design contest 2021

 

oranje

HEMA bestaat dit jaar 95 jaar. Daarom stond de 31e design contest dit jaar in het teken van duurzaam feestvieren. Het met elkaar verbonden voelen, flexibiliteit en duurzaamheid waren criteria voor de jury. Daarnaast is erop gelet dat het winnend ontwerp uiteindelijk met een goede kwaliteit en scherpe prijs een echt HEMA product kan worden.

echt hema producten

HeyMe van Yvonne Bruin

Op donderdag 30 september vond in het HEMA kantoor in Amsterdam de finale van de 31ste HEMA design contest plaatst. De tien finalisten hebben allemaal hun design gepresenteerd aan de vierkoppige jury en medefinalisten. Na de presentaties was het juryoordeel unaniem: HeyMe van Yvonne Bruin heeft gewonnen!

De winnende inzending, HeyMe, is een digitale service waarbij je in een event specifieke cloud foto’s kunt delen met je mede feestgangers. Zo heb je diezelfde avond nog alle foto’s van een evenement waar je bij was, gemaakt door jezelf en alle andere bezoekers. Vanuit deze service kan je gemakkelijk je favoriete foto’s selecteren en laten afdrukken door de HEMA fotoservice. Volgens de jury voldoet HeyMe aan de gestelde criteria van: verbonden zijn, voor iedereen en lang meegaan.

echt hema producten

herpakpapier van Susanna Osinga

De publieksprijs is dit jaar gegaan naar het Herpakpapier van Susanna Osinga uit Amsterdam. Zij was met 26% van de stemmen de grote en overtuigende publieksfavoriet. Het herpakpapier is een set wikkeldoeken met een feestelijk lint om cadeaus in te pakken. De doeken zijn wasbaar en kunnen vaker gebruikt worden.

echt hema producten

design contest 2021

HEMA viert dit jaar haar 95e verjaardag. In al die tijd is onze missie onveranderd: het dagelijks leven beter, makkelijker en leuker maken.

Er zijn in die 95 jaar wel veel andere dingen veranderd, waaronder onze rol als het gaat om duurzaamheid, kwaliteit en inclusiviteit. Deze onderwerpen spelen dan ook een steeds grotere rol in het ontwerp en de ontwikkeling van onze producten.

Daarom riepen we de designers van de toekomst - studenten, aankomend designtalent en andere geïnteresseerden - op om mee te doen aan de 31ste versie van onze design contest.

We willen blijven meebewegen met wat er speelt en daarom hebben de tien genomineerde designers alle de slimste, meest optimistische en duurzamste oplossing ontworpen. Stem nu op jouw favoritie ontwerp.

De tien Design contest finalisten, op willekeurige volgorde:

Pop-up Picknick
Lina Diepgrond

Een lichtgewicht kleed dat altijd strak ligt door de ronde boogstok, volgens hetzelfde principe als van een opgooitentje. Het kleed is weer opvouwbaar en in een tas mee te nemen.

De Zonnetjes
Pippa van Rijckevorsel

Een led-lampje dat zichzelf oplaadt met een klein zonnepaneel. Met een zuignap te bevestigen op gladde oppervlakten zoals een raam of een glas. Zo krijg je steeds ander licht op je feest.

Tompouce Bord
Floris Meijer

Een bord met opstaande tandjes om de tompouce op zijn plek te houden zodat deze makkelijker gegeten kan worden, bijvoorbeeld ook door mensen met een fysieke beperking.

Herpakpapier
Susanna Osinga

Een set wikkeldoeken met een feestelijk lint om cadeaus in te pakken. De doeken zijn wasbaar en kunnen vaker gebruikt worden. In drie maten verkrijgbaar.

Voor-ieder-een
Stefanie Essaadi, Floris Wamelink, Fûrkan Çakir, Denisa Voláková

Een picknickkleed met een onderkant van tentzeil dat bestaat uit losse zeshoekige delen die apart van elkaar gebruikt kunnen worden maar ook met klittenband aan elkaar kunnen worden vastgemaakt.

HeyMe
Yvonne Bruin

Een digitaal systeem waarmee feestgangers via een QR-code in een cloud kunnen inloggen om foto’s van het viermoment op te slaan en te delen.

Stemvorkje
Fabienne Crans

Gebaksvorkjes met een kelk aan de bovenkant, die een heldere klank vormen als je ze tegen elkaar aantikt. Zo kan er een bijzonder “proost’moment gecreëerd worden.

Koekslinger
Alina Kaiser

Een feestpakket om koekjes te bakken in vrolijke vormen die als een slinger kunnen worden opgehangen.

Dubbelzijdige onderzetter
Lisanne Douma

Aan de ene kant zijn deze onderzetters een leuke decoratie, aan de andere kant staan prikkelende vragen die zo een gesprek op gang kunnen brengen.

Feestpuntjes
Linda Heijmans

Vrolijke bordjes in de vorm van een punt voor het serveren van feestelijke hapjes als vlaai en pizza maar ook snoep en popcorn.

publiekswinnaar

Een wedstrijd is geen wedstrijd als er niks te winnen valt, dus is er een juryprijs of een publieksprijs voor de tien finalisten en kan jij ook iets winnen!

publieksprijs
Jij bepaalt wie er vandoor gaat met de publieksprijs. Stem via de Volkskrant en maak zelf kans op een HEMA tegoedbon ter waarde van 100 euro. De winnaar van de publieksprijs krijgt:
·   Een eervolle vermelding op de HEMA website.
·   2500 euro prijzengeld.

juryprijs
Wie de juryprijs wint, wordt bepaald door onze vierkoppige jury. Deze winnaar krijgt:
·       Een eigen ontwerp, maar dan als echt HEMA product in de winkels. Natuurlijk met de naam van de designer op de verpakking.
·       Een actieve rol bij de ontwikkeling van het nieuwe HEMA design.
·       Tien keer het eigen product om weg te geven aan familie, vrienden of hele leuke kennissen.
·       Internationale erkenning via alle HEMA kanalen.
·       2500 euro prijzengeld.

Heb je nog vragen die niet zijn beantwoord? Klik hier voor de veelgestelde vragen.

de jury

Jeroen Junte, design journalist

Jeroen Junte is freelance journalist, curator en researcher met een focus op design en architectuur. Hij is vaste medewerker bij de Volkskrant, Elle Decoration en Architectuur NL en publiceert regelmatig in internationale magazines als Frame en DAMN. Ook geeft hij les op de Rietveld Academie en de Design Academy Eindhoven.

Lex Pott, designer

Lex Pott is een hedendaags designer, bekend van onder meer de Twist kaars en Poplars klompen voor Weltevree. Hij is in 2009 cum laude afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven en heeft diverse awards op zijn naam staan. Daarnaast werkt hij voor het label HAY en is hij lid van de muntadviescommissie voor het Ministerie van Financiën.

Milou Pikaart, Head of Design

Het dagelijks leven van de HEMA klant echt beter, leuker en makkelijker maken, dat is het doel van Milou. Zij is sinds 2014 werkzaam op de design afdeling van HEMA. Met haar achtergrond in industrieel ontwerp en inkoop, helpt zij HEMA nu om optimistische en tijdloze producten te ontwerpen die altijd een klein, slim detail hebben: een wijnglas dat stapelbaar is, of een klapkratje met opdrukbare letters om zo de inhoud te labelen.

Wilme Veldman, Chief Products Officer

Wilma Veldman is sinds 1 juni Chief Product Officer bij HEMA. Zij heeft een uitgebreide carrière in de retail op haar naam staan, onder andere als retailadviseur en inkoopdirecteur bij Zeeman en eerder ook bij HEMA.

publiekswinnaar
jurywinnaar