worteltaart
Wortel is een super lekkere basis voor een taart. De geraspte wortel zorgt ervoor dat de taart heerlijk smeuïg wordt. En het frisse roomkaasglazuur met de paaseitjes en de paashaas er bovenop maken deze taart helemaal af! Ik gebruik grote en kleine landeitjes ter decoratie, maar kies vooral de eitjes die jij lekker vindt.
ingrediënten
-
voor 10 tot 12 punten
- 175 ml zonnebloemolie
- 250 gr lichtbruine basterdsuiker
- ¼ tl zout
- 1 sinaasappel (geraspt)
- 3 eieren
- 200 gr bloem
- 5 tl bakpoeder
- 2 tl kaneelpoeder
- 300 gr wortels (schoongemaakt en grof geraspt)
- 100 gr rozijnen
- 75 gr pecannoten (in stukjes gebroken)
voor het beslag
-
voor het roomkaasglazuur
- 100 gr boter (op kamertemperatuur)
- 80 gr poedersuiker
- 175 gr roomkaas (op kamertemperatuur)
-
verder nodig
- boter (voor invetten bakvorm)
- chocoladepaashaas en paaseitjes (om te garneren)
bereiding
Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed de bodem van een ronde springvorm met een doorsnede van 24 centimeter met bakpapier en vet de randen in met boter.
Doe de zonnebloemolie, lichtbruine basterdsuiker, het zout en de sinaasappelrasp in een kom en meng dit met een (hand)mixer met garde(s) ongeveer 3 minuten. Doe de eieren erbij en meng alles nog kort door. Voeg de bloem, het bakpoeder en de kaneel toe en meng deze erdoor. Roer tot slot de geraspte wortel, rozijnen en de stukjes pecannoot door het beslag.
Giet het mengsel in de bakvorm en bak de worteltjestaart voor 55-65 minuten. Test of de taart gaar is door een satéprikker in het midden te steken en er weer uit te halen. Als er geen beslag aan de prikker zit, is de taart gaar. Laat de taart afkoelen in de vorm.
Doe de boter en het poedersuiker in een kom en klop deze met een (hand)mixer met garde(s) in enkele minuten romig. Voeg de roomkaas toe en klop alles nog enkele minuten door, tot een luchtig glazuur. Bestrijk de afgekoelde worteltjestaart met het glazuur. Zet de chocoladepaashaas op de taart en decoreer de taart verder met paaseitjes. Geniet ervan!
Tip: je kunt het roomkaasglazuur extra op smaak brengen met de raps van een sinaasappel en/of een theelepel vanille-extract.