andijvie stamppot

Eén van de populairste stamppotten van Nederland? Dat is zonder twijfel andijvie stamppot. Waar stamppotten als hutspot en boerenkool typische Nederlandse wintergerechten zijn, is andijvie stamppot ieder seizoen een goed gerecht om op tafel te zetten. Zo kun je het in de zomer eten met feta en zongedroogde tomaten. En in de winter bijvoorbeeld met spekjes en de welbekende rookworst van HEMA.

De rookworst van HEMA is al jaren een begrip. Zo gaan er jaarlijks 10 miljoen stuks over de toonbank. Tegenwoordig is de rookworst in drie verschillende varianten te verkrijgen: mager, pittig en biologisch.

Andijvie ligt dan ook het hele jaar in de supermarkt en bij de groenteboer. Het grootste gedeelte van het jaar is dit de oogst uit Nederland. In januari en februari is vooral de andijvie uit Spanje te koop in de winkels. Ook heb je verschillende soorten andijvie. Zo kun je kiezen uit een krop of een zak waarin de groente al in is voorgesneden. Wanneer je weinig tijd hebt en toch een andijvie stamppot op tafel wil zetten, is de voorgesneden andijvie een goede en makkelijke keuze. Wel is deze variant vaak wat duurder dan een krop andijvie.

Loopt het water je inmiddels in de mond en kun je niet wachten om een stamppot rauwe andijvie te bereiden? Haal dan snel de pannen uit de kast en lees gauw verder. Op deze pagina leggen we je uit hoe je dit eenvoudige maar heerlijke andijvie stamppot recept binnen een mum van tijd op tafel zet.

stamppot rauwe andijvie

De rookworst van HEMA is perfect om bij de stamppot te serveren. Echter is het gerecht ook prima te maken voor vegetariërs. In plaats van rookworst kun je het bijvoorbeeld ook eten met de Ookworst van HEMA. De HEMA Ookworst is gemaakt op basis van plantaardige oliën, erwtenvezel en vrije uitloopei en erwteneiwit. Helemaal vegetarisch dus. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om de andijvie stamppot te serveren met andere soorten (vegetarisch) vlees. Denk bijvoorbeeld aan chorizo, spekjes of een gehaktbal.

Voordat je aan de slag kunt om een heerlijke maaltijd voor te schotelen, heb je eerst het nodige keukengerei in huis nodig. Andijvie stamppot, hutspot of boerenkool maken? Dan zijn er in ieder geval twee dingen die niet mogen ontbreken. Om de aardappelen te schillen heb je een aardappelschilmesje nodig en voor het prakken heb je een aardappelstamper nodig. Daarnaast is ook een diepe pan om de stamppot in te stampen handig om in huis te hebben. Hiervoor kun je eventueel ook een soeppan gebruiken. Naast een pan om de aardappelen in te stampen, heb je ook een pan voor het vlees nodig. Dit kan een braadpan zijn, maar ook een koekenpan is hier prima geschikt voor. Verder zijn snijplanken voor het snijden van de ui en worst handig om te hebben. Ook zijn goede keukenmessen onmisbaar om de worst te snijden. De verschillende keukengerei om het andijvie stamppot recept vind je allemaal bij HEMA.

andijvie stamppot recept

Alle keukengerei in huis? Dan kun je beginnen met andijvie stamppot maken! Het enige wat je dan nog hoeft te doen is naar de supermarkt gaan voor de ingrediënten. Je kunt bij de stamppot altijd nog een eigen twist aan het recept toevoegen door extra groente of specerijen toe te voegen. Denk bijvoorbeeld aan rucola of Parmezaanse kaas voor een lekkere twist. Wat je voor de klassieke variant voor vier personen in ieder geval in huis moet halen is het volgende:

- 1200 gram kruimige aardappels
- 800 gram andijvie
- 200 ml melk
- 1 Rookworst, vegetarische Ookworst
- 500 gram spekjes
- Klont boter
- 1 ½ ui
- Peper en zout

andijvie stamppot maken

Bij andijvie stamppot maken scheel je allereerst de kruimige aardappels. Vul vervolgens een grote pan water met een snufje zout. Hier doe je de aardappelen in. Let erop dat deze in gelijke groottes zijn. Terwijl de aardappelen aan het koken zijn, bereid je alvast de spekjes in een droge koekenpan. Hier hoeft dus geen olijfolie of boter bij. Ook doe je in deze pan de fijngesneden ui.

Terwijl je de rookworst of vegetarische Ookworst volgens de bereidingswijze in een braadpan of koekenpan verwarmt, verwarm je tevens de 200 ml melk. Hierna giet je de aardappels af. Vervolgens stamp je de aardappelen fijn met een stamper. Wanneer dit gedaan is voeg je de boter, warme melk en snuf peper en zout toe. Hierna komt de andijvie erbij.

De andijvie voeg je beetje bij beetje toe en meng je tegelijkertijd door elkaar. Laat het geheel vervolgens even staan. Hierdoor slinkt de andijvie. Wanneer de andijvie geslonken is, meng je de ui en spekjes erdoorheen. Klaar? Dan kan de andijvie stamppot geserveerd worden met de rookworst of Ookworst van HEMA. Het enige wat nog ontbreekt is mooie borden en bestek, die je naast de keukengerei uiteraard ook bij HEMA in het assortiment kunt vinden. Zet als laatste nog een pot (verse) appelmoes op tafel en de stamppot rauwe andijvie is klaar om gegeten te worden. Dat wordt smullen!

meer productinformatie

beoordeling

goed idee
artikel is toegevoegd aan je mandje