Hoe kies je de juiste lichtbron voor jouw lamp?
Wanneer je een lichtbron zoekt voor een lamp is het in eerste instantie belangrijk om naar de eigenschappen van je lamp te kijken en om natuurlijk rekening te houden met je eigen wensen. Een lichtbron kan namelijk zeer geschikt zijn als leeslamp, maar is minder fijn als eettafellamp. En andersom. Hieronder leggen we je uit waar je op moet letten en helpen we je in vier stappen de juiste lichtbron te kiezen.
hulp bij het kiezen van de juiste lamp
De lichtbron in je lamp doet het niet meer of je hebt net een nieuwe lamp gekocht en je bent op zoek naar een lichtbron. In vier stappen proberen wij je te helpen met het kiezen van de juiste lichtbron. In de video leggen we dit stap voor stap uit. Of lees hieronder verder over de vier stappen en nog meer informatie over lichtbronnen
Stap 1: is de lichtbron functioneel of decoratief?
Ben je op zoek naar een lamp voor in een plafonniere of in een spotje? Dan ben je waarschijnlijk op zoek naar een functionele lichtbron. Deze lichtbron moet aan een aantal eisen voldoen, maar meestal wordt deze lamp niet gekozen op zijn uiterlijk.
Een decoratieve lichtbron daarentegen moet net als een functionele lichtbron goed licht geven, maar mag ook best gezien worden. Kies bijvoorbeeld voor een lamp in een bijzondere vorm of met een mooie afwerking, zoals de champignon of een goudkleurige globe waarin het lichtspiraal (led-filament) zichtbaar is wat zorgt voor een mooi effect.
Ook bij een functionele lichtbron is de vorm van belang, omdat de lichtbron vaak ergens wordt ingedraaid of wordt afgedekt met een lampenkap. Denk bijvoorbeeld aan kleine kogel of een langwerpige kaars.
Stap 2: Felheid van het licht
Afhankelijk van in welke ruimte en met welk doel de lamp wordt gebruikt, kies je voor een bepaalde felheid van het licht. Zo wil je aan de eettafel niet in een heel fel licht kijken, maar bij de zithoek wil je wel een boek kunnen lezen. In het geval van de gloeilamp keek men vaak naar het aantal watt om de felheid van het licht te bepalen. Tegenwoordig zijn lichtbronnen veel energiezuiniger dan de oude gloeilamp, waardoor de wattage veel lager ligt. De felheid van het licht kun je het beste aflezen aan het aantal lumen (lm). Hoe hoger het getal hoe feller het licht. Als je kiest voor een feller licht dan is het handig als je het licht kunt richten of door middel van een dimmer kunt regelen. Niet alle lichtbronnen zijn geschikt voor een dimmer. Op de verpakking staat aangegeven of dit mogelijk is.
Stap 3: Lichtkleur van de lichtbron
Naast de felheid van het licht kun je kijken naar het aantal K wat de kleurtemperatuur van het licht in Kelvin aangeeft. De kleurtemperatuur ook wel lichtkleur geeft hoe of de lichtbron een warmer (geler) of kouder (witter) licht geeft. Tussen de 1000 en de 2500 K is een warm, zacht sfeerlicht. Tussen de 3000 en 4000 K geeft een neutraal licht en tussen de 5000 en 6000 K is vergelijkbaar met daglicht. De meest gekozen lichtbron voor in huis is rond de 3000 K.
Stap 4: De juiste fitting
De uitsparing in de lamp waar je de lichtbron in draait heet de fitting. De meest gangbare fittingen zijn de E27, ook wel de grote fitting genoemd, en de E14, ook wel de kleine fitting genoemd. Als je een kapotte lichtbron moet vervangen staat vaak de soort fitting op de lamp. Zo kun je gemakkelijk een nieuwe kopen met de juiste fitting. Als je de oude lamp niet meer hebt kun je vaak ook op basis van de fitting in de lamp inschatten welke fitting je nodig hebt.
Bij HEMA kun je de volgende fittingen vinden:
• E14: kleine fitting
• E27: grote fitting
• G4: steek fitting
• G9: steek fitting
• GU10: bajonet fitting
Waar moet ik nog meer op letten bij het kopen van een lichtbron?
Als je alle vier de stappen hebt doorlopen, dan weet je naar welke lichtbron je wilt. Hieronder leggen we graag nog uit wat de verschillen zijn tussen de soorten lichtbronnen en andere handige tips.