<h1>geef je gebruikte textiel een tweede leven bij HEMA</h1>

De kwaliteit van ingezameld textiel gaat hard achteruit. Jaarlijks worden er miljoenen kilo’s kleding verbrand. Dat moet anders! Daarom werkt HEMA samen met Drop&Loop om gebruikt textiel een tweede leven te geven. Dus zijn je handdoeken aan vervanging toe of is je lievelingsshirt nu écht versleten? Gooi je gebruikte textiel niet weg, maar lever het in bij een HEMA-filiaal bij jou in de buurt! Zo kunnen er weer mooie producten van gemaakt worden. Omdat we duurzaamheid belangrijk vinden, krijg je als dank een kortingsvoucher van 10% om te besteden bij je volgende textielaankoop* bij HEMA.

 

zo werkt het inleveren van textiel

  1. Kijk hieronder op de kaart voor een overzicht van winkels met een recyclebak.
  2. Verzamel al je textiel in een zak die je goed afsluit.
  3. Meld je bij een medewerker voor een kortingsvoucher en lever je zak textiel in.
  4. Als alles in orde is, krijg je van de medewerker een kortingsvoucher van 10%!
  5. Wij zorgen ervoor dat je textiel tweede leven krijgt, door hergebruik of recycling.

wat gebeurt er met het textiel nadat ik het heb ingeleverd?

  1. Klanten leveren textiel in bij de HEMA-winkel.
  2. Vrachtschip verzendt het textiel dat geschikt is voor recycling.
  3. De fabriek in Marokko recyclet het textiel zo hoogwaardig mogelijk.
  4. In die fabriek worden de producten verwerkt tot nieuwe stof.
  5. De ambitie is dat HEMA van het gerecyclde stof weer nieuwe HEMA producten van maakt.

Drop&Loop en Wolkat

HEMA werkt voor het sorteren, herbestemmen en recyclen van textiel samen met Drop&Loop, onderdeel van Wolkat. Gebruikt textiel dat je bij HEMA inlevert gaat eerst naar het sorteercentrum van Drop&Loop in Tilburg. Daar vindt het eerste sorteerproces plaats, waar onderscheid wordt gemaakt in herdraagbaar texiel, niet-herdraagbaar textiel en afval. Ongeveer de helft van het ingeleverde materiaal is geschikt voor hergebruik en de andere helft voor recycling. Wat lokaal terug de markt in kan naar Nederlandse winkels, blijft hier. Het deel van het textiel dat niet lokaal hergebruikt kan worden gaat de globale markt op.

Het deel dat niet herdraagbaar is gaat naar de Wolkat-fabriek in Tanger, Marokko. Wolkat is de enige circulaire textielverwerker ter wereld waar de hele keten onder één dak plaatsvindt: het sorteren, recyclen, spinnen en weven van textiel. In Tanger wordt het ingeleverde textiel met de hand gesorteerd op materiaal en kleur en gesponnen tot nieuwe garens. Van dat garen maakt Wolkat stoffen, waar vervolgens weer kledingstukken of andere textielproducten van gemaakt worden.

Het textiel dat nu bij HEMA wordt ingezameld gaat volledig mee in dit proces. Dit is een eerste stap in de goede richting. Uiteindelijk willen we graag spullen maken van het textiel dat bij HEMA is ingezameld, om zo de cirkel helemaal rond te maken.

 

beter slapen

lees meer
Link

beter spelen

lees meer
Link

beter voor de wereld

lees meer
Link

beter gekleed

lees meer
Link

meer productinformatie

beoordeling

goed idee

artikel is toegevoegd aan je mandje