Hoe kies je de juiste lichtbron voor jouw lamp?

Wanneer je een lichtbron zoekt voor een lamp is het in eerste instantie belangrijk om naar de eigenschappen van je lamp te kijken en om natuurlijk rekening te houden met je eigen wensen. Een lichtbron kan namelijk zeer geschikt zijn als leeslamp, maar is minder fijn als eettafellamp. En andersom. Hieronder leggen we je uit waar je op moet letten en helpen we je in vier stappen de juiste lichtbron te kiezen.

hulp bij het kiezen van de juiste lamp

De lichtbron in je lamp doet het niet meer of je hebt net een nieuwe lamp gekocht en je bent op zoek naar een lichtbron. In vier stappen proberen wij je te helpen met het kiezen van de juiste lichtbron. In de video leggen we dit stap voor stap uit. Of lees hieronder verder over de vier stappen en nog meer informatie over lichtbronnen

Stap 1: is de lichtbron functioneel of decoratief?

Ben je op zoek naar een lamp voor in een plafonniere of in een spotje? Dan ben je waarschijnlijk op zoek naar een functionele lichtbron. Deze lichtbron moet aan een aantal eisen voldoen, maar meestal wordt deze lamp niet gekozen op zijn uiterlijk.
Een decoratieve lichtbron daarentegen moet net als een functionele lichtbron goed licht geven, maar mag ook best gezien worden. Kies bijvoorbeeld voor een lamp in een bijzondere vorm of met een mooie afwerking, zoals de champignon of een goudkleurige globe waarin het lichtspiraal (led-filament) zichtbaar is wat zorgt voor een mooi effect.
Ook bij een functionele lichtbron is de vorm van belang, omdat de lichtbron vaak ergens wordt ingedraaid of wordt afgedekt met een lampenkap. Denk bijvoorbeeld aan kleine kogel of een langwerpige kaars.

Stap 2: Felheid van het licht

Afhankelijk van in welke ruimte en met welk doel de lamp wordt gebruikt, kies je voor een bepaalde felheid van het licht. Zo wil je aan de eettafel niet in een heel fel licht kijken, maar bij de zithoek wil je wel een boek kunnen lezen. In het geval van de gloeilamp keek men vaak naar het aantal watt om de felheid van het licht te bepalen. Tegenwoordig zijn lichtbronnen veel energiezuiniger dan de oude gloeilamp, waardoor de wattage veel lager ligt. De felheid van het licht kun je het beste aflezen aan het aantal lumen (lm). Hoe hoger het getal hoe feller het licht. Als je kiest voor een feller licht dan is het handig als je het licht kunt richten of door middel van een dimmer kunt regelen. Niet alle lichtbronnen zijn geschikt voor een dimmer. Op de verpakking staat aangegeven of dit mogelijk is.

Stap 3: Lichtkleur van de lichtbron

Naast de felheid van het licht kun je kijken naar het aantal K wat de kleurtemperatuur van het licht in Kelvin aangeeft. De kleurtemperatuur ook wel lichtkleur geeft hoe of de lichtbron een warmer (geler) of kouder (witter) licht geeft. Tussen de 1000 en de 2500 K is een warm, zacht sfeerlicht. Tussen de 3000 en 4000 K geeft een neutraal licht en tussen de 5000 en 6000 K is vergelijkbaar met daglicht. De meest gekozen lichtbron voor in huis is rond de 3000 K.

Stap 4: De juiste fitting

De uitsparing in de lamp waar je de lichtbron in draait heet de fitting. De meest gangbare fittingen zijn de E27, ook wel de grote fitting genoemd, en de E14, ook wel de kleine fitting genoemd. Als je een kapotte lichtbron moet vervangen staat vaak de soort fitting op de lamp. Zo kun je gemakkelijk een nieuwe kopen met de juiste fitting. Als je de oude lamp niet meer hebt kun je vaak ook op basis van de fitting in de lamp inschatten welke fitting je nodig hebt.

Bij HEMA kun je de volgende fittingen vinden:
• E14: kleine fitting
• E27: grote fitting
• G4: steek fitting
• G9: steek fitting
• GU10: bajonet fitting

onze favoriete decoratieve lichtbronnen

Waar moet ik nog meer op letten bij het kopen van een lichtbron?

Als je alle vier de stappen hebt doorlopen, dan weet je naar welke lichtbron je wilt. Hieronder leggen we graag nog uit wat de verschillen zijn tussen de soorten lichtbronnen en andere handige tips.

Wat voor lamp heb ik nodig als ik overstap van een gloeilamp naar een andere lamp?

Gloeilampen mogen sinds 2009 niet meer geproduceerd worden. Toch kun je nog gloeilampen in de winkel vinden. Toen in 2009 werd besloten dat gloeilampen niet meer gemaakt mochten worden hebben verschillende bedrijven een enorme voorraad aan gloeilampen gemaakt waar we nu nog steeds uit putten. Halogeenlampen en vooral LED lampen gaan vaak veel langer mee in gebruik en zijn ook veel energiezuiniger dan een gloeilamp. HEMA heeft daarom voornamelijk LED lampen in het assortiment. Wil je overstappen van gloeilamp op een andere lamp, dan helpen we je graag een handje.

Hieronder vind je een overzicht met het aantal lumen dat vergelijkbaar is met het aantal watt van een gloeilamp.

gloeilamp wattage lichtopbrengst lumen
gloeilamp lichtopbrengst
15 W 140 lm
25 W 250 lm
40 W 470 lm
60 W 806 lm
75 W 1055 lm
100 W 1521 lm

Decoratieve lichtbronnen waar filament zichtbaar is?

Een LED-lamp waarvan het filament zichtbaar is, heeft qua uiterlijk veel weg van een oude gloeilamp, maar maakt gebruik van een moderne techniek om licht te geven. Dit zorgt ervoor dat de led-lamp veel zuiniger is dan een gloeilamp en ook langer meegaat. Sommigen kiezen voor een gloeilamp, omdat de zichtbare lichtdraadjes een mooi effect geven in een open lamp. Een led-lamp heeft geen lichtdraadjes, maar om het mooie effect van het filament van de gloeilamp na te bootsen, zijn er LED lampen met zichtbare staafjes of lichtspiraal die licht geven.

meer productinformatie

beoordeling

goed idee

artikel is toegevoegd aan je mandje