wassymbolen HEMA

wassymbolen op kledinglabels: dit betekenen ze

Je witte zomerjurkje dat roze uit de wasmachine komt, je lievelingsblouse die smelt onder een te heet strijkijzer. Of die wollen trui die drie maten kleiner uit de droger komt. Kleding op de juiste manier wassen en drogen, is soms een hele uitdaging. Afhankelijk van het materiaal hebben stoffen namelijk verschillende wasvoorschriften en dus verschillende verzorging nodig. Hoe, dat staat met wassymbolen aangegeven in het waslabel van een kledingstuk.

Op deze pagina leggen we de meest voorkomende symbolen op wasvoorschriften uit, zodat je voortaan precies weet hoe je je kleding op de juiste manier kunt wassen en drogen en alles zo lang mogelijk mooi blijft.

shop wasmiddel
wassymbolen - HEMA

symbolen voor wassen

niet wassen

Als er op het wasetiket een symbool staat van een lege wasteil met een kruis erdoor betekent dit dat je het kledingstuk niet kunt wassen.

handwas

Het wassymbool van een hand in het wasteiltje betekent dat je het item alleen met de hand kunt wassen. Dit is vooral belangrijk voor delicate stoffen die niet geschikt zijn voor de wasmachine.

wassen in de wasmachine

Wanneer er op het waslabel een symbool met daarop een teiltje met een watergolfje erin staat, betekent dit dat je het kledingstuk in de wasmachine kunt wassen.

temperatuur

Als er een getal in het wasteiltje staat, betekent het dat je de wasmachine maximaal op die temperatuur mag instellen.Tip van HEMA: is het item dat je wilt wassen niet echt vies, dan kun je er natuurlijk voor kiezen om op een lagere stand te wassen. Dit verbruikt minder energie. Soms volstaat alleen even luchten zelfs. Hang je kledingstuk aan een kledinghanger en hang deze een uurtje buiten. Daarna is-’ie weer helemaal fris om opnieuw te dragen. Vooral wol blijft hierdoor veel langer mooi.

wassymbolen voor wasdroger - HEMA

symbolen voor drogen

drogen in de droger

Dit wassymbool lijkt op een cirkel in een vierkant en geeft aan of je het kledingstuk in de droger mag doen. Een lege cirkel betekent dat het veilig is om te drogen. Staat er een kruis doorheen? Dan mag het item niet in de droger. Staan er puntjes in dan geeft het aantal puntjes de temperatuur aan. Hoe meer stippen, hoe heter de toegestane temperatuur.

liggend drogen

Staat er een vierkantje met een streep erin op het wasvoorschrift in bijvoorbeeld je trui of vest? Dit betekent dat je het item plat moet laten drogen. Gebruik bijvoorbeeld een handdoek en leg het kledingstuk hierop. Bovenop een droogrek leggen kan ook. Zo voorkom je dat het uit vorm raakt. Dit is bijvoorbeeld van toepassing op wollen kledingstukken.

hangend drogen

Dit wassymbool ziet eruit als een waslijn en betekent dat je het kledingstuk moet ophangen om te drogen. Je kleding blijft het mooist als je hiervoor een kledinghanger gebruikt in plaats van wasknijpers. Die kunnen namelijk een afdruk achterlaten op de stof.

strijksymbolen en symbolen voor bleken - HEMA

symbolen voor strijken

Het symbool van een strijkijzer op het wasetiket geeft aan of je het kledingstuk kunt strijken en op welke temperatuur. Hoe meer stippen, hoe heter de temperatuur. Als er een kruis door het symbool staat, mag je het kledingstuk niet strijken.

symbolen voor bleken

Het wassymbool van een driehoek geeft aan of je het kledingstuk met bleekmiddel kunt behandelen. Als er een kruis door het symbool staat, mag je absoluut geen bleekmiddel gebruiken. Als er strepen in staan, betekent het dat je alleen bleekmiddel mag gebruiken waar geen chloor in zit.

wassymbolen uitleg - HEMA


 

wasvoorschriften voor langer plezier van je kleding

Nu je deze wassymbolen begrijpt, kun je voortaan met vertrouwen je kleding wassen en drogen. Geen zorgen dus meer over verkleurde of gekrompen kleding. Bovendien heb je zo veel langer plezier van jouw kleding en textiel.

Zitten er geen lastige vlekken op een kledingstuk? Dan kun je ook wassen op een lagere temperatuur. Daardoor blijft de stof langer mooi en je bespaart er ook energie mee. En niet ieder kledingstuk hoeft altijd gewassen te worden. Soms is even luchten al voldoende. En wist je dat je bij HEMA nog veel meer advies kunt vinden? Zo helpen we je met tips over hoeslakens wassen en opvouwen en nog veel meer.

 

gordijnen wassen

Om lang plezier te hebben van je mooie gordijnen is het een goed idee om ze af en toe eens te wassen. Bijvoorbeeld tijdens de voorjaarsschoonmaak. Hoe? Dat lees je op deze pagina.

lees meer
Link
 

badkamer schoonmaken

De badkamer schoonmaken is vast niet je favoriete huishoudelijke klusje. Maar als je het goed bijhoudt met de juiste schoonmaakspullen, hoeft het helemaal niet veel tijd te kosten.

lees meer
Link
 

tips voor het opmaken van je bed

Niets is fijner dan na een lange dag je bed induiken. En al helemaal als dat een fris opgemaakt bed is, waarbij je lekker wegzakt in de kussens.

lees meer
Link
 

hoe houd je je handdoeken zacht?

handdoeken wassen, drogen en opvouwen: bekijk de tips van HEMA om jouw handdoeken zacht te houden.

lees meer
Link

meer productinformatie

beoordeling

goed idee

artikel is toegevoegd aan je mandje