spijkerbroek wassen: de do’s en don’ts

De perfecte spijkerbroek vinden is vaak een flinke zoektocht. Heb je eindelijk een exemplaar dat perfect zit, dan wil je daar natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Maar hoe houd je je jeans in topconditie? Misschien heb je gehoord dat het niet goed is om je spijkerbroek te vaak te wassen, maar wat betekent dat precies? En hoe was je je jeans op de juiste manier? HEMA zet de do’s en don’ts op een rij!
hoe vaak moet je een spijkerbroek wassen?
Een spijkerbroek moet je niet te vaak, maar ook niet te weinig wassen. Was je je jeans te vaak, dan kan de kleur vervagen. Zonde, want je hebt hem waarschijnlijk (ook) vanwege de wassing gekocht. Maar te lang niet wassen is ook geen goed idee. Als vuil zich ophoopt in de stof, kunnen de vezels sneller slijten en ontstaan er eerder gaten in je favoriete jeans. Bovendien houdt het water van een wasbeurt de denim soepel en voorkomt het uitdroging.
Een goede richtlijn is om je jeans na 10 tot 15 keer dragen te wassen. Probeer hem geen vlekken te maken in de tussentijd, want dan moet je hem eerder wassen. Ruikt de spijkerbroek alleen wat muf? Hang hem dan buiten om hem op te frissen. Is het slecht weer? Dan kun je de broek ook in de vriezer leggen. De kou doodt bacteriën en helpt nare geurtjes te verwijderen. Zo blijft je favoriete spijkerbroek langer mooi!
hoe moet je een spijkerbroek wassen?
Wil je je spijkerbroek wassen zonder dat hij slijt of zijn kleur verliest? Volg deze 8 tips om je jeans langer mooi te houden.
1. check het waslabel
Elke spijkerbroek is anders. Kijk daarom eerst op het waslabel om te zien op welke temperatuur en met welk wasprogramma je hem het beste kunt wassen.
2. was de spijkerbroek op 30 graden
Voor de meeste spijkerbroeken is 30 graden de beste temperatuur. Dit is warm genoeg om de broek schoon te krijgen, maar zacht genoeg om de kleur en stof mooi te houden. Heb je een vlek? Gebruik dan liever een vlekkenreiniger in plaats van de broek op een hogere temperatuur te wassen.
3. voorkom dat je spijkerbroek afgeeft
Nieuwe spijkerbroeken kunnen kleur afgeven. Was je jeans daarom apart of alleen met donkere kleding. Stop ook niet te veel spijkerbroeken tegelijk in de wasmachine om slijtage door wrijving te voorkomen.
4. kies het juiste toerental
Je kunt een spijkerbroek gewoon laten centrifugeren ( rondjes laten draaien in de wastrommel), maar het is belangrijk dat dit niet op een te hoog toerental gebeurt. Voor gewone jeans kun je maximaal 1000 toeren aanhouden. Voor stretchjeans kun je maximaal 700 toeren aanhouden. Zo voorkom je dat de stof uitrekt.
5. keer je jeans binnenstebuiten
Keer je spijkerbroek binnenstebuiten voordat je hem wast. Dit voorkomt slijtage en houdt de kleur langer mooi. Sluit de rits en knopen om beschadiging te voorkomen.
alles voor wassen en strijken
6. gebruik een vloeibaar wasmiddel
Kies voor vloeibaar wasmiddel in plaats van poeder. Poederwasmiddel kan namelijk vlekken achterlaten, vooral op zwarte spijkerbroeken.
7. gebruik geen wasverzachter
Gebruik geen wasverzachter bij het wassen van je spijkerbroeken. Dit maakt de stof slap en kan de elasticiteit aantasten.
8. stop jeans niet in de droger
Laat je spijkerbroek aan de lucht drogen door hem op te hangen. Stop hem niet in de droger, want de hoge temperatuur kan de stof laten krimpen en de elasticiteit aantasten. Hierdoor kan de pasvorm van je favoriete jeans veranderen en dat wil je natuurlijk niet.
wat te doen aan kreukels in je spijkerbroek?
Zitten er na het drogen veel kreukels in je spijkerbroek? Geen probleem! Meestal verdwijnen deze vanzelf als je de broek draagt. Door je lichaamswarmte en beweging wordt de stof weer soepel. Wil je de broek toch strijken, doe dat dan binnenstebuiten. Zo voorkom je glansplekken en blijft de stof mooi. Zet het strijkijzer op een lage temperatuur en druk niet te hard, vooral bij stretchjeans.
hoe houd je je zwarte spijkerbroek extra lang zwart?
Wil je dat je zwarte spijkerbroek zo lang mogelijk zijn diepe kleur behoudt? Laat hem voor de eerste wasbeurt een tijdje weken in een bak met azijn. Dit helpt de kleurstof beter aan de stof te hechten, waardoor je broek minder snel vaal wordt. Na het weken kun je de jeans gewoon wassen zoals op het label staat. Zo blijft je favoriete zwarte broek langer mooi!
moet je een nieuwe spijkerbroek wassen voor het eerste gebruik?
Je hoeft een nieuwe spijkerbroek niet per se te wassen voordat je hem voor het eerst aantrekt. Veel mensen dragen hun jeans dan ook meteen na aankoop. Toch kan het in sommige gevallen wel fijn zijn om hem eerst te wassen. Bijvoorbeeld als je een gevoelige huid hebt of als de broek een sterke nieuwe geur heeft. Bij goedkopere spijkerbroeken kunnen er ook chemische stoffen gebruikt zijn die niet goed voor je huid zijn.
shop spijkerbroeken bij HEMA
wat te doen als je spijkerbroek stinkt na het wassen?
Als je spijkerbroek stinkt na het wassen, kan dit verschillende oorzaken hebben. Het kan komen doordat je wasmachine niet goed schoon is, je te veel wasmiddel of wasverzachter hebt gebruikt, je te maken hebt met hard water of je jeans niet snel genoeg droogt.
HEMA geeft tips om de nare geur na het wassen te voorkomen:
- Maak je wasmachine schoon. Wasmachines kunnen geur vasthouden als ze niet regelmatig schoongemaakt worden. Zorg ervoor dat je de trommel, rubberen randen en afvoer regelmatig reinigt.
- Gebruik niet te veel wasmiddel of wasverzachter. Te veel wasmiddel kan niet goed uitspoelen, wat kan zorgen voor een muffe geur. Wasverzachter kan de stof ook verzwakken, waardoor geuren zich sneller vasthouden. Gebruik de aanbevolen hoeveelheid wasmiddel.
- Laat je jeans goed drogen. Zorg ervoor dat je jeans op een droge, goed geventileerde plek droogt. Vermijd vochtige plekken zoals de badkamer, omdat de broek daar langer nat blijft en sneller gaat stinken.
- Let op hard water. In sommige regio’s, zoals Overijssel, Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg, komt hard water voor. Dit betekent dat er mineralen in het water zitten die zich kunnen ophopen in je jeans en geur veroorzaken. Een waterontharder kan helpen om dit te voorkomen.
Volg deze tips en jouw spijkerbroek ruikt voortaan naar bloemetjes!