alles over zonnebrand en hoe lang het werkt

Smeren, smeren en nog eens smeren: zodra de zon zich laat zien, trekken we zonnebrand uit de kast. Als we naar het strand gaan, in de tuin van het weer genieten of als we naar een zonnige vakantiebestemming vertrekken. Waarom smeren we eigenlijk zonnebrand? Omdat we onze huid goed willen beschermen tegen verbranding en roodheid, huidveroudering en -schade en ook huidkanker. Wellicht vraag je je af hoe lang zonnebrand werkt als je je van top tot teen ingesmeerd hebt, hoe vaak je zonnebrand moet smeren en voor welke factor zonnebrand je moet kiezen. Op deze pagina lees je er alles over.

shop zonnebrand


 

welke factor zonnebrand heb je nodig?

Als je je huid wilt beschermen tegen de zon, moet je eerst weten welke factor zonnebrand je nodig hebt. De beschermingsfactor wordt aangeduid met SPF (Sun Protection Factor) die bepaalt hoe effectief je zonnebrand is. Je kunt kiezen voor een lage (SPF 6-10), gemiddelde (SPF 15-25), hoge (SPF 30-50) of zeer hoge (SPF 50+) beschermingsfactor. Welke factor zonnebrand jij nodig hebt is van een aantal dingen afhankelijk: je huidtype, het tijdstip (want midden op de dag is de zon het sterkst), de plek waar je bent (op het water weerkaatst de zon) en de hoeveelheid zonnebrand die je aanbrengt. Ook is de hoogte van de SPF die je nodig hebt afhankelijk van de hoeveelheid UV-straling. Hoe hoger de UV-straling, hoe hoger de SPF die je moet smeren. Dit kun je dagelijks controleren op een weerapp of UV-stralingsindex.

De meest voorkomende beschermingsfactoren zijn SPF 30 en SPF 50. Aangeraden wordt om altijd minimaal factor 30 te smeren. Over het algemeen is een lichtere huid en een kinderhuid kwetsbaarder voor verbranding. Je kind of baby insmeren met zonnebrand is dus ook ontzettend belangrijk. Dat komt omdat een kinderhuid nog moet groeien en daardoor soms tijd tekort komt om door zonlicht beschadigde huid te herstellen. Deze schade, die niet aan de buitenkant te zien is, kan het risico op huidkanker verhogen.

Verder kun je je kind en jezelf beschermen door het dragen van een pet of hoedje. Ook is het aan te raden om tussen 12.00 en 15.00 uur, als de zon op zijn sterkst is, uit de zon te blijven. Zorg ook vooral dat je kind een fijne zonnebril heeft (en kijk voor jezelf even bij onze zonnebrillen voor dames), want ook ogen zijn kwetsbaar voor de zon. 

hoe vaak moet je zonnebrand smeren?

Als je eenmaal weet welke factor je nodig hebt, is er nog de vraag: hoe lang werkt zonnebrand? Het is aan te raden om je een halfuur voordat je de zon in gaat in te smeren. Zo kan de zonnebrand intrekken. Vervolgens moet je om de twee uur opnieuw smeren. Hoe vaak je zonnebrand moet smeren, is echter ook afhankelijk van een aantal dingen: hoe sterk de zonkracht is, op welke locatie je bent, welk tijdstip het is, welke factor je smeert en of je wel of niet gaat zwemmen. Op het water of op het warmste moment van de dag moet je vaker smeren. Als je gezwommen hebt, moet je daarna ook opnieuw smeren.

Wanneer je je baby moet insmeren met zonnebrand? Het beste smeer je je baby 's morgens al in, zodat het goed kan intrekken. Ook herhaal je het insmeren iedere twee uur. Houd je baby tot 1 jaar helemaal uit de volle zon, want hun kwetsbare huid kan er niet goed tegen. Hoe vaak je je kind moet insmeren komt op hetzelfde neer. Let er goed op dat je na het zwemmen opnieuw smeert, ook als je je kind ingesmeerd hebt met waterproof zonnebrand. Deze werkt doorgaans iets beter na een plons in het zwembad of de zee, maar de werking vermindert alsnog.

Ook de hoeveelheid zonnebrand die je smeert is iets om op te letten, want dit heeft invloed op hoe lang zonnebrand werkt. Als je te dun smeert, gaat de beschermingsfactor omlaag. Smeer minimaal 7 theelepels per keer: één voor gezicht en hals, twee voor schouders en armen, twee voor borst, buik en rug, twee voor benen en voeten. 

hoe lang is zonnebrand houdbaar?

Als de zomer aanbreekt vind je misschien nog flesjes zonnebrand van vorig jaar in de kast. Maar hoe lang is zonnebrand eigenlijk houdbaar? Dit is afhankelijk van het moment van openen. Op het flesje staat aangegeven hoe lang de zonnebrand nog goed blijft na het eerste gebruik. Vaak wordt dit aangeduid met een kleine afbeelding van een open potje met ‘6m’ of ‘12m’. Dit betekent zes of twaalf maanden. In de meeste gevallen is het twaalf maanden. Gebruik je je zonnebrand hierna nog, dan heeft dat invloed op hoe lang zonnebrand werkt: de werking is dan namelijk verminderd. Je kunt aanhouden dat de factor dan nog maar de helft waard is: factor 30 beschermt dus als factor 15. Dat je zonnebrand over de datum is kun je ook merken doordat deze een rare kleur heeft, niet meer goed mengt of stinkt. Zonnebrand bewaren doe je het beste op kamertemperatuur en uit de zon.

Lekker veel smeren is dus belangrijk. Zo weet je zeker dat je goed beschermd bent, de flesjes op gaan en je ze niet hoeft weg te gooien.

kindje die zich insmeert


 

tips om je baby of kindje in te smeren

Je baby of kindje insmeren met zonnebrand kan nog best een uitdaging zijn. Gelukkig zijn ook daar een aantal handige tips voor. Doe dit bijvoorbeeld meteen ‘s morgens al, dan is het onderdeel van de routine. Maak er een leuk moment van: zing een liedje of maak er een spelletje van. Je kindje afleiden met een spelletje of tussendoortje kan ook. Heb je een peuter? Laat hem of haar dan helpen met smeren. Om je baby of kindje te beschermen tegen de zon, kun je naast smeren ook aan bedekkende kleding denken. Een hoedje of zonnebril komt altijd van pas, of wat dacht je van een speciaal uv-shirt? Bovendien heb je voor je kind zwemkleding nodig. Denk aan een baby zwembroek of badpak. En voor je grotere kind kijk je bij de badmode voor meisjes of zwemkleding voor jongens.

 

slaapkamer koel houden

Houd je slaapkamer koel tijdens warme zomernachten met de tips van HEMA. Ontdek hoe je kunt genieten van een aangename nachtrust, zelfs in de hitte.

lees meer
Link
 

welke bikini past bij mij?

Vind de perfecte bikini die bij jouw figuur en stijl past met de handige gids van HEMA. Ontdek de verschillende modellen en tips voor het kiezen van de ideale bikini.

lees meer
Link
 

paklijst voor kamperen

Stel de ultieme paklijst samen voor een geslaagde kampeervakantie met behulp van de handige tips van HEMA. Zorg ervoor dat je niets belangrijks vergeet en geniet van een zorgeloze tijd in de natuur.

lees meer
Link
 

staycation

Ontdek hoe je een fantastische staycation kunt beleven en genieten van je vrije tijd thuis met de inspirerende ideeën en tips van HEMA. Maak van je huis een oase van ontspanning en plezier.

lees meer
Link

meer productinformatie

beoordeling

goed idee

artikel is toegevoegd aan je mandje