gordijnen inkorten? zo doe je dat zelf

grijze gordijnen die ingekort moeten worden


 

kort je gordijnen in zonder naaimachine

Heb je gordijnen die je graag wilt laten inkorten? Met dit eenvoudige stappenplan doe je dit helemaal zelf en ben je een stuk goedkoper uit. Je hebt er zelfs geen naaimachine voor nodig. Als je bent verhuisd en je wilt je favoriete gordijnen meenemen, dan is het fijn dat je deze ook voor kleinere ramen kunt gebruiken. Of als je kant-en-klare gordijnen hebt gekocht en deze vallen net te lang uit. De kant-en-klare gordijnen van HEMA komen zelfs met een strijkband. Hiermee kun je gordijnen inkorten zonder een naaimachine.

Wat heb je nodig?

  • strijkband
  • meetlint
  • spelden
  • strijkijzer
  • (stof)schaar
  • tornmesje (optioneel)

@hemanederland Gordijnen inkorten zonder naald en draad! ✂️✨ Ontdek deze slimme truc om gordijnen in te korten zonder te hoeven naaien. #nosew #gordijnen #gordijneninkorten #hemmingtape ♬ origineel geluid - HEMA

gordijnen inkorten met een strijkband

Met een strijkband, ook wel zoomband of plakvlieseline genoemd, is het heel makkelijk om gordijnen in te korten. Het fijne is dat je niet met naald en draad aan de slag hoeft. Je vouwt namelijk het gordijn om naar de gewenste lengte met de band ertussen. Die zorgt ervoor dat de stukken gordijn aan elkaar blijven plakken. Ben je van plan om nieuwe gordijnen korter te maken? Dan is het handig om de gordijnen eerst te wassen. Als je ze voor de eerste keer wast, kunnen ze namelijk ietsjes krimpen. Dat scheelt in het vermaken van de gordijnen en zo loop je ook niet het risico dat dit in de toekomst nog gebeurt.


shop fournituren

het stappenplan om zelf gordijnen korter te maken

stap 1: meet de gewenste lengte van het gordijn

Haal je gordijn eerst van de rails of roede af. Heeft het gordijn al een zoom aan de onderkant? Met een tornmesje kun je dit loshalen. Meet vervolgens vanaf de grond de hoogte tot de rails of roede. Haal van die lengte ongeveer 2 centimeter af, zodat het gordijn straks net boven de grond hangt.

stap 2: bepaal de lengte van het overbodige stuk

Leg je gordijn plat met de achterkant naar boven. Bepaal met de lengte die je in stap 1 hebt gemeten de nieuwe onderkant van je gordijn. Steek de spelden langs de gewenste onderkant in een rechte lijn over de breedte in het gordijn.

stap 3: knip overtollig stuk stof af

Check na het vouwen van het gordijn hoeveel overtollig gordijn je overhoudt onder de lijn van de spelden. Je hebt minimaal 10 centimeter nodig om het gordijn goed te kunnen omslaan. Als je heel veel stof hebt, kun je een stuk afknippen. Doe dit in een rechte lijn parallel aan je lijn met spelden in de breedte. Tip: een gekartelde stofschaar is het handigste voor deze klus. Daarmee voorkom je loszittende draadjes bij het knippen.

stap 4: de vouw erin strijken

Leg de onderkant van het gordijn op een strijkplank en vouw het gordijn naar boven. Zorg ervoor dat de vouw op de spelden ligt. Strijk dan in één keer met het strijkijzer over de vouw. Hierdoor zal de stof minder makkelijk verschuiven.

stap 5: de omslag vast strijken

Pak nu de strijkband erbij en leg deze boven de spelden in een rechte lijn tussen de twee lappen stof. Strijk weer over de volledige breedte van het gordijn, over de vouw heen. Denk je dat de stof kan gaan glimmen van het strijken? Dan kun je ook een persdoek of vochtige theedoek gebruiken. Leg deze op de stof en druk ongeveer 10 seconden het strijkijzer erop, zodat de hitte er goed doorheen komt. Tip: om te voorkomen dat het gaat verschuiven, kun je de twee lappen gordijnstof met strijkband ertussen ook vastspelden voor je er overheen strijkt.

Met de strijkband blijft het nu stevig zitten en heb je je gordijnen succesvol korter gemaakt. Ze zijn klaar om opgehangen te worden! Hangt er nog geen roede of rails? Met ons stappenplan voor gordijnen ophangen heb je dat zo gedaan. En is het nou toch niet gelukt met inkorten? Dan kun je ook altijd bij ons terecht voor op maat gemaakte raambekleding. Echt HEMA.

 

gordijnen ophangen: zo doe je dat zelf

Wil je zelf je gordijnen ophangen, maar ben je geboren met twee linkerhanden? Geen probleem, HEMA helpt je graag!

lees meer
Link
 

gordijnen plooien: zo doe je dat

In dit artikel vertellen we je hoe je eenvoudig je gordijnen kan plooien. HEMA helpt je met een aantal handige tips.

lees meer
Link
 

raamdecoratie voor de slaapkamer

Opzoek naar raambekleding voor de slaapkamer? Met HEMA raamdecoratie kun je je ramen mooi aankleden.

lees meer
Link
 

elke ochtend je bed opmaken

Wist je dat wanneer je iedere dag je bed opmaakt, je 's nachts beter slaapt. HEMA geeft je tips hoe je dit het beste kan doen.

lees meer
Link

meer productinformatie

beoordeling

goed idee

artikel is toegevoegd aan je mandje