menu sluiten

welk dekbed past bij mij?

Met een goed dekbed kom je elke ochtend met een uitgeslapen gevoel uit bed. Maar wat is een goed dekbed? Een van wol dat je in de winter warm houdt en in de zomer koel? Of een dekbed van dons, een synthetisch exemplaar of misschien zelfs een dekbed van bamboe? Welk dekbed je het beste kan kiezen hangt vooral af van je eigen wensen. Vind je een zwaar dekbed fijn, heb je het snel warm of juist koud of wil je het dekbed misschien zelf kunnen wassen? HEMA helpt je in drie stappen met het vinden van een nieuw dekbed dat bij je past.

Stap 1: welk soort dekbed vulling past bij mij?

Er zijn veel verschillende soorten dekbedden met allemaal een andere vulling: van synthetisch tot dons, halfdons, wol en bamboe. Daaruit kiezen kan dan soms best lastig zijn. Houd bij het maken van je keuze altijd je eigen wensen en behoeftes in je hoofd. Als je allergisch bent, kies je voor een anti allergie (synthetisch) dekbed. Zweet je snel, ga dan voor koel en luchtig bamboe. Bekijk hieronder alle soorten dekbed vulling.

Anti allergisch dekbed

Ben je allergisch voor huisstofmijt? Kies dan voor een anti allergie dekbed met synthetische vulling of een rPET vulling. Deze dekbedden zijn gemaakt van synthetische vezels en daardoor heel geschikt als je last hebt van allergieën. Huisstofmijten houden hier namelijk niet van. Het rPET vier-seizoen dekbed is gemaakt van gerecycled plastic en bio-katoen en daarom ook heel duurzaam.

Voordelig dekbed

Een goed dekbed hoeft niet duur te zijn. De synthetische dekbedden van HEMA zijn voordelig en gaan jarenlang mee. Kies tussen een synthetisch dekbed voor het hele jaar of een vier-seizoenen rPET dekbed dat bestaat uit twee delen voor het voor- en najaar.

Beste dekbed bij veel zweten in bed

Heb je het snel warm en lig je regelmatig te zweten in bed, dan is een dekbed met een vulling van wol, dons of halfdons een goede keuze. Deze vullingen nemen snel veel vocht op en voorkomen dus overmatig zweten in bed. Wil je een heel koel en luchtig dekbed, kies dan voor bamboe.

Ademend dekbed

Kies voor een dekbed met dons of halfdons vulling als je ’s avonds graag een koel bed in kruipt. Deze dekbedden met eendendons en eendenveren hebben als eigenschap dat ze ademend zijn. Een ademend dekbed wordt niet te warm en ventileert goed, waardoor je rustig slaapt.

Dekbed zelf reinigen

Vind je het belangrijk dat je zelf je dekbed kan wassen, ga dan voor synthetisch. Dekbedden met synthetische vezels kunnen gemakkelijk gewassen worden in de wasmachine. Daarbij maakt het niet uit of je kiest voor een rPET synthetisch dekbed, een normaal synthetisch dekbed of een luxe dekbed.

Lichtgewicht dekbed

Wie het liefst onder een dekbed zo licht als veertjes slaapt, kies voor een lichtgewicht dekbed van dons. Omdat de vulling hiervan deels ook echt bestaat uit (eenden)veren, is het dekbed lekker licht. Dit dekbed is zowel zomers als in de winter geschikt, omdat het optimaal isoleert.

Stap 2: welk model en warmteklasse dekbed past bij mij?

Al onze dekbedden hebben een warmteklasse 1, 2, 3 of 4. De warmte klasse geeft aan hoe warm een dekbed is met als gemiddelde warmteklasse 2. Een dekbed met warmteklasse 2 geeft een gemiddelde warmte, perfect voor het hele jaar voor de gemiddelde slaapkamer in Nederland. Ook kan je kiezen uit een enkel dekbed voor het hele jaar of een vier-seizoenen dekbed dat bestaat uit twee delen met elk een andere warmteklasse.

Wat is het verschil tussen een enkel en een 4-seizoenen dekbed?

Een vier-seizoenen dekbed bestaat uit twee delen met elk een andere warmteklasse. Zomers gebruik je het dunnere zomerdekbed en in het najaar het herfstdeel. ’s Winters voeg je de dekbedden samen voor extra warmte, je hebt dan een lekker warm winterdekbed met warmteklasse 1. Een enkel dekbed geeft het hele jaar een gemiddelde warmte: warmteklasse 2.

Warmteklasse dekbedden

Dekbed warmteklasse 1

Een winterdekbed is lekker dik en zorgt voor de hoogste warmte-isolatie. Zo’n dik dekbed krijgt winterklasse 1.

Dekbed warmteklasse 2

Het winterklasse 2 dekbed geeft het hele jaar door een gemiddelde warmte af in een koele slaapkamer.

Dekbed warmteklasse 3

Een dekbed met warmteklasse 3 is semi-warm en ideaal voor het voor- en najaar.

Dekbed warmteklasse 4

Een koel dekbed voor de zomer is een licht en luchtig dekbed met warmteklasse 4.

Stap 3: welke afmeting heb ik nodig?

De laatste stap voor het kiezen van het beste dekbed is de maat. Heb je een één- of tweepersoonsbed? Of misschien wel twee eenpersoonsbedden naast elkaar (lits-jumeaux)? Meet je bed op om de dekbed afmeting te bepalen. Let daarbij ook op de lengte van je bed. De maat van je dekbed is altijd iets groter dan de maat van je bed. Voor een eenpersoonsbed is de afmeting 140cm x 200cm voldoende. Een tweepersoonsdekbed is meestal 200cm x 200cm en een lits-jumeaux 240cm x 220 cm.

bekijk ons slaapkamer assortiment:

Waar moet ik nog meer op letten bij een dekbed kiezen?

Als je alle drie de stappen hebt doorlopen, dan weet je naar welk soort dekbed je op zoek bent. Toch verschillen ook dezelfde soort dekbedden nog van elkaar: denk aan het gewicht of het materiaal aan de buitenkant van het dekbed. We geven je hieronder graag nog wat tips zodat je precies waar je nog meer op kan letten bij het kopen van een dekbed.

Dekbed tijk

De tijk van een dekbed is de stof die de vulling bij elkaar houdt. Dit materiaal kan synthetisch zijn, maar ook katoen of katoensatijn. Heb je het snel warm, kies dan voor een tijk van katoen.

Vulgewicht dekbed

Dekbedden hebben een vulgewicht, dat is het gewicht aan vulling binnen de tijk, bij HEMA is dit per m2. Heb je behoefte aan een warm dekbed, ga dan voor een zwaarder vulgewicht. Omdat elke vulling anders isoleert is het belangrijk dat je alleen dekbedden met dezelfde vulling met elkaar vergelijkt.

Gewichtsklasse dekbed

Sommige mensen houden van een zwaar dekbed over zich heen, terwijl anderen juist een superlicht dekbed fijn vinden. Het gewicht van een dekbed hangt af van het materiaal dat is gebruikt voor de vulling. Wol is het zwaarst, daarna synthetisch en dons en bamboe zijn nog lichter.

Duurzaam dekbed

Een duurzaam dekbed gaat jaren mee en is vaak ook milieuvriendelijk. Vind je dit belangrijk, kies dan voor ons vier-seizoenen eco dekbed rPET dat gemaakt is van gerecyclede flessen en verpakkingen. Dit draagt bij aan de vermindering van afval op stortplaatsen en het gebruik van rPET verminderd de CO2 voetafdruk.

Zacht dekbed

De vulling en de stof van de tijk bepalen hoe zacht een dekbed is. Onze synthetische dekbedden zijn door de vezels heerlijk zacht en veerkrachtig. De tijk van microfiber en katoensatijn voelen ook nog eens extra zacht. Wil je graag een zacht dekbed, kies dan voor een van de synthetische varianten.

Wist je dat...

de hoeveelheid slaap die je per nacht nodig hebt, afhangt van je leeftijd? Zo hebben baby’s gemiddeld 16 uur slaap nodig (verdeeld over dag en nacht), kleuters van ongeveer drie jaar tot pubers van achttien jaar slapen het liefst zo’n 10 uur per nacht en volwassen hebben genoeg aan een nacht waarin ze 8 uur hebben geslapen.

Wist je dat...

dromen in je slaap heel normaal is? Iedereen doet het. Maar sommige mensen dromen alleen in zwart en wit. En we kunnen alleen over gezichten dromen als we die een keer gezien hebben. Schrijf je droom meteen op, want binnen vijf minuten nadat je wakker bent, ben je al de helft van je droom vergeten. Na tien minuten kan je je bijna niets meer herinneren van je droom, waarschijnlijk alleen nog een vlaag.

Wist je dat...

je naakt beter slaapt? In je slaap koelt je lichaam namelijk af en in je blootje kan je lichaam de temperatuur beter reguleren dan in nachtkleding. Daardoor val je sneller en beter in slaap. Een pyjama of nachtjapon vertraagt het afkoelen van je lichaam alleen maar én soms zit het gewoon niet zo lekker waardoor je ook weer minder makkelijk in slaap valt.

wil je meer weten over dekbedden? Lees verder op deze pagina's: