel en krijgen bacteriën en schimmels de minste kans om zich in je handdoek te nestelen. Het is niet nodig om je handdoek meteen te wassen, maar we raden je aan om dit na drie afdroogbeurten wel te doen. Zo blijven je handdoeken mooi, denk je aan het milieu (niet te vaak wassen) én droog je altijd af met een schone, zachte handdoek. Heb je nieuwe handdoeken gekocht? Dan is het belangrijk om ze van tevoren te wassen, dan nemen ze vocht daarna extra goed op.

Handdoeken wassen voor eerste gebruik

Nieuwe handdoeken wassen voor het eerste gebruik is heel slim, want na zo’n eerste wasbeurt krijgen ze het vermogen om vocht op te nemen. Doe je dit niet, dan drogen ze dus niet fijn af. Gebruik liever geen wasverzachter, want ook dan drogen je (nieuwe) handdoeken minder goed af. Was op maximaal 60° C en zet de droger op een lagere temperatuur zodat de katoenvezels niet beschadigen.

Handdoeken wassen na gebruik

Je hebt net gedoucht, je bent schoon en dan droog je je af met je handdoek. Dat maakt je handdoek niet vies, maar tijdens elke afdroogbeurt komen er huidschilfers op je handdoek terecht. Die komen in de vezels terecht en uiteindelijk komen daar, in combinatie met vocht, bacteriën en schimmels op af. Als je na een afdroogbeurt je handdoek ophangt zodat deze goed kan drogen, dan maken bacteriën en schimmels weinig kans. Je handdoek wassen na gebruik is belangrijk voor een goede hygiëne. Na zo’n drie keer afdrogen is je handdoek toe aan een wasbeurt.

Hoe snel moet je handdoeken wassen na gebruik?

Elke dag je handdoeken wassen is niet nodig: het is zonde van je handdoeken, maar daarnaast ook belastend voor het milieu (denk aan al die wasmiddelen en het gebruik van de wasmachine en droger) én je portemonnee. Heb je je handdoek zo’n drie keer gebruikt en tussen elke afdroogbeurt in goed uitgehangen en laten drogen? Dan is het tijd om je handdoeken te gaan wassen. Zo blijft je handdoek fris, zacht en lang mooi.

Op hoeveel graden handdoeken wassen

Was handdoeken het liefst met elkaar op maximaal 60° C. Bij een temperatuur van 60° C gaan schimmels en bacteriën dood, maar met een goede hygiëne kan je ook best op 40° C wassen. Gebruik niet te veel wasmiddel en liever geen wasverzachter, omdat je handdoeken daardoor minder goed vocht opnemen. Door de handdoeken in de wind te laten drogen, worden ze ook lekker zacht. Een scheutje azijn bij je was ontvet, ontkalkt en verwijdert zeepresten.

hoe houd je je handdoeken zacht?

Het is natuurlijk heel fijn om een zachte handdoek om je heen te slaan na het douchen, maar wasverzachter is niet heel goed voor je handdoeken en het milieu. Wassen met witte keukenazijn is een stuk beter en ook dan blijven je handdoeken zacht. Hang ze het liefste in de wind te drogen. Staat het Hollandse weer dat niet toe? Droog ze dan op een niet te hoge temperatuur in de droger.

wat te doen als je handdoek stinkt na afdrogen?

Als je handdoeken stinken na het afdrogen, als ze dus net gewassen zijn, dan zijn er waarschijnlijk zeepresten achtergebleven op je handdoek. Wat je daaraan kan doen is het volgende: stop je wasmachine niet te vol tijdens het wassen en gebruik een klein beetje wasmiddel: de helft van wat wordt aangeraden is genoeg. Gebruik geen wasverzachter, maar doe een scheutje keukenazijn in het wasverzachterbakje. Azijn ontvet, ontkalkt je wasmachine en verwijdert overbodige zeepresten. Daarnaast worden je handdoeken lekker zacht van azijn!

handdoeken wel of niet in de droger?

Voor zachte, frisse handdoeken hang je ze het liefste in de wind aan de waslijn buiten, maar met ons Hollandse weer kan dat natuurlijk niet altijd. Voor een zo duurzaam mogelijke was, laat je de handdoeken eerst drogen op het wasrek en stop je ze daarna nog even op een lagere temperatuur in de droger. Hier worden ze lekker zacht van. Een andere tip is om een droge handdoek mee te nemen met de natte was in de droger: die handdoek neemt snel vocht op, waardoor de droger sneller klaar is.

handdoeken opbergen

Vouw je automatisch een stapel frisgewassen handdoeken op om ze vervolgens op te bergen in de kast? Dit staat natuurlijk heel netjes, maar handdoeken vouwen en opstapelen zorgt ervoor dat ze minder goed kunnen luchten en zo worden de vezels sneller hard. Als je zo lang mogelijk wilt genieten van zachte handdoeken, dan is het slimmer om ze op te rollen. Handdoeken oprollen gaat net zo snel als vouwen en opgerolde handdoeken nemen ook nog eens minder ruimte in!