alles over wasbare luiers en hoe het werkt

 

Per dag verdwijnen er behoorlijk wat luiers in de prullenbak. Gelukkig bestaat er nu een beter alternatief: de wasbare luier. Ze zijn net zo makkelijk te gebruiken als wegwerpluiers en met de handige luier inlegdoekjes hoef je alleen de inlegvellen te vervangen. En als de luier wel vies is geworden, dan doe je ‘m in de wasmachine. Zo heb je veel minder afval en bespaar je op de kosten. Bovendien is het ook nog eens beter voor de huid van je kleintje. Wasbare luiers hebben dus genoeg voordelen. Ben je benieuwd hoe het precies werkt? Lees snel onze blog en ontdek alles over de wasbare luiers van HEMA en hoe ze werken.

 

de luier op maat maken en omdoen

De wasbare luier kun je heel eenvoudig op maat maken via onderstaande stappen:

  • Gebruik de drukknopen om de lengte van de luier aan te passen
  • Zorg ervoor dat de luier goed om de benen zit
  • Gebruik het klittenband aan de voorkant om de luier aan te passen aan de taille. Wanneer je twee vingers tussen de luier en de taille kan doen en het comfortabel voelt, dan zit de luier goed.
  • Om de luier beter passend te maken, kan de sluiting naar boven of naar beneden worden gericht.
  • Zorg dat de luier goed aansluit en dat het inlegvel, of eventueel booster, niet uitsteekt bij de taille en de benen.

verschonen met het inlegsysteem van wasbare luiers

In de wasbare luier zit een super absorberende laag, waardoor vocht uit de buurt blijft van je baby's huid. Eventueel kun je ook een booster gebruiken. De booster zorgt voor maximaal absorptievermogen. Handig voor tijdens de nacht bijvoorbeeld. De inlegvellen zijn gemaakt om het verschonen nog makkelijker te maken. Zonder extra booster wordt aangeraden om de luier om de 2-4 uur te verschonen. Hoe je dit precies doet? In onderstaande stappen leggen we je uit hoe je je kindje verschoont met een wasbare luier:

wasbare-luiers

  • 1. Luier verschonen? Leg vast een schoon inlegvel op een schone luier en als je een extra booster gebruikt, stop je deze in de opening van de booster, die vast zit aan de luier.
  • 2. Maak het klittenband los van de huidige luier en haal het inlegvel met ontlasting weg (spoel de ontlasting door in het toilet en gooi het inlegvel in de prullenbak).
  • 3. Bij het gebruik van een extra booster, haal je deze uit de luier en kun je deze samen met de vieze luier wassen. Laat de vieze luiers en eventuele boosters niet langer dan drie dagen liggen.
  • 4. Maak je kleintje schoon zoals je normaal doet. Tip: stap meteen over op wasbare doekjes i.p.v. billendoekjes. Die was je gewoon mee met de luiers en boosters.
  • 5. Plaats de schone luier met inlegvel en eventuele extra booster onder je kleintje, maak de luier goed vast. Zorg dat de luier goed aansluit, maar niet te strak zit.

voordelen van wasbare luiers vs. wegwerpluiers

Wasbare luiers zorgen voor veel minder afval in vergelijking met een wegwerpluier. Dat scheelt wat tripjes met de luieremmer, en zo zijn er nog veel meer voordelen. Wist je trouwens dat kindjes sneller zindelijk worden met een wasbare luier? Ze voelen het namelijk beter wanneer ze een plasje hebben gedaan. Maar, er zijn nog veel meer redenen waarom wasbare luiers worden gekozen:

• Beter voor het babyhuidje
• Minder luchtjes
• Goedkoper op de lange termijn

Door het elastiek in de wasbare luier blijft deze netjes op zijn plek zitten. Je hoeft dus niet bang te zijn voor spuitluiers.

wasbare luiers wassen voor langdurig gebruik

Voor het eerste gebruik moeten de wasbare luiers gewassen worden. Verzamel de vieze luiers in een speciale waszak en draai een speciale ' luierwas'. Benieuwd hoe je dit aanpakt? Volg onderstaande stappen om de wasbare luiers te wassen:

1. Haal (eventueel) de boosters uit de luiers.
2. Gooi de luiers, boosters en wasbare doekjes in de wasmachine. Zorg ervoor dat deze niet te vol is.
3. Draai eerst een (liefst koude) voorwas. Gebruik wasmiddel en geen wasverzachter. Dat tast namelijk de absorptie aan.
4. Als de voorwas klaar is en al het vieze water weggelopen is, zet je de gewone was aan. Deze draai je op 60 graden zodat alle bacteriën doodgaan.
5. Nadat de was klaar is droog je de luiers op een rek of op een lage temperatuur in de droger. Klaar!

wasbare luiers
wasbare-luiers

hoeveel wasbare luiers heb je nodig?


Omdat je wasbare luiers kunt hergebruiken hoef je er veel minder van te hebben dan wegwerpluiers. Hoeveel wasbare luiers heb je dan eigenlijk nodig? Dat hangt ervan af. Pasgeboren baby’s hebben vaker ontlasting dan oudere baby’s, bijvoorbeeld. In het begin verschoon je misschien wel acht keer op een dag. Gezien je een keer in de drie dagen wast (zodat ze niet te lang liggen), heb je er minimaal 24 nodig. Was je vaker? Dan kun je natuurlijk ook met minder wasbare luiers uit de voeten. Tip! Houd rekening met de droogtijd in je schema. Kom je per ongeluk toch zonder te zitten? Dan kun je ook een hydrofiele doek gebruiken als luier.

meer producten voor jouw baby

aankleedkussen

aankleedkussens

met vrolijke hoezen

hydrofiel

hydrofiele doeken

babyverzorging

babyverzorging

rompertjes

rompertjes

bad

spetter, spatter, spater

alles voor in bad

newborn

newborn kleding

meer productinformatie

beoordeling

goed idee
artikel is toegevoegd aan je mandje