HEMA ♡ pride

HEMA is er voor iedereen. En we geloven dat jij op je mooist bent als je helemaal jezelf kunt zijn. Welke versie van jezelf dat ook is. Daarom zet HEMA zich sinds een aantal jaar actief in om bepaalde onderwerpen tijdens Pride week onder de aandacht te brengen en dat we de GSA's van het COC steunen met de opbrengst van onze speciale Pride-producten. Dat begon in 2016 met de verkoop van limited edition Pride t-shirts, met daarop onze HEMA helden, de rookworst en de tompouce, afgebeeld. In de jaren daarna organiseerden we onder andere het HEMA huwelijk, het HEMA kraamfeest en hebben we ons eigen interne beleid verbeterd door te starten met bijzonder geboorteverlof voor werknemers die een kindje krijgen dankzij bijvoorbeeld een draagmoeder of adoptie. Op deze pagina lees je alles over de HEMA Pride campagnes en initiatieven van de afgelopen jaren.

Pride 2021 - Charter diversiteit

In 2021 ondertekende HEMA de Charter Diversiteit. En doen we de belofte dat we nog harder zullen werken om diversiteit en inclusiviteit op de werkvloer te bevorderen. HEMA is ervan overtuigd dat het behalen van onze doelstellingen bijdraagt aan betere bedrijfsresultaten, een fijnere werkomgeving, betere benutting van de arbeidsmarkt, meer tevreden klanten, meer creativiteit en innovatieve oplossingen die het leven beter, leuker en makkelijker maken. Ook deden we tijdens Pride week, net als vorige jaren, een donatie aan het COC en lanceerden we de campagne: 'toon je kleuren'. Een inclusieve campagne waarmee we je willen laten ontdekken welke versie(s) van jezelf je wilt laten zien. Wij geloven namelijk dat jij op je allermooist bent als je de ruimte krijgt om te vragen, uit te zoeken en te proberen. Je zult jezelf waarschijnlijk steeds meer gaan herkennen in onze beeldkeuzes, tekst en producten. Zo willen we je inspireren om alle versies van jezelf te ontdekken.

Pride 2020 - bijzonder geboorteverlof

Hoe je gezin er ook uitziet, ieder nieuwgeboren kind heeft recht op dezelfde hechtingsduur. Daarom is HEMA per 1 augustus 2020 gestart met bijzonder geboorteverlof voor alle HEMA-werknemers, die een kindje in het gezin verwelkomen dankzij bijvoorbeeld een draagmoeder of adoptie. Het bijzonder geboorteverlof houdt in dat stellen die een baby opnemen in hun gezin vier extra verlofweken krijgen bovenop het bestaande (adoptie)verlof, wat standaard 6 weken is. Ouders die een kind adopteren, bijvoorbeeld in het geval van draagmoederschap, hebben in Nederland recht op 6 weken adoptieverlof. Wanneer een kind wordt geboren in een gezin waarbij de bevallende moeder onderdeel blijft van dit gezin, is het bevallingsverlof minimaal tien weken na de geboorte. Wanneer het gezin bestaat uit twee mannen, waarvan één de biologische vader is, heeft het gezin recht op geboorteverlof van een volle werkweek en aanvullend geboorteverlof van vijf werkweken tegen gedeeltelijke doorbetaling van het loon. HEMA heeft daarom het verlof voor gezinnen waarbij de bevallende moeder geen onderdeel is van het gezin, verlengd met vier extra verlofweken, met behoud van loon. Op basis van maatwerk kan dit recht ook aan meeroudergezinnen worden toegekend. Hiermee wil HEMA de ongelijkheid op het gebied van verlofrechten binnen verschillende gezinssamenstellingen rechttrekken voor haar eigen medewerkers, zodat ieder kind dezelfde hechtingsduur heeft. Zo wil HEMA ervoor zorgen dat kinderen die in een gezin worden geboren, waar de moeder die bevalt geen onderdeel van is, even lang de tijd hebben om te hechten aan de ouders.

Pride 2019 - HEMA kraamfeest

Liefde is voor iedereen, en iedereen zou de liefde moeten kunnen vieren met de uitbreiding van het gezin. Uiteindelijk draait het namelijk maar om één ding: de liefde tussen ouder en kind. Gezinnen vind je in verschillende vormen. Veel gezinssamenstellingen die anders zijn dan man en vrouw, ook wel regenbooggezinnen genoemd, lopen tegen verschillende problemen aan, ook in het vooruitstrevende Nederland. HEMA wilde dit tijdens de Pride week 2019 graag onder de aandacht brengen en organiseerde daarom het HEMA kraamfeest. Tijdens dit feest vierde HEMA de liefde tussen ouder en kind, samen met drie gezinnen die hun kind hebben gekregen via draagmoederschap of donorschap of een kind hebben met meer dan twee ouders, ook wel meerouderschap genoemd. Door samen met deze gezinnen een kraamfeest te vieren, wil HEMA laten zien dat liefde voor iedereen is, ongeacht de samenstelling van je gezin.

Naast het HEMA kraamfeest, had HEMA in 2019 ook een unieke samenwerking met modeontwerpers Viktor&Rolf. Het ontwerpersduo ontwierp speciaal voor Pride week een t-shirt ontwierpen waar de boodschap dat liefde voor iedereen is in regenboogletters op staat. De limited edition t-shirts waren verkrijgbaar in tien Amsterdamse HEMA filialen en online. De volledige opbrengst van de t-shirts ging, net als voorgaande jaren, naar het COC.

Pride 2018 - HEMA huwelijk

Iedereen zou de liefde moeten kunnen vieren en in een verbintenis kunnen omzetten. In veel Europese landen is dit nog lang niet altijd vanzelfsprekend. Liefde tussen personen van hetzelfde geslacht wordt in deze landen nog niet door de wet erkend. Dat is een thema waarvan HEMA vindt dat het aandacht verdient. Tijdens de Pride week van 2018 organiseerde HEMA daarom het HEMA huwelijk. Op uitnodiging van HEMA stapten drie Europese stellen die in eigen land niet konden trouwen in het HEMA huwelijksbootje. De stellen voor het HEMA huwelijk werden geselecteerd in samenwerking met het COC. Een kerk in Amsterdam was het decor van de huwelijksceremonie. Het huwelijk werd helemaal afgestemd op de wensen van de drie stellen. Door dit huwelijk mogelijk te maken, wil HEMA samen met deze liefdeskoppels, laten zien dat het vieren en bezegelen van de liefde voor iedereen mogelijk moet zijn. Want liefde is voor iedereen. Naast het organiseren van het HEMA huwelijk, verkocht HEMA in de Pride week van 2018 ook feestelijke Pride tompouces, voorzien van een regenboogdessin. De tompoucen waren te koop in alle Amsterdamse HEMA winkels met gebaksafdeling en door heel het land online te bestellen. Met de verkoop van deze Pride tompouces steunt HEMA belangenorganisatie COC. Van iedere tompouce ging de opbrengst naar het COC.

Pride 2017 - limited edition t-shirts

HEMA houdt van iedereen. Zonder vooroordelen. En dat droegen we tijdens Pride 2017 op een bijzondere manier uit. HEMA verkocht namelijk HEMA ♡ shirts waarvan je van tevoren niet wist welke naam erop stond. Je kocht een blanco verpakking en kon alleen de pasvorm en de maat kiezen. De kleur van het shirt en de ♡ naam die erop stond, waren een verrassing. En die naam kon dus van iedereen zijn. Allemaal met een hartje ervoor. Want liefde is voor iedereen. Met het shirt kon je laten zien dat je zonder vooroordelen liefde uitdraagt naar iedereen. Van ieder HEMA ♡ shirt ging de volledige winst naar de GSA’s van het COC.

Pride 2016 - limited edition t-shirts

HEMA is voor iedereen. Ongeacht geloofsovertuiging, politieke en seksuele voorkeur of anderszins. En bij HEMA zijn we trots op onze helden: de tompouce en de rookworst. Tijdens Pride 2016 stonden deze HEMA iconen symbool voor de liefde. De Pride t-shirts waren beschikbaar in drie varianten:

tompouce ♥ tompouce
rookworst ♥ rookworst
rookworst ♥ tompouce

Met de nettowinst van de t-shirts steunde HEMA de Gay-Straight alliances van het COC.

meer productinformatie

beoordeling

goed idee

artikel is toegevoegd aan je mandje