hoe moet je keramische pannen gebruiken?

Keramische pannen hebben een keramische coating in plaats van een standaard PTFE anti-aanbaklaag. Hierdoor zijn ze vrij van PFAS. Om zo lang mogelijk te genieten van je keramische pan, is het wel belangrijk dat je hem op de juiste manier gebruikt en schoonmaakt. Wij leggen het uit aan de hand van 3 stappen.
stap 1: tref de juiste voorbereidingen voordat je gaat koken
Voordat je jouw keramische pan gaat gebruiken, is het belangrijk om hem eerst af te wassen met een mild afwasmiddel. Spoel de pan daarna af met water en droog hem af met een theedoek. Je kunt de pan nu gebruiken!
Goed om te weten: de keramische pannen van HEMA zijn te gebruiken op gas, inductie, elektrische en keramische warmtebronnen.
stap 2: gebruik de keramische pan op de juiste manier
Wil je jouw eerste maaltijd in je nieuwe keramische pan bereiden? Doe een beetje olie of boter in de pan en laat het geleidelijk warm worden. Wanneer de pan op temperatuur is, kun je het eten dat je wilt bereiden in de pan doen.
shop pannen met keramische anti-aanbaklaag en spatels
stap 3: maak de keramische pan op de juiste manier schoon
Klaar met koken? Laat de pan eerst minimaal 10 minuten afkoelen. Is de pan erg vuil? Vul hem dan met een klein laagje water om aangekoekte etensresten los te weken. Maak de pan vervolgens met de hand schoon, door een mild afwasmiddel en een afwasborstel of een zachte (!) spons te gebruiken. Vermijd staalwol of schuurmiddelen; dit kan de coating beschadigen.
Spoel de pan daarna goed af met water en droog hem af met een theedoek. Zo blijft je keramische pan in topconditie en kun je hem keer op keer naar hartelust blijven gebruiken!
wat te doen als je keramische pan is aangebrand?
Met een keramische pan is de kans op aanbranden minimaal. De warmte wordt in deze pan namelijk beter verdeeld, waardoor je niet het risico loopt dat bepaalde delen in de pan heter worden dan andere delen. Als de pan niet goed wordt schoongemaakt, kan er een laagje vet aan de bodem blijven zitten, waardoor het eten de volgende kookbeurt blijft ‘plakken’.
Als dit gebeurt, kan je eten toch aanbranden. Maar geen zorgen! Giet een mengsel van heet water en een mild afwasmiddel in de pan en laat dit even weken. Maak de pan daarna schoon met een afwasborstel of zachte spons en spoel hem tot slot goed af. Jouw keramische pan is nu weer vrij van aangebrande restjes.
tips voor een lang leven van jouw keramische pan
Om nog lange tijd te kunnen genieten van jouw keramische pan, kun je het beste de volgende tips opvolgen:
- De meeste keramische pannen zijn vaatwasserbestendig, maar was ze liever met de hand af, want dan gaan ze langer mee.
- Leg panbeschermers in je pannen om te voorkomen dat ze beschadigen tijdens het stapelen.
- Gebruik altijd houten en kunststof spatels tijdens het koken; metalen of scherpe varianten kunnen de coating beschadigen.