warmteklasse dekbed: welke past het beste bij jou?

De temperatuur in bed heb je grotendeels zelf in de hand, door te kiezen voor een dekbedovertrek in de juiste warmteklasse. Hiermee creëer jij een prettige temperatuur in bed en lig je binnen no-time lekker te dutten. Ben je benieuwd welke warmteklasse het meest geschikt is voor jouw dekbed? Lees dan verder voor onze uitleg. We vertellen je welke warmteklassen er zijn en wat de eigenschappen zijn, maar vooral voor wie en wanneer ze het meest geschikt zijn.

shop dekbedden

wat zegt de hoogte van de warmteklasse over een dekbed?

De een heeft het altijd koud in bed, terwijl de ander het eerder snikheet heeft. Omdat iedereen hier anders in is, bestaan er heel veel verschillende soorten dekbedden. Zo heeft elk dekbed ook een eigen warmteklasse. Door deze klasse weet je precies wat je qua warmte van het dekbed kunt verwachten. De klassen lopen op van 1 tot 4, van warm naar koud:

  • warmteklasse 1: extra warm
  • warmteklasse 2: warm
  • warmteklasse 3: koel
  • warmteklasse 4: extra koel

Naast de verschillende warmteklassen, is er nog een vreemde eend in de bijt: het 4 seizoenen dekbed. Dit is een dekbed met meerdere warmteklassen in één. Een 4 seizoenen dekbed bestaat namelijk uit twee losse dekbedden, die je naar eigen wens op elkaar kunt klikken met drukknopen. Beide dekbedden hebben een andere warmteklasse. Samen zorgen ze voor de perfecte warmte, die jij nodig hebt in bed.

  

wanneer kies je voor welke warmteklasse?

De warmteklasse zegt veel over het dekbed: het gaat hand in hand met de temperatuur en de dikte en zwaarte van het dekbed. Lees verder en ontdek welke warmteklasse jij nodig hebt.

dekbed warmteklasse 1

Een dekbed van warmteklasse 1 kennen we ook wel als een winterdekbed. Deze dekbedden zijn perfect voor de koukleumen onder ons. Doordat ze goed isoleren, zijn ze namelijk ontzettend warm. De vulling bestaat uit wol of dons, waardoor ze erg zwaar zijn. Dus is de isolatie in je slaapkamer niet zo goed, of heb je het gewoon snel koud? Dan is een dekbed van warmteklasse 1 voor jou dé uitkomst. Vul dit aan met een elektrische deken en je ligt nooit meer te rillen in bed.

dekbed warmteklasse 2

Heb jij het niet zo heel snel koud in bed? Dan kom je de winter makkelijk door met dekbed van warmteklasse 2. Deze is iets minder warm dan een dekbed met warmteklasse 1, maar ideaal voor Hollandse winters. Vaak zit ook in deze dekbedden wol. Maar doordat het vulgewicht iets lager is, voelt deze deken minder zwaar aan. Mocht het plots erg koud worden, dan kan je altijd nog een fijne pyjamasets voor dames aantrekken in bed.

dekbed warmteklasse 3

Een dekbed van warmteklasse 3 is het meest populair. Vooral in de lente en herfst is dit een erg goede optie. Dit dekbed is precies goed bij normaal Nederlands weer. Zolang het niet extreem warm of extreem koud is, is een dekbed van warmteklasse 3 ideaal. De vulling is vaak synthetisch of van dons. Hierdoor voelt het dekbed vrij licht aan.

dekbed warmteklasse 4

Met een dekbed van warmteklasse 4 houd je het lekker koel in de zomer. Ook de mensen die snel zweten, beleven veel plezier aan deze deken. Een dekbed van deze warmteklasse is de dunste van de 4. De vulling is erg luchtig en bestaat meestal uit bamboo of katoen. Ben je er over uit welke warmteklasse het meest geschikt is voor jouw dekbed? Dat is een mooi begin. Om het perfecte dekbed te vinden, zijn er nog een aantal andere dingen om rekening mee te houden. In onze andere artikelen helpen we je bij het vinden van de goede maat dekbed en vertellen we je waar je nog meer rekening mee moet houden bij het kiezen van het beste dekbed.

shop dekbedden 

wanneer kies je voor een 4 seizoenen dekbed?

We legden al eerder uit dat er ook 4 seizoenen dekbedden zijn en wat dit betekent. Maar wat is dan het voordeel van een 4 seizoenen dekbed ten opzichte van een dekbed met maar één warmteklasse? Met een 4 seizoenen dekbed slaap je het hele jaar door lekker. Je combineert namelijk verschillende warmteklassen met elkaar en slaapt met een enkel dekbed wanneer nodig. Neem bijvoorbeeld warmteklasse 1 en 3. Deze gebruik je als enkel dekbed in de zomer, lente en herfst. Maar is het hartje winter? Dan combineer je ze en zijn ze samen warmteklasse 1. Hierdoor hoef je eigenlijk maar één dekbed aan te schaffen, maar kun je altijd kiezen voor je warmteklasse. Zo brengt jouw dekbed je het hele jaar door op de perfecte temperatuur.

shop 4 seizoenen dekbed

welk dekbed past bij mij?

Welk dekbed je het beste kan kiezen hangt vooral af van je eigen wensen. HEMA helpt je in drie stappen met het vinden van een nieuw dekbed dat bij je past. Zo kun je heerlijk slapen.

lees meer
Link

welke afmeting dekbed is geschikt voor welk bed?

Je staat op het punt om een dekbed te kopen, maar dan zie je hoeveel verschillende dekbed afmetingen er zijn. Dat is lastig kiezen! HEMA helpt je met kiezen.

lees meer
Link

beste dekbed bij last van allergie of ongemakken

Heerlijk slapen kan alleen als je geen last hebt van ongemakken, zoals overmatig zweten. Of een allergie. HEMA helpt je bij het kiezen van je beste dekbed.

lees meer
Link

regelmatig een schoon bed zorgt voor een goede nachtrust

Een schone slaapkamer zorgt voor een goede nachtrust, net als een schoon bed. HEMA geeft tips over je dekbed en beddengoed.

lees meer
Link

meer productinformatie

beoordeling

goed idee

artikel is toegevoegd aan je mandje