Een leuke manier om je huis persoonlijker te maken is door middel van een fotowand. Je kent ze vast wel uit interieurtijdschriften of van Pinterest. Vaak worden de persoonlijke foto’s op een fotomuur afgewisseld met posters, kaarten, quotes en andere items. Maar hoe ga je nou te werk als je zelf zo’n fotowand wilt maken? En hoe zorg je voor een mooi geheel dat eenheid en persoonlijkheid uitstraalt, in plaats van dat het een allegaartje wordt? Met behulp van onderstaand stappenplan kun jij in een handomdraai je eigen fotomuur maken!

 

Fotowand
zo maak je je eigen muur met herinneringen

mandje

stap 1 : kies de foto’s

De eerste stap is natuurlijk het kiezen van de foto’s die je wilt laten terugkomen op de fotowand. Belangrijk hierbij is dat je let op kleurgebruik: ga voor alles zwart-wit óf voor alles in kleur. Zo creëer je een rustiger kleurenpalet en vormt alles meteen een geheel. Als je kleurenfoto’s gebruikt, kijk dan naar de meest uitgesproken kleur in de foto’s. Deze kleur kun je terug laten komen in een ander item op de muur. Wissel de foto’s op je fotomuur af met posters, kaarten of een canvasdoek met een eigen creatie. Maar ook een souvenir zoals een vliegticket of het concertkaartje verdient een plekje in de spotlights op jouw eigen fotowand.

mandje

stap 2: kies de lijsten

Je kunt kiezen voor een heel strakke fotowand of juist een speelse. Voor een strak en rustig geheel gebruik je dezelfde lijsten, zoals zilveren fotolijsten, gouden fotolijsten en zwarte fotolijsten. Allemaal in dezelfde kleur maar wel in verschillende formaten. Wil je een wat speelsere fotowand maken? Dan kun je lijstjes gebruiken die verschillen in vorm, materiaal en kleur. Alles kan. Het is jouw feestje, eeeh fotomuur.

De fotolijsten van HEMA vind je hier.

scrunchie

stap 3: kies de juiste compositie

De ‘juiste’ compositie voor je fotowand bestaat niet. Dat hangt namelijk helemaal af van jouw woonsmaak en van wat je wilt bereiken met de ruimte. Met een verticale fotowand (in de hoogte) benadruk je de hoogte van de ruimte. Met een horizontale (in de breedte) maak je een hoge ruimte juist wat knusser. Als je duidelijk hebt welke samenstelling het beste werkt in de ruimte waar jij je fotowand wilt maken, is het tijd voor het echte werk. Aan de slag!

scrunchie

vervolg stap 3

Het belangrijkst is dat je ongeveer evenveel ruimte tussen de lijsten laat. Maak, voordat je in de weer gaat met hamer en spijkers, eerst een schets van de compositie van de lijsten op de muur. Leg ze op de vloer en schuif totdat je een mooi geheel hebt. Tip van HEMA: knip de formaten van je lijsten uit krantenpapier en plak deze met een paar stukjes washi- of schilderstape op de muur, in de compositie die je voor ogen hebt. Bekijk het vanaf een afstandje en verschuif indien nodig hier een daar nog wat. Nu weet je precies waar je een spijker in de muur moet slaan en heb je niet een heleboel onnodige spijkergaten in je muur. Haal vervolgens het krantenpapier en de tape weg en hang de lijsten op. Et voila: jouw fotowand is klaar!

Nog een laatste tip voor als je je eigen fotomuur gaat maken: zorg dat je een aantal extra foto’s en lijsten hebt. Je kan er tijdens het proces achter komen dat je nét die ene maat mist, dat je te veel foto’s hebt die rechtop zijn geschoten of dat die ene foto qua kleur toch niet zo lekker matched met de rest. Lijstje over? Die kun je vast nog wel op een ander plekje in huis kwijt. Veel succes!

 

voor een strak design

shop deze stijl
Link
 

met een gouden randje

shop deze stijl
Link
 

voor zwevende foto's

shop deze stijl
Link
 

van hout en magnetisch

shop deze stijl
Link

meer productinformatie

beoordeling

goed idee
artikel is toegevoegd aan je mandje