gordijnen ophangen: zo doe je dat zelf

opgehangen grijze gordijnen en witte vitrage


 

eenvoudig en snel je gordijnen ophangen

Wil je zelf je gordijnen ophangen, maar ben je geboren met twee linkerhanden? Geen probleem, HEMA helpt je graag! Met onze tips wordt het ophangen van gordijnen een fluitje van een cent. Afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en stijl van je interieur, kies je hiervoor meestal uit gordijnrails of een ophangsysteem met roede. Op deze pagina leggen we je uit hoe je eenvoudig een gordijnrails of -roede kunt bevestigen. Zo creëer je binnen een mum van tijd een sfeervolle plek met je nieuwe raamdecoratie

tips om gordijnen thuis te bevestigen

 

Omdat je de op maat gemaakte gordijnen van HEMA op verschillende manieren kunt ophangen, leggen wij je graag uit hoe. Hang je gordijnen vast uit om te zien of er kreukels aanwezig zijn. Als dat zo is dan kun je die eerst even strijken (check wel altijd het waslabel). Verder heb je bij het opmeten van je gordijnen vast nagedacht over de gewenste afmetingen en overlap over de muur. Zo niet, dan is het een goed idee dit vast te doen. Hoe hoog wil je dat de gordijnen hangen boven het raam en in hoeverre mag het over de muur vallen aan de onderkant? Om ervoor te zorgen dat de gordijnen volledig het raam bedekken, zou je 15cm overlap aan de muur aan de zijkanten kunnen aanhouden. Uiteindelijk blijft dat natuurlijk persoonlijke smaak. Wil je je gordijnen toch nog wat korter hebben? Dan kun je met deze handige tips je gordijnen inkorten.

verschillende systemen voor het ophangen

 

Of je nu kiest voor verduisterende gordijnen, vitrage of inbetweens, de manier van ophangen is belangrijk voor de uitstraling. En hoe je het ophangt is weer bepalend voor hoe je straks te werk gaat. Wil je je slaapkamer zoveel mogelijk verduisteren? Een gordijnrail zorgt ervoor dat je gordijnen strak tegen het plafond hangen, waardoor er zo min mogelijk licht doorgelaten wordt. Een gordijnroede hangt lager, waarbij je de gordijnen met ringen of een tunnel kunt ophangen. Hierdoor komt er meer licht naar binnen. Je kunt de roede afstemmen op je interieur, waardoor het een echte eyecatcher van de ruimte wordt. Wil je liever geen gaten boren, dan zijn er ook nog andere mogelijkheden voor het ophangen van je gordijnen. Houd er wel rekening mee dat ophangsystemen zonder te boren vooral geschikt zijn voor lichte siergordijnen die niet verschoven hoeven te worden.

gordijnrails ophangen

Een gordijnrails hang je dus op aan het plafond. In de rails komen haakjes te hangen, waaraan je vervolgens de gordijnen ophangt. Met het onderstaande stappenplan kun je eenvoudig zelf je gordijnrails ophangen.

 

Stap 1: gordijn rails opmeten

Meet de breedte van het raam waar de gordijnrails komt te hangen. Hierbij kun je 15 cm aan beide kanten optellen, zodat de gordijnen het raam volledig bedekken. Zaag het overige stuk van de rails af met een metaalzaag wanneer dat nodig is.

Stap 2: bepaal steunpunten en markeer deze

Markeer met een potlood de plaatsen waar je de schroeven wilt bevestigen. Aan de twee uiteinden van de gordijnrails komen schroeven waarmee je de rails in het plafond vast gaat boren. Verdeel meerdere boorpunten gelijkmatig tussen de twee uiteinden van de rails met een maximale afstand van 50 cm tussen de punten. Houd een afstand van 7 tot 8 cm van het raam af, zodat de gordijnen mooi voor het raam komen te hangen. Houd ook rekening met ongeveer 5 cm afstand van de muren waar je gordijn tussen komt te hangen. Waterpas: controleer met een waterpas of de boorpunten recht zijn.

Stap 3: boor de gaten

Gebruik een boor om de gaten te maken op de gemarkeerde posities. Plaats vervolgens de pluggen in de geboorde gaten en druk ze stevig vast. Houd er rekening mee dat je de juiste pluggen gebruikt. Zo heeft een gipsplafond andere pluggen nodig dan een betonnen plafond.

Stap 4: runners plaatsen

Voordat je de gordijnrails ophangt, plaats je eerst de runners in de rails waar je je gordijn aan gaat ophangen. Hiervoor tel je het aantal haken na het plooien van je gordijn. Hier haal je twee haakjes vanaf, dit zijn de eindstoppen.

Stap 5: hang de gordijnrails en gordijnen op

Schroef de gordijnrails vast in het plafond met behulp van een schroevendraaier of boormachine. Bevestig vervolgens de gordijnen aan de runners. Zorg dat je de eindstoppen goed vastdraait en ze niet kunnen verschuiven, zodat de gordijnen op de rails blijven zitten.

gordijnen ophangen aan een gordijnroede

Een roede hangt vaak iets meer van de muur en het plafond af. Het gordijn hang je daarna door middel van ringen of lussen in het gordijn op aan de roede. Hiervoor volg je de volgende stappen:

 

Stap 1: hoogte en breedte bepalen

Gebruik een meetlint om de lengte van het raam te meten en bepaal de hoogte waarop je de gordijnen wilt ophangen. Plaats de buitenste roedesteun ongeveer 5 cm van het uiteinde van de roede af. Houd rekening met drie roedesteunen als je gordijn breder is dan 230 cm.

Stap 2: bepaal de boorpunten en markeer ze

Markeer met een potlood de plaatsen waar je de schroeven wilt bevestigen. Controleer met een waterpas of de boorpunten recht zijn.

Stap 3: gaten boren

Boor de gaten diep genoeg op de gemarkeerde plekken om de schroeven volledig in te kunnen steken. Plaats de pluggen in de geboorde gaten en druk ze stevig vast. Houd rekening met het soort plafond bij het kiezen van de juiste plugs.

Stap 4: roede bevestigen

Schroef de steunen van de roede met behulp van een schroevendraaier of boormachine vast. Hang de ringen van het gordijn aan de roede en schroef de roede aan de steunen vast. Bevestig de eindkapjes aan de uiteinden van de gordijnroede en hang de gordijnen op aan de ringen of lussen in het gordijn.

gordijnen ophangen zonder te boren

Wil je je raamdecoratie ophangen zonder te boren? Dat is mogelijk, maar vaak niet aan te raden door het gewicht van de gordijnen. Zwaardere gordijnen kunnen bijvoorbeeld te zwaar zijn voor klemstangen of magneetgordijnhouders. Houd hier rekening mee. Voor lichtere raamdecoratie, zoals plisségordijnen, is het vaak wel een goede oplossing. Voor het ophangen van gordijnen zonder te boren, zijn er de volgende opties:

 

  1. Zelfklevende haken: voor lichte gordijnen kun je zelfklevende haken gebruiken die je vastplakt tegen de muur. Dit is een optie bij lichte siergordijnen die niet verplaatst hoeven te worden.
  2. Magneetgordijnhouders: dit is hetzelfde principe als de zelfklevende haken, maar dan met kleine magneten. Je bevestigt de magneten aan de muur, die de gordijnen op hun plaats houden.
  3. Spankabels: hierbij span je een stalen kabel tussen twee muren, waarna je de gordijnen aan de kabels bevestigt met behulp van ringen of lussen.
  4. Klemstangen: deze telescopische stangen hebben een veermechanisme dat ze op hun plaats houdt. Hierna bevestig je de gordijnen met ringen of lussen.

 

Welk ophangsysteem je ook kiest, het belangrijkste is natuurlijk dat je gordijnen koopt die van goede kwaliteit zijn. Zo heb je er zolang mogelijk plezier van. Bij HEMA kun je terecht voor gordijnen op maat voor iedere ruimte. Of je nu op zoek bent naar verduisterende gordijnen in de slaapkamer of sfeervolle plisségordijnen in de woonkamer. Als je de juiste maten weet, kun je de gordijnen online of in de winkel bestellen. Binnen 3 tot 6 weken kun je dan met behulp van onze tips zelf jouw nieuwe op maat gemaakte gordijnen ophangen. Echt HEMA.

 

kant-en-klare gordijnen

Met HEMA kant-en-klaar gordijnen kun je gemakkelijk en snel gordijnen thuis ophangen.

lees meer
Link
 

gordijnen per woonstijl

Opzoek naar de beste gordijnen bij jouw woonstijl? HEMA helpt je op weg.

lees meer
Link
 

gordijnen wassen

HEMA legt uit hoe je het beste jouw gordijnen kan wassen.


lees meer
Link
 

gordijnen plooien

Gordijnen plooien is makkelijker dan je denkt. HEMA helpt je erbij.


lees meer
Link

meer productinformatie

beoordeling

goed idee

artikel is toegevoegd aan je mandje