welk dekbed kan ik het beste kiezen?

Met een goed dekbed kom je elke ochtend met een uitgeslapen gevoel uit bed. Maar wat is een goed dekbed? Eén van wol dat je in de winter warm houdt en in de zomer koel? Of een dekbed van dons, een synthetisch exemplaar of misschien zelfs een dekbed van bamboe? Welk dekbed je het beste kunt kiezen hangt vooral af van je eigen wensen. Vind je een zwaar dekbed fijn, heb je het snel warm of juist koud of wil je het dekbed misschien zelf kunnen wassen? HEMA helpt je in drie stappen met het vinden van het dekbed dat het beste bij jou past.

alle dekbedden
 

Stap 1: welk soort dekbed vulling past bij mij?

Er zijn veel verschillende soorten dekbedden met allemaal een andere vulling: van synthetisch tot dons, halfdons, wol en bamboe. Daaruit kiezen kan dan soms best lastig zijn. Houd bij het maken van je keuze altijd je eigen wensen en behoeftes in je hoofd. Als je allergisch bent, kies je voor een anti allergie (synthetisch) dekbed. Zweet je snel, ga dan voor koel en luchtig bamboe. Bekijk hieronder alle soorten dekbed vulling.

het beste dekbed bij allergieën

Ben jij allergisch voor huisstofmijt? Dan is een anti-allergie dekbed met synthetische vulling of een biologische rPET vulling het beste dekbed voor jou. Deze dekbedden zijn gemaakt van synthetische vezels en daardoor heel geschikt als je last hebt van allergieën. Huisstofmijten houden hier namelijk niet van. Het rPET vier seizoenen dekbed is gemaakt van gerecycled plastic en bio-katoen en daarom ook heel duurzaam.

een dekbed voor elke portemonnee

Een goed dekbed hoeft niet duur te zijn. De synthetische dekbedden van HEMA zijn voordelig en gaan jarenlang mee. Kies voor een synthetisch dekbed voor het hele jaar, of ga voor een vier-seizoenen rPET dekbed dat bestaat uit twee delen voor het voor- en najaar.

een dekbed dat je zelf kunt reinigen

Als je het belangrijk vindt dat je zelf je dekbed kan wassen, kies dan voor synthetisch. Dekbedden met synthetische vezels kunnen gemakkelijk gewassen worden in de wasmachine. Daarbij maakt het niet uit of je kiest voor een rPET synthetisch dekbed, een normaal synthetisch dekbed of een luxe dekbed.

het meest duurzame dekbed

Op zoek naar een dekbed dat gemaakt is van milieuvriendelijk materiaal? Dan is een bamboe dekbed perfect voor jou. Dit materiaal is erg licht en koel, en daarom erg geschikt voor in de zomer. Daarnaast stoot bamboe bacteriën en schimmels af, waardoor het ideaal is wanneer je last hebt van een gevoelige huid.

alle dekbedden
 

dekbedden voor mensen die het snel warm hebben

het ideale dekbed bij veel zweten in bed

Heb je het snel warm en lig je regelmatig te zweten in bed, dan is een dekbed met wol, dons of halfdons een goede keuze. Deze vullingen nemen namelijk snel veel vocht op en voorkomen daarmee overmatig zweten in bed. Wil je een heel koel en luchtig dekbed? Kies dan voor bamboe. Zorg ook voor een matras hoeslaken van ademend materiaal, zoals katoen.

een vederlicht dekbed

Slaap jij het liefst onder een dekbed dat zo licht is als een veertje? Ga dan voor een lichtgewicht dekbed van dons. Omdat de vulling hiervan deels bestaat uit (eenden)veren, is het dekbed lekker licht. Dit dekbed is zowel zomers als in de winter geschikt, omdat het optimaal isoleert.

het meest ademende dekbed

Kruip je ‘s avonds het liefst in een koel bed? Kies dan voor een dekbed met dons of halfdons vulling. Deze dekbedden met eendendons en eendenveren hebben als eigenschap dat ze ademend zijn. Een ademend dekbed wordt niet te warm en ventileert goed, waardoor je rustig slaapt.

vergelijk dekbedden in één oogopslag

Zie jij met al die verschillende soorten dekbedden soms door de bomen het bos niet meer? HEMA helpt je graag. Daarom hebben wij een overzicht voor je gemaakt, zodat jij in een oogopslag alle kenmerken van elk dekbed ziet. Zo wordt het kiezen van het beste dekbed voor jou een stuk makkelijker!

 

 

  Bamboe Halfdons Dons Wol Synthetisch rPET
Vochtregulerend + + +      
Koel +          
Antibacterieel +          
Zelf te wassen + + +   + +
Duurzaam +     +   +
Milieuvriendelijk +         +
Licht en soepel   + +   +  
Voordelig   +     + +

Warm in de winter,

koel in de zomer

    + +    
Isolerend       +    
Zelfreinigend       +    
Voordelig            
Anti allergisch         + +

 

shop HEMA dekbedden:

4 seizoenen dekbed

shop nu
Link

dekbedden met dons

shop nu
Link

dekbedden met wol

shop nu
Link

synthetische dekbedden

shop nu
Link

dekbedden met bamboe

shop nu
Link

duurzame dekbedden

shop nu
Link

winter dekbedden

shop nu
Link

stap 2: welk model en warmteklasse dekbed past bij mij?

Ben jij op zoek naar een warm of juist koud dekbed, en vraag jij je af: wat voor warmteklasse dekbed heb ik nodig? Wij leggen het graag aan je uit. Al onze dekbedden hebben een warmteklasse 1, 2, 3 of 4. Deze klasse geeft aan hoe warm een dekbed is, met als gemiddelde warmteklasse 2. Een dekbed met deze klasse geeft een gemiddelde warmte, perfect voor het hele jaar voor de gemiddelde slaapkamer in Nederland. Je kunt uit een enkel dekbed voor het hele jaar of een vierseizoenen dekbed met twee delen kiezen.

wat is het verschil tussen een enkel en een 4-seizoenen dekbed?

Een enkel dekbed geeft het hele jaar een gemiddelde warmte en heeft daarom warmteklasse 2. Een vier-seizoenen dekbed bestaat uit twee delen met elk een andere warmteklasse. In de zomer gebruik je het dunnere zomerdekbed en in het najaar het herfstdeel. ’s Winters voeg je deze twee dekbedden samen, wat zorgt voor een lekker warm winterdekbed met warmteklasse 1.

4 seizoenen dekbedden

warmteklasse dekbedden

dekbed warmteklasse 1

Een winterdekbed is lekker dik en zorgt voor de hoogste warmte-isolatie. Zo’n dik dekbed krijgt winterklasse 1.

dekbed warmteklasse 2

Het winterklasse 2 dekbed geeft het hele jaar door een gemiddelde warmte af in een koele slaapkamer.

dekbed warmteklasse 3

Een dekbed met warmteklasse 3 is semi-warm en ideaal voor het voor- en najaar.

dekbed warmteklasse 4

Een koel dekbed voor de zomer is een licht en luchtig dekbed met warmteklasse 4.

Lees ons artikel over dekbed warmteklassen om te weten te komen welk dekbed jij het beste kunt kiezen!

stap 3: welke afmeting heb ik nodig?

Om te bepalen welk dekbed je het beste kunt kiezen, is het ook belangrijk om te kijken naar de maat van je bed. Heb je een één- of tweepersoonsbed? Of misschien wel twee eenpersoonsbedden naast elkaar (lits-jumeaux)? Meet je bed op om de afmeting van je dekbed te bepalen. Let daarbij ook op de lengte van je bed. De maat van je dekbed is altijd iets groter dan de maat van je bed. Voor een eenpersoonsbed is de afmeting 140cm x 200cm voldoende. Een tweepersoons dekbed is meestal 200cm x 200cm en een lits-jumeaux 240cm x 220 cm.

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het bepalen van het juiste formaat dekbed? In ons artikel over dekbedmaten helpen we je de beste keuze te maken.

bekijk ons slaapkamer assortiment:

dekbedden

shop nu
Link

hoofdkussens

shop nu
Link

matrassen

shop nu
Link

dekbedovertrekken

shop nu
Link

hoeslakens

shop nu
Link

moltons

shop nu
Link

waar moet ik nog meer op letten bij het kiezen van een dekbed?

Als je alle drie de stappen hebt doorlopen, dan weet je welk dekbed je het beste kunt kiezen. Toch verschillen ook dezelfde soort dekbedden nog van elkaar: denk aan het gewicht of het materiaal aan de buitenkant van het dekbed. Wij geven je hieronder daarom graag nog wat tips, zodat jij precies weet waar je op moet letten bij het kopen van een nieuw dekbed.

 

dekbed tijk

De tijk van een dekbed is de stof die de vulling bij elkaar houdt. Dit materiaal kan synthetisch zijn, maar ook katoen of katoensatijn. Heb je het snel warm, kies dan voor een tijk van katoen.

vulgewicht dekbed

Dekbedden hebben een vulgewicht, dat is het gewicht aan vulling binnen de tijk, bij HEMA is dit per m2. Heb je behoefte aan een warm dekbed, ga dan voor een zwaarder vulgewicht. Omdat elke vulling anders isoleert is het belangrijk dat je alleen dekbedden met dezelfde vulling met elkaar vergelijkt.

gewichtsklasse dekbed

Sommige mensen houden van een zwaar dekbed over zich heen, terwijl anderen juist een superlicht dekbed fijn vinden. Het gewicht van een dekbed hangt af van het materiaal dat is gebruikt voor de vulling. Wol is het zwaarst, daarna synthetisch en dons en bamboe zijn nog lichter.

duurzaam dekbed

Een duurzaam dekbed gaat jaren mee en is vaak ook milieuvriendelijk. Vind je dit belangrijk, kies dan voor ons vier-seizoenen eco dekbed rPET dat gemaakt is van gerecyclede flessen en verpakkingen. Dit draagt bij aan de vermindering van afval op stortplaatsen en het gebruik van rPET verminderd de CO2 voetafdruk.

zacht dekbed

De vulling en de stof van de tijk bepalen hoe zacht een dekbed is. Onze synthetische dekbedden zijn door de vezels heerlijk zacht en veerkrachtig. De tijk van microfiber en katoensatijn voelen ook nog eens extra zacht. Wil je graag een zacht dekbed, kies dan voor een van de synthetische varianten.

 
Wist je dat...

de hoeveelheid slaap die je per nacht nodig hebt, afhangt van je leeftijd? Zo hebben baby’s gemiddeld 16 uur slaap nodig (verdeeld over dag en nacht), kleuters vanaf vier jaar tot pubers van achttien jaar slapen het liefst zo’n 10 uur per nacht en volwassen hebben meestal genoeg aan een nacht waarin ze 8 uur hebben geslapen.

Wist je dat...

dromen in je slaap heel normaal is? Iedereen doet het. Maar sommige mensen dromen alleen in zwart en wit. En we kunnen alleen over gezichten dromen als we die een keer gezien hebben. Schrijf je droom meteen op, want binnen vijf minuten nadat je wakker bent, ben je al de helft van je droom vergeten. Na tien minuten kan je je bijna niets meer herinneren van je droom, waarschijnlijk alleen nog een vlaag.

Wist je dat...

je naakt beter slaapt? In je slaap koelt je lichaam namelijk af en in je blootje kan je lichaam de temperatuur beter reguleren dan in nachtkleding. Daardoor val je sneller en beter in slaap. Een pyjama of nachtjapon vertraagt het afkoelen van je lichaam alleen maar én soms zit het gewoon niet zo lekker waardoor je ook weer minder makkelijk in slaap valt.

wil je meer weten over dekbedden? Lees verder op deze pagina's:

verschillende soorten
dekbedden

bekijk
Link

verschillende afmetingen
dekbedden

bekijk
Link

beste dekbed bij
last van allergiën

bekijk
Link

schoon bed zorgt voor
een goede nachtrust

bekijk
Link

tips voor het opmaken
van je bed

bekijk
Link

goede nachtrust in een
frisse, schone slaapkamer

bekijk
Link