band plakken? dat kun je gewoon zelf!
Nergens zijn ze zo dol op fietsen als in Nederland. Naar werk, school, het café, de supermarkt: we doen alles op de fiets. Hoe netjes de wegen ook zijn en hoe voorzichtig je ook met je fiets omgaat, een lekke band op zijn tijd is onvermijdelijk. Balen, maar niet getreurd. De meeste lekke fietsbanden zijn zo verholpen. Heb je een bandenplaksetje bij de hand? Dan zit je binnen een paar minuten weer op je stalen ros.
fietsband plakken: zo doe je het
Je kunt je fiets natuurlijk – lekker makkelijk – naar de fietsenmaker brengen. Maar zelf je fietsband plakken geeft stiekem veel meer voldoening. Als je het eenmaal onder de knie hebt gaat het hartstikke snel én het kost een stuk minder. Met een HEMA bandenplakset en de tips op deze pagina is je band plakken een fluitje van een cent.
fietsband plakken - de benodigdheden:
- emmer water
- fietspomp
- bandenlichters
- schuurpapier
- lijm
- bandenplakkers
shop handige spullen voor fietsreparatie
band plakken in acht eenvoudige stappen:
- Je band plakken begint met je fiets ondersteboven zetten. Hij kan gewoon op het zadel en het stuur leunen. Je begint met het lastigste deel: de velg van de band tillen. Hier komen de bandenlichters bij van pas. Zet een bandenlichter tussen de band en de velg en bevestig het uiteinde aan de spaken. Herhaal dit tien centimeter verderop met de andere bandenlichters.
- Haal de binnenband eruit, maar vergeet het ventiel niet uit elkaar te halen. Klinkt ingewikkelder dan het is. Het is een kwestie van het ringetje eraf draaien.
- Om het lek eenvoudig te vinden, pomp je nu wat lucht in de band. Met een beetje geluk hoor je waar er lucht ontsnapt. Gaatje te klein? Dan heb je toch echt die emmer water nodig. Houd een deel van de band steeds onder water. Zie je bubbels? Dan heb je het lek gevonden. Tip! Markeer die plek meteen.
- Schuur de band waar hij lek is een beetje op, om de plakker beter te laten hechten.
- Na het schuren breng je een dun laagje lijm aan. Het dotje lijm moet iets groter zijn dan de plakker die je gebruikt. Laat de lijm een paar minuten drogen en duw de rubberen plakker stevig op het lekke stukje band – totdat de plakker goed vastzit.
- Tijd om de binnenband terug in de buitenband te doen. Dat gaat het beste met een beetje lucht in de band. Stop de binnenband voorzichtig terug, want je wilt niet dat de band draait. En pas op met het ventiel – die wil je niet te strak tegen de rand duwen. Zorg er ook voor dat de velgstrip op z’n plek blijft.
- Zit de binnenband netjes op z’n plek? Nergens gedraaid of knel? Tijd om de buitenband terug op de velg te zetten. Dit kan gewoon met je handen
- Oppompen maar, zodra ook het ventiel goed zit. Check halverwege even of de band goed draait. Draai langzaam aan het wiel en controleer op onregelmatigheden. Zet je fiets weer rechtop, en je bent klaar voor je volgende fietsritje.
band plakken? let hierop
Voordat je ‘band plakken’ op je to-dolijstje zet, is het verstandig om eerst te checken wat de schade is. Als het lek te groot is, heb je niet genoeg aan een bandenplakker. Die zijn meer geschikt voor de kleinere gaatjes. Is het een joekel van een lek? Dan kan het zomaar zijn dat je beter een nieuwe binnenband kan kopen. Gelukkig heeft HEMA die ook, voor maar een paar euro zelfs.
Nog een laatste tip voordat je je fietsband plakt: vergeet niet om de binnenkant van de buitenband op scherpe voorwerpen te controleren voordat je de binnenband weer terug stopt. Veel mensen slaan deze stap over, waardoor ze dankzij een stukje glas of metaal weer van voor af aan kunnen beginnen.
Naast een handige set om zelf je band te plakken, heeft HEMA ook andere spulletjes om je fiets te repareren, waarmee je je fiets zelf kunt repareren. Kettingspray bijvoorbeeld en losse ventielen. En als je je fiets wilt upgraden met handige fietstassen, nieuwe handvaten of een mooi fietskrat, ben je bij HEMA ook aan het juiste adres. We hebben namelijk een heleboel fietsaccessoires waarmee je je fiets nog mooier en praktischer maakt.