vriezer ontdooien met HEMA

De vriezer ontdooien: een klusje waar je misschien geen zin in hebt, maar waar je veel plezier van hebt als het eenmaal gedaan is. Wil je weten waarom het belangrijk is om dit regelmatig te doen en hoe je snel je vriezer kunt ontdooien? HEMA geeft je handige tips!
waarom is het belangrijk om de vriezer te ontdooien?
Als je je vriezer een tijdje gebruikt, zie je vaak dat er ijs aan de binnenkant ontstaat. Dit komt doordat er vochtige lucht naar binnen komt als je de deur opent. Dit vocht bevriest op de wanden, roosters en lades van de vriezer. Als het ijs dikker wordt, heb je minder ruimte om je eten op te bergen.
Daarnaast moet de vriezer harder werken om alles koud te houden. Hierdoor verbruik je meer stroom, en dat is zonde! Ook kunnen de lades moeilijker open en dicht gaan, en soms sluit de deur niet meer goed. Als je hier last van hebt, is het tijd om je vriezer te ontdooien. Maar eigenlijk ben je dan al aan de late kant.
hoe vaak moet je de vriezer ontdooien?
Hoe vaak je de vriezer ontdooit, bepaal je zelf. Nu je weet wat de voordelen zijn, is het hopelijk makkelijker om dit klusje op te pakken. HEMA raadt aan om je vriezer minstens één keer per jaar te ontdooien. Maar het is nog beter om dit elk kwartaal te doen.
Zet het bijvoorbeeld op je schoonmaaklijstje, samen met het grondig schoonmaken van je koelkast. Die kun je ook eens per kwartaal grondig reinigen. Zo blijft alles fris en werkt je vriezer optimaal!
hoe moet je de vriezer ontdooien?
Stel je het ontdooien van je vriezer uit omdat het een flinke klus lijkt? Geen zorgen, het valt eigenlijk best mee. Met de tips van HEMA is het zo gedaan. We laten je zien hoe je je vriezer in een paar simpele stappen ontdooit. Zo werkt hij straks weer als een zonnetje, kun je meer eten kwijt en ruikt hij heerlijk fris.
welke spullen heb je nodig?
Je hebt de volgende spullen nodig:
- Een kookpan, kommetje of plantenspuit
- Een lekbak
- Een koeltas of koelbox met koelelementen
- Handdoeken en theedoeken
- Een spatel of ijskrabber (niet van metaal)
- Een emmer
- Een doekje
- Soda
handig om te weten voordat je begint
Het ontdooien van je vriezer kost wat tijd, dus plan dit klusje op een moment dat je thuis bent. Blijf in de buurt zodat je het proces in de gaten kunt houden en water kunt opvangen als het op de grond terechtkomt.
hoe lang duurt het ontdooien van de vriezer?
Haal je alleen de stekker eruit? Dan duurt het ontdooien 6 tot 12 uur, afhankelijk van hoe dik de ijslaag is. Wil je sneller klaar zijn? Zet een pan heet water in de vriezer. Zo smelt het ijs sneller en ben je vaak binnen een paar uur klaar.
handige spullen voor het ontdooien van de vriezer
de vriezer ontdooien in 7 stappen
Heb je alle spullen verzameld en ben je een paar uur thuis? Dan kun je beginnen met het ontdooien van de vriezer. Wij leggen stap voor stap uit hoe je dit doet.
stap 1: haal al het eten uit de vriezer
Haal al het eten uit de vriezer en zet het in een koelbox of koeltas met koelelementen. Is het koud buiten? Zet het dan in de tuin of op het balkon. Heb je een extra vriezer? Zet het dan daar in. Kijk ook meteen of er eten over de datum is en gooi dat weg. Dat ruimt lekker op!
stap 2: zet de vriezer uit
Trek de stekker uit het stopcontact of druk op de uitknop als die er is. Deze knop zit vaak bovenop de vriezer of koelkast.
stap 3: bescherm de vloer tegen water
Nu je de vriezer gaat ontdooien, zal er straks water naar buiten komen. Om je vloer te beschermen, plaats je een lekbak voor de vriezer om gesmolten ijs in op te vangen. Het meeste water komt eruit via de uitloop: een pijpje of rubberen slang aan de onderkant van de vriezer. Plaats de lekbak daar. Leg ook theedoeken of handdoeken op de grond voor het overige water.
Ontdooi je een vriesvak in de koelkast? Dan is het handig om de handdoek of theedoek direct in het vak te leggen.
stap 4: zet een pan met heet water in de vriezer
Wil je de vriezer snel ontdooien? Vul dan een pan (of kommetje) met heet water en zet het in de vriezer. Dit helpt het ijs sneller te smelten. Je kunt ook een plantenspuit met heet water vullen en op de ijslaag sprayen. Doe daarna de deur dicht en wacht 10 minuten, zodat het hete water zijn werk kan doen.
Om de onderkant van de vriezer te beschermen, kun je een onderzetter of een handdoek onder de pan plaatsen. Gebruik geen kokend heet water, want dit kan de vriezer beschadigen.
stap 5: krab de ijslagen weg
Open de deur en krab de ijslagen voorzichtig weg met een spatel of ijskrabber. Gebruik geen metaal om schade te voorkomen. Blijf heet water in de vriezer zetten, zodat er steeds meer ijs loskomt.
stap 6: maak de vriezer schoon
Is de vriezer helemaal ijsvrij? Maak een sopje (met warm water en soda) en pak een doekje, want dit is hét moment om de binnenkant eens goed schoon te maken. Droog daarna alles af met een theedoek (die goed vocht opneemt).
stap 7: zet de vriezer aan en plaats het eten terug
Zet de vriezer weer aan. Plaats al het eten pas terug als de vriezer weer helemaal is afgekoeld.
shop luchtdichte zakjes en bakjes
HEMA’s tips om nieuwe ijsvorming te voorkomen
Het is moeilijk om nieuwe ijslaagjes helemaal te voorkomen, omdat er altijd vochtige lucht naar binnen komt als je de deur opent. Maar je kunt het proces wel vertragen met de volgende tips:
- Sluit de deur altijd goed en houd de vriezer niet te lang open. Hoe langer de deur open is, hoe meer (vochtige) lucht erin komt, wat ijs kan veroorzaken.
- Controleer of de deur goed afsluit. Als de afdichting niet goed is, vervang deze dan.
- Laat warm eten eerst afkoelen voordat je het in de vriezer legt. Warm eten kan de temperatuur in de vriezer verhogen, wat ijsvorming veroorzaakt.
- Vries eten in kleine porties in. Kleine porties bevriezen sneller, waardoor er minder ijsvorming is.
- Verpak eten goed in luchtdichte zakjes of bakjes. Zo komt er geen vocht uit het eten in de vriezer, wat ijsvorming voorkomt.