menu sluiten

citroencake

Een frisse, smeuïge citroencake. Wie houdt daar nou niet gelukkig van? De combinatie van een luchtige cake en het fris zure van een citroen maakt het een waar feestje om op te eten. Lekker voor bij de thee of koffie. Of wat te denken als onderdeel van een dessert? De citroencake is de ideale basis om te gebruiken voor bijvoorbeeld een trifle of citroen tiramisu. Deze cake kan het gehele jaar door gegeten worden, maar stiekem smaakt het nét wat lekkerder in de warme zomermaanden. Hierbij is de fris zure smaak echt een welkome verrassing voor iedereen.

Klinkt goed he? Maar ja, hoe maak je nou zo een citroencake? Dat is misschien nog wel het mooiste van alles: het is namelijk heel erg makkelijk om dit zelf te maken. Het kost niet veel tijd en is ook leuk om samen met het gezin te doen. Lekker met de kinderen in de keuken en achteraf smikkelen van je zelfgemaakte creatie. De ideale besteding voor een zondagmiddag of warme zomeravond.

Wat heb je nodig voor het beste citroen cake recept? HEMA heeft voor jullie een simpel en lekker recept samengesteld. Hiervoor heb je de volgende ingrediënten nodig:

• 280 gram zachte roomboter
• 280 gram fijne kristalsuiker
• 345 gram zelfrijzend bakmeel
• 1 theelepel bakpoeder
• citroenrasp van 2 citroenen
• 5 middelgrote eieren
• 5 eetlepels melk
• 2½ eetlepels maanzaad

Voor het glazuur:
• citroensap van 1 citroen
• 150 gram poedersuiker

Hiermee kan je de traditionele citroencake maken. Het is uiteraard ook mogelijk om het in een tulband vorm te gooien of kleine cup cakes van te maken. Je kunt zelf bepalen wat voor eindproduct je hiermee wilt krijgen. Laat je creativiteit de loop.

citroencake recept

Heb je de ingrediënten in huis gehaald? Mooi! Dan gaan we nu een citroencake maken. Hiervoor volg je onderstaande stappen:

• Verwarm de oven voor op 160 graden.
• Vet een cakeblik of tulband bakvorm in.
• Doe de boter, suiker, zelfrijzend bakmeel, bakpoeder, citroenrasp, eieren en melk in een kom en klop tot een romig geheel.
• Spatel tot slot het maanzaad door het beslag.
• Giet het beslag in de bakvorm, strijk de bovenkant glad en bak de cake in 35 – 40 minuten gaar. Controleer de gaarheid door een satéprikker in het dikste gedeelte van de cake te prikken. Komt deze er droog uit? Dan is de cake gaar.
• Laat de cake nu afkoelen. Klop voor het glazuur het citroensap en de poedersuiker tot een glad glazuur en bestrijk de cake hiermee.
• Eet smakelijk!

Let er wel even op dat de oventijd bij cup cakes ongeveer 50% korter moet zijn. Anders worden de cakejes veel te droog.

Het glazuur zorgt ervoor dat de cake mooi versierd is. Je kunt hierin echter verder gaan. Versier de citroencake zoals jij dat wil. Denk aan kleine chocolaatjes, snoepjes, slagroomtoefjes of gespikkelde hagelslag. Je kunt er helemaal je eigen draai aan geven. Hiermee is het ook mogelijk om de cake persoonlijker te maken. Handig als je de cake voor een verjaardag maakt of iemand ermee in het zonnetje wil zetten.

Om een citroencake te maken heb je ook de juiste bakspullen nodig. Zo is een cakeblik of tulbandvorm onmisbaar. Verder komen een beslagkom, garde, mixer en spatel goed van pas. Neem eens een kijkje bij onze bakspullen en bakvormen. Hiermee wordt het een stuk makkelijker om het citroen cake recept tot een succes te brengen.

citroencake maken HEMA

citroencake voor elke gelegenheid

Bovenstaand citroen cake recept resulteert in een vrolijke cake dat perfect gebruikt kan worden voor een verjaardag. Of wat te denken van Moederdag of voor bij de Paasbrunch? Maar het is zonde deze cake alleen voor dit soort speciale gelegenheden te maken. Hiervoor is het simpelweg veel te lekker!

En zeg nou zelf. Wat is er leuker dat complimenten te krijgen over een zelf gebakken cake? Wat ons betreft maak je deze cake dus meerdere keren per jaar. In ons citroencake recept zitten maanzaadjes toegevoegd. Dit zorgt ervoor dat de cake er leuk uitziet bij aansnijden. Daarnaast geeft het ook een lekkere en verrassende smaak. Kan het jou niet zuur genoeg zijn en wil je graag nóg meer citroen proeven? Voeg dan het sap van een citroen toe aan het beslag of smeer een plak van de cake royaal met lemon curd. Lemon curd kan je kant en klaar in de supermarkt kopen. Of je maakt deze natuurlijk ook gewoon zelf!

Waar je ook voor kiest maakt niet uit. Met de citroencake kan je niet mis zitten. Samen met HEMA maak je de lekkerste baksels. Bekijk op onze website meerdere lekkere en eenvoudige recepten. Via onze online shop koop je ook eenvoudig alle bakbenodigdheden. Kom je liever langs in een van onze winkels? Dat kan ook! Dan verwelkomen wij je graag bij een van onze filialen. Bij HEMA vind je alles wat je nodig hebt om een citroencake te maken en te versieren