hoe moet je keramische pannen gebruiken?

null

Keramische pannen hebben een keramische coating in plaats van een standaard PTFE anti-aanbaklaag. Hierdoor zijn ze vrij van PFAS. Om zo lang mogelijk te genieten van je keramische pan, is het wel belangrijk dat je hem op de juiste manier gebruikt en schoonmaakt. Wij leggen het uit aan de hand van 3 stappen.

stap 1: tref de juiste voorbereidingen voordat je gaat koken

Voordat je jouw keramische pan gaat gebruiken, is het belangrijk om hem eerst af te wassen met een mild afwasmiddel. Spoel de pan daarna af met water en droog hem af met een theedoek. Je kunt de pan nu gebruiken!

Goed om te weten: de keramische pannen van HEMA zijn te gebruiken op gas, inductie, elektrische en keramische warmtebronnen.

stap 2: gebruik de keramische pan op de juiste manier

Wil je jouw eerste maaltijd in je nieuwe keramische pan bereiden? Doe een beetje olie of boter in de pan en laat het geleidelijk warm worden. Wanneer de pan op temperatuur is, kun je het eten dat je wilt bereiden in de pan doen.

shop pannen met keramische anti-aanbaklaag en spatels

wok Ø28cm Milano PFAS vrij

Een wok met een diameter van 28 centimeter uit de serie Milano. De Milano serie bestaat uit koekenpannen en kookpannen. De bodem is volledig roestvrijstaal en heeft een aluminium plaat. Dit zorgt voor een betere warmte verspreiding. Zo wordt je eten sneller warm. Dit bespaart tijd en geld. Deze pan heeft een PFOA en PFAS vrije keramische antiaanbaklaag. Een krasje in deze laag is niet schadelijk voor jou of de pan. De hendel van deze pan heeft een siliconen sleeve, zodat de pan zonder bescherming op te pakken is en voor extra gebruiksgemak. Het is beter voor de levensduur van de pan om deze met de hand af te wassen, maar hij kan ook in de vaatwasser. Tip: Kook je op hoge temperaturen? Gebruik dan bakvet dat bestand is tegen hoge verhitting, zoals zonnebloemolie of kokosolie. Deze beschadigen dan namelijk de coating niet. Was je pannen voor het eerste gebruik eerst even af en vet de binnenkant licht in met slaolie. Verhit de pan nooit zonder inhoud en kook niet met oververhitting. Gebruik ook geen scherpe of metalen voorwerpen in de pan, die kunnen de antiaanbaklaag beschadigen. Laat de pan na gebruik eerste afkoelen voordat je hem in contact brengt met koud water. De binnen- en buitenkant kan het beste worden gereinigd met een zachte afwasborstel en afwasmiddel. Gebruik geen staalwol of schuurmiddelen. Als de pan erg vuil of aangebrand is, laat deze dan eerst in lauwwarm water weken, daarna kun je de pan op de gebruikelijke manier reinigen.

lees meer
  • serie: Milano
  • gewicht in kg: 0.92
  • warmtebron: geschikt voor alle warmtebronnen, inductie, keramisch, gas, elektrisch, halogeen
  • vaatwasserbestendig: ja
37.99

set spatel, lepel en soeplepel

Deze set bestaat uit een spatel, opscheplepel en een soeplepel. Geschikt voor pannen met anti-aanbaklaag. Dit materiaal beschadigt de pan niet.

lees meer
  • vaatwasserbestendig: ja
  • lengte in cm: 32
  • artikel nummer: 80830010
online nog 1 stuks op voorraad
4.99

koekenpan Ø24cm Milano PFAS vrij

Een koekenpan met een diameter van 24 cm uit de serie Milano. De Milano serie bestaat uit koekenpannen en kookpannen. De bodem is volledig roestvrijstaal en heeft een aluminium plaat. Dit zorgt voor een betere warmte verspreiding. Zo wordt je eten sneller warm. Dit bespaart tijd en geld. Deze pan heeft een PFOA en PFAS vrije keramische antiaanbaklaag. Een krasje in deze laag is niet schadelijk voor jou of de pan. De hendel van deze pan heeft een siliconen sleeve, zodat de pan zonder bescherming op te pakken is en voor extra gebruiksgemak. Het is beter voor de levensduur van de pan om deze met de hand af te wassen, maar hij kan ook in de vaatwasser.    Tip: Kook je op hoge temperaturen? Gebruik dan bakvet dat bestand is tegen hoge verhitting, zoals zonnebloemolie of kokosolie. Deze beschadigen dan namelijk de coating niet. Was je pannen voor het eerste gebruik eerst even af en vet de binnenkant licht in met slaolie. Verhit de pan nooit zonder inhoud en kook niet met oververhitting. Gebruik ook geen scherpe of metalen voorwerpen in de pan, die kunnen de antiaanbaklaag beschadigen. Laat de pan na gebruik eerste afkoelen voordat je hem in contact brengt met koud water. De binnen- en buitenkant kan het beste worden gereinigd met een zachte afwasborstel en afwasmiddel. Gebruik geen staalwol of schuurmiddelen. Als de pan erg vuil of aangebrand is, laat deze dan eerst in lauwwarm water weken, daarna kun je de pan op de gebruikelijke manier reinigen.

lees meer
  • serie: Milano
  • gewicht in kg: 0.92
  • warmtebron: geschikt voor alle warmtebronnen, inductie, keramisch, gas, elektrisch, halogeen
  • vaatwasserbestendig: ja
29.99

koekenpan Ø28cm Milano PFAS vrij

Een koekenpan met een diameter van 28 cm uit de serie Milano. De Milano serie bestaat uit koekenpannen en kookpannen. De bodem is volledig roestvrijstaal en heeft een aluminium plaat. Dit zorgt voor een betere warmte verspreiding. Zo wordt je eten sneller warm. Dit bespaart tijd en geld. Deze pan heeft een PFOA en PFAS vrije keramische antiaanbaklaag. Een krasje in deze laag is niet schadelijk voor jou of de pan. De hendel van deze pan heeft een siliconen sleeve, zodat de pan zonder bescherming op te pakken is en voor extra gebruiksgemak. Het is beter voor de levensduur van de pan om deze met de hand af te wassen, maar hij kan ook in de vaatwasser. Tip: Kook je op hoge temperaturen? Gebruik dan bakvet dat bestand is tegen hoge verhitting, zoals zonnebloemolie of kokosolie. Deze beschadigen dan namelijk de coating niet. Was je pannen voor het eerste gebruik eerst even af en vet de binnenkant licht in met slaolie. Verhit de pan nooit zonder inhoud en kook niet met oververhitting. Gebruik ook geen scherpe of metalen voorwerpen in de pan, die kunnen de antiaanbaklaag beschadigen. Laat de pan na gebruik eerste afkoelen voordat je hem in contact brengt met koud water. De binnen- en buitenkant kan het beste worden gereinigd met een zachte afwasborstel en afwasmiddel. Gebruik geen staalwol of schuurmiddelen. Als de pan erg vuil of aangebrand is, laat deze dan eerst in lauwwarm water weken, daarna kun je de pan op de gebruikelijke manier reinigen.

lees meer
  • serie: Milano
  • gewicht in kg: 1.41
  • warmtebron: geschikt voor alle warmtebronnen, inductie, keramisch, gas, elektrisch, halogeen
  • vaatwasserbestendig: ja
37.99

koekenpan Ø20cm Milano PFAS vrij

Een koekenpan met een diameter van 20 cm uit de serie Milano. De Milano serie bestaat uit koekenpannen en kookpannen. De bodem is volledig roestvrijstaal en heeft een aluminium plaat. Dit zorgt voor een betere warmte verspreiding. Zo wordt je eten sneller warm. Dit bespaart tijd en geld. Deze pan heeft een PFOA en PFAS vrije keramische antiaanbaklaag. Een krasje in deze laag is niet schadelijk voor jou of de pan. De hendel van deze pan heeft een siliconen sleeve, zodat de pan zonder bescherming op te pakken is en voor extra gebruiksgemak. Het is beter voor de levensduur van de pan om deze met de hand af te wassen, maar hij kan ook in de vaatwasser.    Tip: Kook je op hoge temperaturen? Gebruik dan bakvet dat bestand is tegen hoge verhitting, zoals zonnebloemolie of kokosolie. Deze beschadigen dan namelijk de coating niet. Was je pannen voor het eerste gebruik eerst even af en vet de binnenkant licht in met slaolie. Verhit de pan nooit zonder inhoud en kook niet met oververhitting. Gebruik ook geen scherpe of metalen voorwerpen in de pan, die kunnen de antiaanbaklaag beschadigen. Laat de pan na gebruik eerste afkoelen voordat je hem in contact brengt met koud water. De binnen- en buitenkant kan het beste worden gereinigd met een zachte afwasborstel en afwasmiddel. Gebruik geen staalwol of schuurmiddelen. Als de pan erg vuil of aangebrand is, laat deze dan eerst in lauwwarm water weken, daarna kun je de pan op de gebruikelijke manier reinigen.

lees meer
  • serie: Milano
  • gewicht in kg: 0.69
  • warmtebron: geschikt voor alle warmtebronnen, inductie, keramisch, gas, elektrisch, halogeen
  • vaatwasserbestendig: ja
26.99

stap 3: maak de keramische pan op de juiste manier schoon

Klaar met koken? Laat de pan eerst minimaal 10 minuten afkoelen. Is de pan erg vuil? Vul hem dan met een klein laagje water om aangekoekte etensresten los te weken. Maak de pan vervolgens met de hand schoon, door een mild afwasmiddel en een afwasborstel of een zachte (!) spons te gebruiken. Vermijd staalwol of schuurmiddelen; dit kan de coating beschadigen.

Spoel de pan daarna goed af met water en droog hem af met een theedoek. Zo blijft je keramische pan in topconditie en kun je hem keer op keer naar hartelust blijven gebruiken!

wat te doen als je keramische pan is aangebrand?

Met een keramische pan is de kans op aanbranden minimaal. De warmte wordt in deze pan namelijk beter verdeeld, waardoor je niet het risico loopt dat bepaalde delen in de pan heter worden dan andere delen. Als de pan niet goed wordt schoongemaakt, kan er een laagje vet aan de bodem blijven zitten, waardoor het eten de volgende kookbeurt blijft ‘plakken’.

Als dit gebeurt, kan je eten toch aanbranden. Maar geen zorgen! Giet een mengsel van heet water en een mild afwasmiddel in de pan en laat dit even weken. Maak de pan daarna schoon met een afwasborstel of zachte spons en spoel hem tot slot goed af. Jouw keramische pan is nu weer vrij van aangebrande restjes.

tips voor een lang leven van jouw keramische pan

Om nog lange tijd te kunnen genieten van jouw keramische pan, kun je het beste de volgende tips opvolgen:

  • De meeste keramische pannen zijn vaatwasserbestendig, maar was ze liever met de hand af, want dan gaan ze langer mee.
  • Leg panbeschermers in je pannen om te voorkomen dat ze beschadigen tijdens het stapelen.
  • Gebruik altijd houten en kunststof spatels tijdens het koken; metalen of scherpe varianten kunnen de coating beschadigen.

lees meer HEMA tips

Wordt de oven naar hartenlust gebruikt bij jullie thuis? Lees hier HEMA’s stappenplan voor het schoonmaken van je oven.

oven schoonmaken

Oeps… je pan is aangebrand. In dit artikel lees je hoe je een aangebrande pan weer blinkend schoon krijgt.

aangebrande pan schoonmaken

Last van fruitvliegjes? Lees snel verder als je wilt weten hoe je snel en gemakkelijk zelf een fruitvliegjesval maakt.

fruitvliegjes vangen

De waterkoker is misschien wel een van de meest gebruikte apparaten in de keuken. Leer hier hoe je 'm ontkalkt.

waterkoker ontkalken
"