gordijnen plooien: zo doe je dat

blauwe gordijnen met plooien


 

alles over gordijnen plooien

Een belangrijk onderdeel van een gezellige woonkamer is de raamdecoratie. Met een set mooie gordijnen creëer je niet alleen sfeer, je kunt er ook je kamer mee verduisteren. Gordijnen met plooien worden vaak gekozen, en dat is niet voor niets. Deze hangen mooi en ze maken je ruimte helemaal af. Bovendien kun je kiezen uit allerlei soorten gordijnplooien. Zo is er een gordijn met een enkele plooi of een dubbele plooi, ook wel vlinderplooi gordijn genoemd. Je kunt ze kant en klaar kopen of zelf plooien maken in gordijnen. Door al die verschillende plooien in gordijnen is er altijd wel een soort die bij jouw ruimte en budget past. Maar wanneer kies je voor een enkele of juist dubbele plooi? En hoeveel plooien moeten er in een gordijn als je ze zelf maakt? In dit artikel vertellen we je hoe je dit eenvoudig zelf kunt doen. Net als hoe je de lengte van die gordijnplooien kunt berekenen. HEMA helpt je met een aantal handige tips.

verschillende soorten plooien in gordijnen

Voordat je aan de slag kan met het maken van plooien in je gordijnen, is het goed om te weten welke soorten plooien er allemaal zijn. Zo kies je bijvoorbeeld of je een enkele of dubbele plooi wilt. Of zelfs een driedubbele plooi. Maar wat is het verschil tussen een enkele en een dubbele plooi? Een enkele plooi komt het meest voor, omdat deze voor elk type stof geschikt is en ook de minste stof verbruikt. Als je geen gordijn met een enkele plooi wilt of kunt kiezen, ga je voor een dubbele. Een dubbele plooi in een gordijn kost twee keer zo veel stof en is daardoor minder voordelig dan de enkele plooi. Maar een gordijn met dubbele plooi valt dan wel weer mooier en ruimer. Het is dus maar net waar je voorkeur naar uitgaat en hoeveel budget je hebt. Buiten deze soorten zijn er nog meer plooien voor gordijnen. Zo zijn er ringgordijnen die je aan een ronde rails bevestigt. Bij deze gordijnen geldt dat je de plooien er niet in hoeft te maken, omdat ze vanzelf op z’n plek vallen. Voor wave gordijnen geldt hetzelfde. Nu weet je wat het verschil is tussen een enkele en dubbele plooi en de andere soorten. Wil je ook gordijnen met plooien, maar wil je ze liever niet zelf maken? Geen probleem. Op hema.nl kun je gordijnen op maat bestellen. Hierbij kun je zelf kiezen uit de verschillende soorten plooien die we voor gordijnen hebben. De haken zitten er dan al in zodat je het gordijn naar keuze alleen nog maar hoeft op te hangen. Wel zo makkelijk!

@hemanederland Gordijnen on fleek! Geef je gordijnen een stijlvolle upgrade met deze lifehack. 💃✨ #HEMA #plooien #gordijnen #lifehack #gordijnenplooien ♬ original sound - HEMA

maak snel plooien met wc-rollen

Geen zin om met plooihaken aan de slag te gaan? De snelste en makkelijkste manier om plooien in je gordijnen te maken is met behulp van wc-rollen. In de video hiernaast zie je precies hoe je te werk gaat. Je knipt de wc-rolletjes in de lengte doormidden. Plaats ze vervolgens tussen de gordijnringen en schuif ze naar elkaar toe. Hierdoor ontstaat er een plooi in het gordijn. Pas de plek van de rolletjes aan totdat je de gewenste vorm hebt bereikt. Zorg ervoor dat de rolletjes gelijkmatig verdeeld zijn over de breedte van het gordijn. Op deze manier geef je je gordijnen een mooie, geplooide uitstraling.

het type gordijn met een enkele plooi

Tussen een enkele of dubbele plooi is het best lastig kiezen. Daarom vertellen we je nog wat meer over de uitstraling, zodat je een beeld hebt van wat je kunt verwachten. Een gordijn met enkele plooi komt het meest voor, want deze is voor elk type gordijnstof geschikt. Ook verbruik je met deze soorten plooien in je gordijnen de minste stof, wat het de goedkoopste optie maakt. Enkele gordijnplooien zijn enkel gevouwen en minimalistischer, doordat er dus minder stof gebruikt wordt. Een gordijn met dit type plooien hangt onderaan wat minder golvend. Bovendien is een enkele plooi de beste keuze voor een dikker of zwaarder gordijn. Goed om te weten als je gordijnen wilt waar je zelf plooien in gaat maken. Hoe je de plooiverdeling in gordijnen kunt berekenen, vertellen we je verderop in dit artikel

een dubbele plooi of een vlinderplooi gordijn

Een ander verschil tussen een enkele en een dubbele plooi, is dat er voor een vlinderplooi gordijn meer stof gebruikt wordt. Voor een gordijn met een dubbele plooi, wordt de stof namelijk dubbel gevouwen. Een minder voordelige optie dan een enkele plooi, maar erg geschikt voor een luxere uitstraling. Een pluspunt is dat dit type gordijn voller en ruimer valt en diepere plooien heeft. Het wordt meestal gebruikt voor inbetweens en vitrage, maar kan ook voor soepel vallende overgordijnen gebruikt worden. Het leuke van deze verschillende soorten plooien is dat gordijnen kiezen echt iets persoonlijks is. Zo creëer je de sfeer die jij het prettigst vindt in huis.

tips om gordijnen thuis te bevestigen

 

Als je ervoor kiest om zelf plooien te maken, zijn een aantal dingen belangrijk om te weten. Hoe je het aantal gordijnplooien moet berekenen - met andere woorden: hoeveel plooien er in een gordijn gaan komen - hoe je de plooiverdeling van je gordijnen kunt berekenen en hoeveel stof je nodig hebt per soort plooi. Om te beginnen moet je uiteraard weten hoe groot het raam is waar je raambekleding voor zoekt. Dat kun je doen met onze tips voor gordijnen en raambekleding opmeten. Als je dit weet, kun je berekenen hoeveel stof je nodig hebt, afhankelijk van de soort plooien die je in je gordijnen wilt. Voor een enkele plooi heb je twee keer de raambreedte aan stof nodig. Voor een dubbele plooi is dat drie keer de raambreedte. Op hema.nl kun je kant en klaar gordijnen met een plooiband bestellen. Met behulp van plooihaken kun je de plooien dan zelf maken in je nieuwe gordijnen. Ons kant en klaar gordijn is alleen geschikt voor een enkele plooi vanwege de afmetingen: bij HEMA zijn ze 140 cm breed.

eenvoudig gordijnplooien berekenen

 

Vervolgens ga je berekenen hoeveel plooien er in een gordijn moeten. Hiervoor heb je de breedte van de rails en de lengte van het gordijn zonder plooien nodig. Voor elke soort plooi geldt: neem de railafstand en voeg 10 procent toe. Haal hier 5cm vanaf, want aan beide kanten houd je 2,5 cm vrij om het gordijn netjes te kunnen sluiten. Bepaal de ruimte tussen de plooien: 8 cm is gebruikelijk. De lengte van de railafstand deel je door de ruimte tussen de plooien. Het cijfer dat hieruit komt rollen heeft ervoor gezorgd dat je het aantal plooien hebt kunnen berekenen voor je gordijn.Vervolgens hoef je alleen nog de plooiverdeling van de gordijnen te berekenen, maar dit is geheel afhankelijk van welk type plooi je wilt en wat je raambreedte is. HEMA helpt je graag met deze verschillende soorten plooien voor je gordijnen. Heb je na het lezen van deze uitleg nog meer vragen? We staan in onze winkels voor je klaar. Dat is echt HEMA.

 

alles over gordijnen

Gordijnen komen in allerlei soorten en maten. HEMA helpt je de juiste keuzes te maken.

lees meer
Link
 

gordijnen per woonstijl

Wij helpen je met het vinden van gordijnen die passen bij jouw interieurstijl. Echt HEMA.

lees meer
Link
 

gordijnen ophangen

Gordijnen ophangen is een fluitje van een cent! HEMA helpt je opweg.

lees meer
Link
 

gordijnen wassen

Benieuwd hoe jij je gordijn het best schoon kan maken? Lees onze tips.

lees meer
Link

meer productinformatie

beoordeling

goed idee

artikel is toegevoegd aan je mandje