HEMA en Veilig Verkeer Nederland helpen ouders met 'loslaten'

HEMA en VVN

 

Wanneer kun je je kinderen echt ‘los’ laten in het verkeer? Veel ouders vinden het nog niet veilig om hun kinderen alleen te laten fietsen, laat staan in het donker of bij weer met slecht zicht. Het is natuurlijk spannend als ze voor het eerst alleen in het donker gaan fietsen. Of dit nu naar de sportclub is, naar vriendjes of naar school. Voor kinderen is het veiliger wanneer zij veel oefenen en dus veel ervaring in het verkeer opdoen. Veilig Verkeer Nederland deed onderzoek* onder 400 ouders van kinderen tussen de 6 en 12 jaar oud. De helft van de ouders vindt het niet genoeg wanneer hun kinderen alleen de standaard fietsverlichting op hun fiets hebben. Zij vinden dat reflectie in of op de kleding daar iets aan toevoegt. Maar liefst 4 op de 10 ouders zou zijn of haar kind eerder in het donker laten fietsen wanneer het reflecterende kleding draagt.

 

verkeersveiligheid op z'n leukst

HEMA wil ouders daarbij helpen en bedacht een oplossing die het best omschreven kan worden als: ‘Verkeersveiligheid op z’n leukst!’ kleding en accessoires met reflecterende accenten om de zichtbaarheid te verhogen. Bijvoorbeeld een reflecterende rugzak of een jas met reflectie. Zo kun je je kind met een gerust hart de weg op laten gaan. Of het nu licht of donker is.

 

HEMA en VVN

 

een aantal inzichten

  • Kinderen fietsen in het donker vooral naar sportclub en vriendjes. School en familie worden minder vaak genoemd.
  • Tweederde van de ouders vindt dat zijn/haar kind goed zichtbaar is in het donker.
  • Acht op de tien ouders is van mening dat de verlichting van de fiets van hun kind in orde is (alles volgens de wet qua verlichting en reflectie).
  • De helft van de ouders vindt dat reflectie op je kleding ook nodig is als je licht op je fiets hebt. Zij vinden dat extra reflectie iets uitmaakt.
  • Vier op de tien ouders laat zijn kind eerder alleen in het donker fietsen met reflectie op de kleding.
  • De helft van de ouders vindt reflectie op kinderkleding belangrijker dan hoe de kleding eruit ziet.
  • Tweederde van de ouders zou voor hun kinderen (afneembaar) reflectiemateriaal kopen dat je op je kleren kunt bevestigen. Vier op de tien ouders zou lampjes voor op de kleding van hun kinderen kopen. Een kwart van de ouders is geïnteresseerd in kleding, zoals handschoenen, waar de reflectie al in zit.
    *Onderzoek Veilig Verkeer Nederland 2017.

het assortiment

 

HEMA en VVN

 

HEMA en VVN

 

Alle artikelen die de zichtbaarheid van je kind in het verkeer verhogen, kun je in de winkel herkennen aan dit logo:

HEMA en VVN

 

Bekijk het hele assortiment kleding en accessoires dat HEMA heeft ontwikkeld in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland.

Meer informatie en tips over hoe je je kind veilig aan het verkeer kunt laten deelnemen vind je op de website van VVN Verkeersouders.