gordijnen wassen: zo pak je dat aan

gordijnen wassen


 

was je gordijnen weer schoon en fris

Om lang plezier te hebben van je mooie gordijnen is het een goed idee om ze af en toe eens te wassen. Bijvoorbeeld tijdens de voorjaarsschoonmaak. In stoffen gordijnen blijven namelijk geurtjes en stofjes hangen en soms komt er een vlek op. Na een wasbeurt zijn je gordijnen weer schoon en fris. Bekijk voordat je gaat wassen altijd eerst het waslabel van je gordijnen. Niet elk gordijn kan namelijk in de wasmachine gewassen worden. Let bovendien ook goed op de krimptolerantie van het materiaal. Zo kan katoen of linnen tot wel 4% krimpen na het wassen. Met de wastips van HEMA hangen je gordijnen in no time weer fris en schoon op hun plek.

wil je de gordijnen wassen of stomen?

Of je jouw gordijnen wil laten stomen of zelf gaat wassen hangt af van het waslabel en je portemonnee. Eigenlijk kun je elk gordijn laten stomen. Het is een professionele manier van reinigen. Je mag er dan ook vanuit gaan dat je gordijnen schoon en netjes zijn na het stomen. Wel is het duurder dan zelf reinigen en je mist je gordijnen een paar dagen. Bij sommige stoffen, zoals velours gordijnen, is stomen zelfs de enige optie om de gordijnen te reinigen. Check daarom altijd even het waslabel. Ga je toch zelf aan de slag met je gordijnen, dan kun je deze wassen in de wasmachine of met de hand. Vaak krimpen je gordijnen iets na het wassen, iets om rekening mee te houden. Hoe vaak je gordijnen moet wassen hangt af van de ruimte waarin ze hangen. In de keuken trekken gordijnen meer vuil aan dan in de slaapkamer. Idealiter was je je gordijnen het liefst een tot twee keer per jaar. Dan blijven ze het mooist.

zo was je ze in de wasmachine

 

Voor gordijnen die gewassen kunnen worden in de wasmachine gebruik je meestal het fijnwasprogramma tot 30 graden. Bereid het wassen van je gordijnen goed voor. Volg je het stappenplan dan hangen je gordijnen snel weer schoon en fris voor de ramen.  

stap 1: klop de gordijnen uit

Haal de gordijnen voorzichtig van de roedes of rails en klop ze buiten rustig uit. Op deze manier verwijder je overtollig stof van je gordijnen.

stap 2: verwijder losse haakjes

Heb je gordijnen met haakjes om te wassen? Verwijder losse haakjes waar mogelijk en bewaar die bij elkaar. Soms kunnen haken niet verwijderd worden. Vouw de bovenkant van het gordijn met de haken of ringen bij elkaar. Bind een waszak of een kussensloop om de bovenkant van je gordijn heen met een elastiek.

stap 3: trommel niet te vol

Nu kan je gordijn in de wasmachine. Doe de trommel niet te vol zodat je gordijnen niet te veel kreuken. Gebruik ongeveer ⅓ van de trommel. Vaak betekent dit dat je elk gordijn apart moet wassen. Het zorgt ervoor dat je gordijnen langer mooi blijven. Wil je toch nog iets erbij gooien? Was ze dan met gelijke kleuren.

stap 4: kies het juiste wasprogramma

Voor het wassen van verduisterende gordijnen, vitrages en inbetween gordijnen gebruik je meestal een fijnwasprogramma van 30 graden. Een klein beetje wasmiddel is al voldoende voor het wassen van je gordijnen. Je kunt ook een scheutje azijn gebruiken. Wil je de gordijnen na het wassen centrifugeren? Dat kan, maar om zo min mogelijk risico te lopen op het krimpen van je gordijnen zet je het toerental van je wasmachine op maximaal 1000 toeren. Tip: is de stof heel krimpgevoelig? Zet je gordijn voor het wassen eerst in een emmer koud water.

stap 5: drogen maar

Wanneer de wasmachine klaar is kunnen je gordijnen gaan drogen. Om kreukels in het materiaal te voorkomen doe je ze niet in de droger. Het makkelijkste en snelste is om je gordijnen meteen weer aan de roede of rails op te hangen. Laat je gordijnen dicht tot ze droog zijn en je geniet voorlopig weer van frisgewassen gordijnen. De meeste gordijnen zijn dan kreukvrij. Toch zijn er sommige stoffen, zoals linnen, waarbij dit niet alle kreukels weghaalt. In dat geval kun je voorzichtig met de strijkijzer overheen.

liever met de hand?

 

Vind je het iets te spannend om je gordijnen in de wasmachine te wassen? Was ze dan met de hand. Dat kost misschien iets meer tijd, maar het is zeker de moeite waard. Met dit stappenplan was je gordijnen simpel met de hand.

stap 1: klop de gordijnen uit

Verwijder voorzichtig je gordijnen van de roedes of rails en klop ze buiten rustig uit. Eventueel kun je de laatste stofresten verwijderen met de stofzuiger op de laagste stand.

stap 2: vul een bad of kuip met wasmiddel

Vul een grote kuip of als je dat hebt je bad met lauwwarm water en een klein beetje mild wasmiddel of azijn. Hier ga je de gordijnen met de hand in wassen.

stap 3: laat ze weken

Dompel je gordijnen helemaal onder water en laat ze vervolgens een kwartier tot een half uur weken in het bad.

stap 4: laten drogen

Laat het water leeglopen en probeer je gordijnen niet te veel uit te wringen. Daardoor komen er onnodig kreukels in het materiaal. Hang de gordijnen weer op om ze kreukvrij op te laten drogen. Leg er eventueel nog wat onder om de druppels op te vangen, zoals een grote handdoek bijvoorbeeld.

gordijnen wassen met azijn

Azijn is een waar wondermiddel voor de was. Ten eerste is het goedkoop en je hebt het vaak al in huis. Je kunt dus heel goed azijn gebruiken voor het wassen van je gordijnen. Zo verwijdert een scheutje azijn bij de was alle vlekken en ook dierenharen. Het laat geurtjes als sneeuw voor de zon verdwijnen en bovendien zorgt azijn ervoor dat je gordijnen zacht uit de was komen. Misschien denk je dat azijn een geurtje achterlaat op textiel, maar dat is gelukkig niet zo. Wel ruikt je was lekkerder wanneer je wasmiddel gebruikt doordat daar geur aan is toegevoegd. Twijfel je? Gebruik dan een klein beetje wasmiddel en een scheutje azijn.

 

Zo zijn er huishoudartikelen die je meestal wel in de kast hebt liggen waarmee je gordijnen kunt schoonmaken zonder ze meteen te hoeven wassen. Zo verwijder je in een paar stappen gemakkelijk een vlek van velours gordijnen. Meng in een lepel een klein beetje warm water en een drupje wasmiddel. Breng het mengsel aan op de vlek. Wrijf het met de achterkant van de lepel zachtjes met de haarrichting mee in de vlek tot het wasmiddel schuimt. Laat even intrekken en verwijder het mengsel met een schone doek.

velours gordijnen wassen

 

De meeste velours gordijnen kun je niet wassen, omdat de stof daar hard van kan worden. Soms is alleen een opfrisbeurt voldoende. Velours trekt namelijk best snel stof aan. Opfrissen doe je door de gordijnen rustig uit te kloppen en overtollig stof te verwijderen met de stofzuiger op de zachtste stand. Nare geurtjes en ongewenste kreukels verwijder je gemakkelijk door je velours gordijnen te nevelen. Dit doe je met een plantenspuit met schoon water. Houd je gordijnen dicht totdat ze droog en kreukvrij zijn.

verduisterende gordijnen wassen

 

Ook verduisterende gordijnen kun je gewoon zelf wassen. Vaak hangen deze gordijnen in de slaapkamer om deze extra donker te krijgen voor het slapen. Verduisterende gordijnen zullen niet snel vies worden en daarom hoef je ze niet vaak te wassen. Een opfrisbeurt is vaak al voldoende. Klop ze even uit en verwijder stof met de stofzuiger op de laagste stand. Wil je ze toch wassen? Bekijk dan de instructies op het waslabel voordat je begint en volg een van bovenstaande stappenplannen om de gordijnen te wassen.

inbetween gordijnen wassen

 

Inbetween gordijnen zijn gemakkelijk zelf te wassen in de wasmachine. Let erop dat je geen wit wasmiddel gebruikt wanneer je gekleurde inbetween gordijnen hebt. Daarvan kan de kleur namelijk verbleken. Verder kun je net als bij de verduisterende gordijnen de label en het stappenplan volgen. Na het wassen hang je de gordijnen nat terug. Je kunt dan het beste de gordijnen plooien zodat ze netjes hangen. Zet een raam open zodat de inbetween gordijnen snel en kreukvrij drogen.

linnen gordijnen wassen

 

Linnen is een prachtige, maar kwetsbare stof met een grote kans op krimpen wanneer het in aanraking komt met water. Linnen gordijnen wassen kun je daarom beter uitbesteden aan de stomerij. Om zelf je linnen vitrage mooi en schoon te houden kun je ze af en toe voorzichtig stofzuigen. Gebruik hiervoor een opzetstuk met een zachte borstel en zet de stofzuiger op de laagste stand. Vlekken in linnen laat je eerst opdrogen. Borstel de vlek vervolgens zachtjes weg. Gebruik nooit water tegen vlekken, want dat kan kringen veroorzaken in je linnen gordijnen.

 

gordijnen voor de woonkamer

Opzoek naar de beste gordijnen voor je woonkamer? HEMA helpt je de juiste keuzes te maken.

lees meer
Link
 

gordijnen per woonstijl

Wij helpen je met het vinden van gordijnen die passen bij jouw interieurstijl. Echt HEMA.


lees meer
Link
 

gordijnen ophangen

Gordijnen ophangen is een fluitje van een cent! HEMA helpt je opweg.


lees meer
Link
 

een goede nachtrust

Hoe vaak moet je je bed verschonen? HEMA geeft antwoord op al je vragen voor een goede nachtrust.

lees meer
Link

meer productinformatie

beoordeling

goed idee

artikel is toegevoegd aan je mandje