het HEMA logo door de jaren heen

Bijna iedereen kent het logo van HEMA: een rood vierkantje met daarin in witte letters de naam: 'HEMA'. Maar ondanks de bekendheid van het logo dat we sinds 2009 gebruiken, heeft HEMA in de afgelopen bijna 100 jaar veel verschillende logo's gehad. En dat is natuurlijk niet zo gek, want in zowat een eeuw tijd verandert er natuurlijk nogal wat. De gebruikte kleuren en lettertypen geven wat inzicht in de tijd van toen. Opvallend is dat er tussen eind jaren zeventig en begin jaren negentig gebruik gemaakt werd van verschillende logo's tegelijkertijd. Sommige overlappen elkaar dus. Op deze pagina geven we je een kijkje in de ontwikkeling en verandering van het HEMA logo vanaf 1926 tot aan het welbekende hedendaagse rode vierkantje met witte letters, zoals we die vandaag de dag gebruiken.

HEMA's eerste logo, afgebeeld op de gevel van onze eerste winkel aan de Kalverstraat in Amsterdam, 1926

 

1926 tot 1938

In ons logo uit 1926 zijn invloeden uit de art-deco stijl te herkennen, een kunststroming die in die tijd erg populair was. Drie jaar later wordt het logo voor de eerste keer aangepast. De letters 'HEMA' worden in een simplistischere stijl weergegeven, maar er worden in de jaren die volgen ook ondertitels en slogans aan het logo toegevoegd. In de jaren dertig wordt er veel geëxperimenteerd met het logo, zo lijkt het. Verschillende lettertypes, van geometrisch tot juist zwierig en sierlijk, volgen elkaar in korte tijd op. Vlak voor de Tweede Wereldoorlog wordt het logo weergegeven in een opvallend minimalistisch lettertype en in kleine letters ipv hoofdletters, zoals daarvoor het geval was.

afbeelding: HEMA meubelwas, met logo in sierlijke letters, anno 1936

eerste HEMA logo, periode 1926-1929

HEMA logo, begin jaren dertig

HEMA logo gedurende de periode 1934-1936

HEMA logo vanaf ca. 1936

1950 tot 1977

Van begin jaren vijftig tot eind jaren zeventig bestaat het logo uit de witte letters 'HEMA', weergegeven in een minimalistisch lettertype, geplaatst in een zwarte rechthoek met een afgeronde linker-, rechter-, boven- en onderkant. In die tijd wordt ook overgestapt van HEMA geschreven in allemaal hoofdletters, naar alleen de letter H in hoofdletter (Hema). Maar in 1956 komt men hier toch weer op terug: HEMA wordt weer geschreven in allemaal hoofdletters. Tot op de dag van vandaag blijft dat zo. Het zwarte vlak blijft wel nog even bestaan.

afbeelding: HEMA logo op een doosje lucifers met daarop stadswapens afgebeeld, jaren vijftig

HEMA logo, met spellingswijze HEMA, afgebeeld op een transportwagen, jaren zestig

 

1977 tot 1991

In de late jaren zeventig tot begin jaren negentig bestaan de letters 'HEMA' uit ronde lettercontouren die typerend zijn voor die tijd. In 1993 krijgt het logo een blauwe streep onder de rode letters. Deze blijft tot aan 2009. In 2009 wordt het nieuwe en huidige logo gepresenteerd: nagenoeg hetzelfde lettertype als in de jaren negentig en nul. Maar dan geplaatst in het herkenbare rode vierkantje.

afbeelding: HEMA's huidige logo, sinds 2009

HEMA producten met logo's uit de jaren tachtig (ronde lettercontouren) en de jaren negentig en nul (onderstreept)

 

overzicht van alle logo's die HEMA vanaf de oprichting in 1926 gehad heeft

meer productinformatie

beoordeling

goed idee

artikel is toegevoegd aan je mandje