menu sluiten

rookworst bereiden

Als er één ding is waar HEMA om bekendstaat, is het wel de sappige rookworst met een lekker krokant velletje. Wat onze rookworst zo smakelijk en uniek maakt, is dat hij zeven uur wordt gerookt boven een vuurtje van beuken- en eikenhout.

Jaarlijks vliegen er miljoenen ambachtelijk gemaakte worsten over de toonbank; als snack uit het vuistje of om thuis klaar te maken. Want rookworst bereiden is lekker makkelijk en heerlijk in soep, bij stamppot of gewoon zo.

Naast de ongekend populaire standaard rookworst, zijn er ook andere varianten. Een magere, pittige en biologische rookworst. En voor wie geen vlees eet of liever wat minder vaak vlees op tafel zet, is er een vegetarische variant: de Ookworst. Deze 100% vegetarische rookworst is gemaakt van plantaardige oliën, erwtenvezel en vrije-uitloopei- en erwteneiwit.

rookworst koken stappenplan

Zelf rookworst bereiden? Je zet de rookworst in een mum van tijd op tafel met de kookspullen en het keukengerei van HEMA. Rookworst koken in een pan is zo gepiept en lang in de keuken staan is er niet bij. Hoe sneller je er van kan genieten hoe beter, toch?

Een rookworst bereiden of rookworst koken doe je zo:

• Haal de rookworst uit de zak en doe ‘m in een pan met heet water. Voor de Ookworst geldt: haal ‘m eerst uit de plastic verpakking.
• Laat de worst circa twintig minuten garen. Let op, je hoeft ‘m niet letterlijk te koken, dus zorg dat het water niet aan de kook gaat.
• Zitten de twintig minuten er op? Haal de worst uit de pan en laat ‘m een minuutje rusten voor je de worst serveert op een broodje, bij de stamppot of in stukjes door de erwtensoep roert.

Natuurlijk heeft HEMA ook rekening gehouden met de vegetariërs onder ons. Wanneer er zowel vleeseters als vegetariërs aan tafel gaan, heb je geen twee aparte pannen nodig. De vegetarische Ookworst heeft namelijk een binnenverpakking, waardoor een rookworst bereiden voor vleeseters en vegetariërs gewoon in dezelfde pan kan. Wel zo makkelijk!

Voor wie liever razendsnel een HEMA rookworst op tafel zet: rookworst bereiden in de magnetron behoort ook tot de mogelijkheden:

• Prik met een vork een paar gaatjes in de worst zodat hij niet uit elkaar barst en leg ‘m op een bord in de magnetron.
• Verwarm de worst ongeveer een minuutje op 500 watt.
• Draai de worst om en verwarm hem weer een minuutje op 500 watt.
• Aan tafel!

rookworst HEMA bereiden

recept met rookworst

Hoewel de HEMA rookworst natuurlijk de ultieme guilty pleasure is op een broodje (met de bekende vegan mosterdsaus) of uit het vuistje, is rookworst bereiden ook heel lekker bij verschillende (typisch Nederlandse) gerechten.

Je hoeft niet lang te zoeken voor een recept met rookworst. De HEMA worst is namelijk heerlijk bij tal van gerecht, zoals boerenkool, hutspot, andijviestamppot, spinazieschotel of zuurkool. Om maar een paar voorbeelden te noemen. En wat dacht je van erwtensoep met rookworst? Extra lekker tijdens de koude maanden, maar het hele jaar door hartstikke smullen.

Een recept met rookworst dat niet typisch Nederlands is en waar je ongetwijfeld het hele jaar door zin in hebt: rösti-schotel. Een vleugje Zwitserland met een snufje Nederland. Rösti-schotel kun je prima met kant-en-klare rösti maken, maar is nog lekkerder met de zelfgemaakte variant. Schil en rasp aardappels, snijd een paprika, ui en rookworst in stukjes. Bak de rösti ongeveer tien minuten goudbruin met een klontje boter. Voeg daarna de ui, paprika en stukjes rookworst toe en bak circa vijf minuten mee.

Geef je liever een Italiaanse twist aan de rookworst? Dan is linzenstoof ook heel lekker. Dat serveren ze in Italië normaal met Cotechino-worst, maar is ook verrukkelijk met oer-Hollandse rookworst of vegetarische Ookworst.

En wist je dat de HEMA rookworst het ook heel goed doet tijdens de borrel? In kleine stukjes is het een leuke toevoeging aan een borrelplank. Vul je borrelplankje met nootjes, kaas, toastjes en de enige echte HEMA worst. Zeker een succes met de vegan mosterdsaus die ook smullen is bij andere lekkernijen op de borrelplank. Eten de borrelaars geen vlees? Ga dan voor de Ookworst of leg ‘m er gewoon bij op het borrelplankje. Grote kans dat je gasten helemaal niet doorhebben dat het geen vlees is.

Maak je graag grote porties avondeten om een deel in te vriezen voor wanneer je misschien wat minder tijd of zin hebt om te koken? Dan is een recept met worst ook zeker een goed idee. HEMA rookworst wordt vers gemaakt, wat ‘m perfect maakt om in te vriezen. Doe je stamppotje met een stukje worst in een vershoudbakje, vries het in en je snelle maaltje is de volgende keer nog net zo lekker.