bewuste materiaalkeuze

Het produceren van ons assortiment is een groot deel van onze bedrijfsvoering. Omdat wij de meeste van onze eigen producten ontwerpen, hebben wij volledige invloed op het ontwerp en de grondstoffen die wij gebruiken.

katoen

Al het katoen bij HEMA is duurzaam ingekocht. Het katoen dat gebruikt wordt in, zowel in kleding als in woontextiel, is ingekocht volgens één van de drie duurzaamheidsstandaarden; Better Cotton (BC) en biologisch gecertificeerd katoen via Organic Content Standard (OCS) en de Global Organic Textile Standard (GOTS).

In 2021 kochten we bijna 9 miljoen kilo Better Cotton, waardoor Better Cotton meer dan 5,500 boeren kon opleiden in duurzamere landbouwpraktijken. Better Cotton meet de verbeteringen van boeren die lid zijn van dit initiatief tegenover die van vergelijkbare boeren die geen licentie hebben om Better Cotton te verkopen. Geschat wordt dat er in 2021 dankzij de opleidingsprogramma's 4,1 miljard liter water is bespaard en 2.665 kg pesticiden niet zijn gebruikt. Better Cotton-boeren hebben naar schatting 1,8 miljoen euro extra winst gemaakt dankzij onze inkoop van Better Cotton. Better Cotton-boeren zien hun winst om diverse redenen stijgen, meestal als gevolg van een grotere oogst en/of een optimaal gebruik van inputs (zoals irrigatiewater, pesticiden of kunstmest). Better Cotton is afkomstig uit een chain of custody-model dat massabalans wordt genoemd. Dit betekent dat Better Cotton niet fysiek traceerbaar is tot eindproducten, maar dat de Better Cotton-boeren wel profiteren van de vraag naar Better Cotton in gelijke hoeveelheden als dat wij "aankopen". Door katoenproducten van HEMA met het Better Cotton-logo te kopen, steun je de training van boeren in duurzamere landbouwmethoden. Kijk hier voor meer informatie.

katoen

Het biologische katoen dat we in ons assortiment gebruiken is door een van de twee wereldwijde standaarden gecertificeerd. Dit zijn de Organic Content Standard (OCS) of Global Organic Textile Standard (GOTS). Deze producten zijn te herkennen aan het Biologisch katoen of Organic Cotton logo. Bij biologische landbouw is het gebruik van chemische middelen uitgesloten. Ga voor meer informatie naar GOTS of OCS.

Een deel van het katoen in ons assortiment is ingekocht via Better Cotton. Omdat we onze termen blijven definiëren aan de hand van actuele regels, worden onze ‘duurzaam katoen’-logo’s waar nodig vervangen door Better Cotton-logo’s.

hout en papier

In 2022 willen we dat al onze hout- en papierproducten van verantwoord bosbeheer afkomstig is. Dat betreft een breed assortiment aan producten, waaronder notitieboekjes, zakdoekjes en fotolijsten. We hanteren daarbij de standaarden van het Forest Stewardship Council (FSC). Deze standaard garandeert dat er geen illegale kap plaatsvindt en dat de ecosystemen van de bossen waar het hout gekapt wordt behouden blijven. Inmiddels draagt meer dan 90% van onze hout- en papierproducten het FSC®keurmerk.

Meer weten? Kijk op www.fsc.nl.

plastic en polyester

We hebben doelstellingen gezet op op drie niveaus; producten voor eenmalig gebruik, langdurig gebruik en verpakkingen.

  1. In 2020 een duurzamer alternatief voor plastic producten voor eenmalig gebruik
  2. In 2025 100% gerecycled of hernieuwbaar materiaal voor plastic of polyester producten
  3. In 2025 25% reductie van plastic consumentenverpakkingen
Om ons beleid te onderstrepen hebben we in 2019 het Plastic Pact en in 2020 het Knal- en Spatplastic convenant ondertekend. Daarmee willen we met andere bedrijven in Nederland universele oplossingen vinden voor gezamenlijke plastic uitdagingen. Klik hier voor meer informatie.

duurzame koffie

Al onze koffie is duurzaam gecertificeerd met het Rainforest Alliance

koffie

Rainforest Alliance
Rainforest Alliance is een keurmerk voor betere arbeidsomstandigheden en milieu. Daarnaast zet het keurmerk zich in voor ecologische diversiteit en natuurbehoud van producten uit gebieden waar regenwoud groeit. Zo zetten we ons in voor natuurbehoud in de koffieregio’s. De Rainforest Alliance is gefuseerd met UTZ, waardoor in de toekomst steeds vaker het logo van de Rainforest Alliance te zien is.

Klik hieronder voor meer informatie over Rainforest Alliance.

lees meer
Link

single origin coffee
In 2017 hebben we drie single origin koffies met het Rainforest Alliance keurmerk aan ons assortiment toegevoegd. Deze Zuid-Amerikaanse koffies komen uit Brazilië, Colombia en Honduras en zijn te traceren naar de koffieplantages. Eén van de coöperaties waar we koffie van kopen is de Kachalu Coffee Farmers uit het hoogland van Colombia. De coöperatie heeft als doel een hoge kwaliteit koffie te produceren met oog voor mens, milieu en natuur. Het verbouwen van deze koffie wordt gekoppeld aan het in stand houden van het regenwoud en een betere prijs voor de boeren.

Brazilië
Deze vol kruidige en pittige koffiebonen komen uit Brazilië; het grootste koffieland ter wereld. De koffie wordt geoogst op Fazenda Catuai Berrador en Fazenda Nova Suica. Deze twee single estate koffieplantages worden beheerd door de familie Veloso. In het gebied wordt rekening gehouden met de inheemse flora en fauna.

Honduras
Deze milde en mooi gebalanceerde koffiebonen komen uit Honduras, waar bijna een derde van de bevolking werkzaam is in de koffie-industrie. Deze koffie komt van de koffieplantage Finca Santa Isabel, waar het land, het water en de bossen duurzaam gebruikt worden om de koffie te produceren.

Colombia
De koffiebonen van onze Colombiaanse koffie komen van de Kachalu Coffee Farmers uit het hoogland van Colombia. De koffieboeren hebben als doel om een hoogwaardige arabica koffie te produceren met oog voor mens en milieu. De koffiestruiken die hier groeien, liggen in de natuurlijke schaduw van een grote variëteit aan regenwoudbomen. Door het behoud van de ecologische diversiteit in het gebied bevinden zich hier een honderdtal bijzondere vogelsoorten.

koffie

UTZ
UTZ is een wereldwijd certificeringsprogramma voor koffie, thee en cacao. Het UTZ-keurmerk richt zich op kwaliteit en productieverbetering door trainingen te geven aan boeren. Naast het deel van onze koffie die dit keurmerk draagt, dragen ook al onze chocoladeproducten dit UTZ-keurmerk. De Rainforest Alliance is gefuseerd met UTZ, waardoor in de toekomst steeds vaker het logo van de Rainforest Alliance te zien is.

Bekijk hier het gehele koffie assortiment

Klik hieronder voor meer informatie over de fusie tussen UTZ en de Rainforest Alliance.

lees meer

thee

Onze biologische thee en losse thee in blik dragen het Fairtrade keurmerk. Het Fairtrade keurmerk staat voor eerlijke handel. Het helpt boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden een betere plek te verwerven in de handelsketen, zodat ze kunnen investeren in hun toekomst. De Fairtrade standaard kenmerkt zich door een transparante minimumprijs en premie. De boerencoöperatie of plantagemedewerkers besluiten samen hoe ze de premie willen besteden.

thee

In het zuiden van India, op een hoogte van 2.000 meter, liggen de theeplantages Kotada, Welbeck en Parry Agro. Bij deze plantages kopen wij de thee in voor de Fairtrade biologische thee en losse thee in blik. De theeplukkers ontvangen een door Fairtrade vastgestelde sociale premie per kilo thee. De premie wordt besteed aan sociale projecten, zoals onderwijsbeurzen voor kinderen, medische hulp en het onderhoud van de lokale gemeenschappen.

Bekijk hier het gehele thee assortiment

lees meer over Fairtrade Nederland

chocolade

Bij HEMA gebruiken we alleen Rainforest Alliance gecertificeerde cacao. Door de inkoop van Rainforest Alliance-cacao ondersteunt HEMA duurzame landbouw in West-Afrika.

Het Rainforest Alliance-keurmerk op onze chocolade betekent dat de cacaoboeren training krijgen om betere landbouwmethodes te gebruiken. Daarnaast wordt er gezorgd voor goede arbeidsomstandigheden voor medewerkers en wordt er op een verantwoorde manier omgegaan met het milieu. Het Rainforest Alliance-keurmerk helpt HEMA om een positieve impact te maken in de gebieden waar cacao groeit.

Bekijk hier het gehele chocolade assortiment

lees meer over de Rainforest Alliance

food

productgroep keurmerk doelstelling 100% 2020 2021 2022
cacao Rainforest Alliance 2018 100% 100% 100%
thee Fairtrade of Rainforest Alliance 2018 100% 88% 100%
koffie FSC 2021 100% 100%
palmolie RSPO 2020 100% 100% 100%
vlees Beter Leven Keurmerk (minimaal 1*) 2021 28% 60% 66%
verse zuivelproducten/td> Biologisch of Weidegang 2021 88% 77% 81%
vis MSC of ASC 2021 45% 88% 86%

non-food

productgroep keurmerk doelstelling 100% 2020 2021 2022
katoen OCS, GOTS, BC 2020 100% 100% 99,7%
dons RDS 2018 100% 100% 100%
hout & papier FSC 2021 91% 94,6% 95,3%
palmolie in cosmetica RSPO 2022 79,5% 91,4% 94,9%

ongeverfd katoen

Je bent op deze pagina beland omdat je de QR-code bij één van onze newborn-producten hebt gescand én dus benieuwd bent naar wat ongeverfd katoen inhoudt.


dit is het

Voor het bleken en verven van gekleurd katoen worden chemicaliën en verfstoffen gebruikt. Onnatuurlijke stoffen dus. Door dat proces over te slaan, besparen we op het gebruik van water en chemicaliën. Dat is niet alleen beter voor de natuur, maar ook voor de gevoelige huid van je kleintje.


verschillen in kleur

Het ongebleekte, ongeverfde katoen heeft nog steeds veel weg van natuurlijk, onverwerkt katoen. Daarom hebben de producten de originele katoenkleur en hebben verschillende producten uit eenzelfde lijn niet altijd precies dezelfde kleur. Ook zijn soms de zwarte kleine pitjes van het katoen nog zichtbaar in de stof. Zo heeft ieder product een uniek uiterlijk!

lyocell

Al het Lyocell bij HEMA is gecertificeerd met het keurmerk van Lenzing. Lenzing produceert Lyocell onder de naam Tencel. Lycocell (Tencel) is een natuurlijke stof gemaakt van houtpulp van de eucalyptusboom. Het hout is afkomstig van bossen met het FSC-keurmerk voor verantwoord bosbeheer. In vergelijking tot katoen hebben eucalyptusbomen 80% minder water, meststoffen en pesticiden nodig.

Lyocell (Tencel) is een erg sterke natuurlijk vezel en voelt zacht en soepel aan. Daarnaast heeft de Lyocell-vezel van nature een antibacteriële werking, wat betekent dat het minder vaak gewassen hoeft te worden dan bijvoorbeeld synthetische materialen.

Vind hier meer informatie over Tencel.

dons

Al het dons bij HEMA is gecertificeerd onder de Responsible Down Standard (RDS) of Global Recycled Standard (GRS). Dit zijn een keurmerken van Textile Exchange.

Het dons is afkomstig van eenden of ganzen die zijn gehouden voor voedselproductie en hierbij behandeld zijn volgens de richtlijnen van het RDS. Met dit certificaat staat het welzijn van de dieren centraal. Dons is erg isolerend en behoud zijn warmte.

Vind hier meer informatie over het RDS keurmerk en hier meer informatie over het GRS keurmerk.

bekijk hier alle donzen dekbedden

bamboe

Bamboe is van zichzelf een materiaal wat positieve eigenschappen heeft. Het groeit enorm snel, waardoor het wel 4 tot 6 keer per jaar geoogst kan worden. Daarnaast heeft bamboe alleen zonlicht en regenwater nodig om te groeien, dus geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen.

Bamboe textiel heeft ook veel voordelen, het is onder andere zacht, luchtdoorlatend, vochtregulerend en strijkvrij.

Eigenlijk is verhaal van FSC-gecertificeerd bamboe net als dat van FSC-gecertificeerd hout en papier. Het betreft bamboe die van verantwoord beheerde bossen of plantages komt volgens de richtlijnen van FSC.

Meer weten? Kijk op www.fsc.nl