hoe val je snel in slaap? 12 slaaptips van HEMA

Als je goed slaapt, heb je hier de hele dag plezier van. Je bent vaker vrolijk, energieker en kunt je beter concentreren. Kun je wel wat tips gebruiken om sneller in slaap te vallen, omdat je soms langer wakker ligt dan je zou willen? HEMA helpt je op weg met fijne slaaptips voor volwassenen en baby’s!
1. maak van je slaapkamer een ontspannen plek
Je slaap gemiddeld een derde van je leven. Ook al heb je meestal je ogen dicht in de slaapkamer, toch is het belangrijk om er een fijne plek van te maken. Op een plek waar je je fijn voelt, kun je beter ontspannen en sneller in slaap vallen. Zorg voor een goed bed, fijn beddengoed, een lekker zittende pyjama en een serene sfeer. Denk aan rustige kleuren en een prettige dimlichten.
2. houd een vast slaapritme aan
Voor de één is het makkelijker dan voor de ander, maar het helpt echt om elke dag rond hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en op te staan. Je lichaam went dan aan een vast slaapritme, en zo val je vaak sneller in slaap. Lig je na een tijdje nog steeds lang wakker? Probeer dan eens een kwartier (of een half uur) later naar bed te gaan. Het kan dat je iets minder slaap nodig hebt dan gemiddeld.
3. bewaar je slaapkamer voor slapen
Hoe verleidelijk het ook is om in bed nog even je favoriete serie te kijken of snel je huiswerk door te nemen: het helpt niet als je sneller in slaap wilt vallen. Probeer je slaapkamer echt alleen te gebruiken om te slapen. Zo weet je lichaam: hier is het tijd om tot rust te komen. Een boek lezen mag natuurlijk wel. Dat past juist goed bij een rustig avondritueel en helpt je om slaperig te worden.
4. zorg voor een donkere, stille en opgeruimde slaapkamer
Haal raambekleding of gordijnen die je slaapkamer goed donker maken. En woon je in een drukke omgeving? Dan is het handig om te slapen met je ramen dicht. Zet ze in de middag open, zodat je slaapkamer wel lekker fris en koel is als je het bed in stapt. Doe ook je best om je slaapkamer opgeruimd te houden, want je weet wat ze zeggen: een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd!
5. geen schermtijd (een uur) voor het slapengaan
Je hebt het vast al eens gehoord: het blauwe licht van je telefoon, tv of tablet zorgt ervoor dat je minder snel in slaap valt. Heb je moeite met inslapen? Probeer dan om een uur voor het slapengaan geen schermen meer te gebruiken. Dat helpt echt! Het blauwe licht remt namelijk de aanmaak van melatonine, het stofje in je lichaam dat ervoor zorgt dat je slaperig wordt.
6. drink en eet niet te veel voor het slapengaan
Drink je ’s avonds graag een paar koppen thee? Of eet je soms nog even snel die laatste happen pasta voordat je naar bed gaat? Dan is het misschien slim om je gewoontes een beetje aan te passen. Te veel eten of drinken vlak voor het slapengaan kan het moeilijker maken om in slaap te vallen. Drink liever iets minder en ga nog even naar het toilet voordat je onder de dekens kruipt.
Met een lege blaas slaap je vaak een stuk beter. En wil je toch iets snacken? Kies dan iets lichts, dat toch goed vult. Bijvoorbeeld een banaan of een klein bakje yoghurt.
shop beddengoed en verduisterende raamdecoratie bij HEMA
7. drink ‘s middags je laatste kop koffie
Wist je dat cafeïne nog 4 tot 12 uur effect kan hebben op je lichaam? Als je hier gevoelig voor bent, is het dus verstandig om na het begin van de middag geen koffie of andere drankjes met cafeïne meer te drinken. Bestel dus liever een decaf koffie na dat gezellige etentje en drink water tijdens het studeren in plaats van een energiedrankje. Zo slaap je straks als een roos.
8. zorg voor een koele slaapkamer
In een warme slaapkamer is het moeilijker om in slaap te vallen. Zorg er daarom voor dat de temperatuur prettig is. Een koele kamer tussen de 16 en 18 graden is het beste. Haal ook het juiste beddengoed in huis. Slaap in de lente en zomer onder een dun zomerdekbed en in de winter juist onder een dikker winterdekbed. Een 4-seizoenen dekbed is handig, omdat je deze steeds kunt aanpassen aan het seizoen!
9. slaap niet te lang uit en doe geen middagdutjes
Als je vaak niet kunt slapen, kan dat ook komen doordat je tegen de avond niet moe genoeg bent. Misschien heb je in de ochtend lang uitgeslapen of een middagdutje gedaan. Lekker natuurlijk, maar het verstoort je slaapritme. Je lichaam raakt in de war en denkt dat het weer ochtend is, terwijl je juist bijna weer naar bed gaat.
Probeer een vast slaapritme aan te houden en zorg dat je ’s avonds echt moe bent. Zo val je makkelijker en sneller in slaap.
10. beweeg genoeg overdag
Een andere manier waarop je ervoor kunt zorgen dat je ‘s avonds moe genoeg bent, is door overdag genoeg te bewegen. Als je de hele dag binnen zit en weinig beweegt, heeft je lichaam ’s avonds misschien nog niet genoeg energie verbruikt. Voor sommige mensen is dat precies de reden waarom ze niet snel in slaap komen.
Tip: Ga niet intensief sporten vlak voor bedtijd, want daar word je juist weer wakker van.
11. zorg voor warme voeten
Heb je vaak last van koude voeten als je in bed ligt? Dat kan je flink wakker houden. Gelukkig is dit makkelijk op te lossen! Trek een paar warme sokken aan of leg een kruik aan het voeteneind van je bed. Zo val je sneller in slaap en je partner schrikt niet meer wakker van je ijskoude voeten midden in de nacht!
12. creëer een vast avondritueel
Veel mensen hebben een goed avondritueel voor hun kinderen, maar vinden het moeilijker om dit voor zichzelf te doen. Toch heeft het veel voordelen! Als je elke avond dezelfde stappen doorloopt, weet je lichaam dat het tijd is om zich voor te bereiden op slaap. Kies voor rustige, ontspannende dingen, zodat je helemaal ontspannen naar bed gaat.
Lees bijvoorbeeld elke avond een paar bladzijden in bed, zet je rustige muziek op, doe je gezichtsverzorging of een aantal meditatie- of ademhalingsoefeningen.
shop nachtmode en kruiken bij HEMA
slaaptips voor baby's
Veel slaaptips die helpen voor volwassenen, helpen ook om je baby snel in slaap te laten vallen. Denk aan een vast slaapritme, een vast slaapritueel en ontspanning voor het slapengaan. Daarnaast zijn er nog andere dingen die je kunt proberen om je kleintje een goede nachtrust te geven. HEMA zet de beste slaaptips voor baby op een rij:
- Let goed op tekenen van vermoeidheid zoals wrijven in de ogen of gapen. Wanneer je deze signalen ziet, is het tijd om te starten met het slaapritueel. Begin bijvoorbeeld met een schone luier, geef voeding, wieg of knuffel rustig of zet een rustig liedje op. Zo weet je baby dat het tijd is om in slaap te vallen.
- Zorg ervoor dat je baby een rustige, comfortabele slaapplek heeft. Let op de temperatuur van de kamer en voel aan de nek van je baby om te controleren of het niet te warm of te koud is. Kies ook de juiste slaapkleding die past bij de kamertemperatuur.
- Een donkere kamer helpt je baby om melatonine aan te maken, wat helpt bij het in slaap vallen. Verduister de kamer met rolgordijnen of andere raamdecoratie. Overdag is het juist belangrijk dat je baby genoeg daglicht krijgt, bijvoorbeeld door de box bij het raam te zetten of buiten te wandelen. Dit helpt de biologische klok en maakt het makkelijker om 's nachts in slaap te vallen.
- Een regelmatig slaapschema helpt je baby zich aan een vast ritme te houden. Probeer elke dag op dezelfde tijd naar bed te gaan en dezelfde tijden voor dutjes aan te houden.
- Leg je baby in bed wanneer hij moe is, maar nog wel wakker. Dit helpt je baby zelf in slaap te vallen en leert hem om niet altijd in jouw armen in slaap te vallen.
- Zorg ervoor dat je baby zich kan ontspannen voor het slapengaan. Vermijd drukke activiteiten vlak voor bedtijd, zodat je baby rustig in slaap kan vallen.
Zo, nu weet je wat je moet doen als jij (of je baby) niet kan slapen. Heb geduld en probeer verschillende tips uit, totdat je weet waar het wakker liggen door komt. Wij wensen je alvast een heerlijke nacht. Fijne dromen en slaap lekker!