Better Cotton logo

Better Cotton

Door katoenproducten van HEMA met het Better Cotton-logo te kopen, steun je de training van boeren in duurzamere landbouwmethoden.

Het Better Cotton Initiative (BCI) is een samenwerkingsverband tussen ontwikkelingsorganisaties (zoals Solidaridad), milieuorganisaties (zoals het WWF) en het bedrijfsleven (zoals HEMA, H&M, Adidas en Ikea). Het richt zich op het verduurzamen van de katoenteelt.

massabalans
Better Cotton is afkomstig uit een chain of custody-model dat 'massabalans' wordt genoemd. Dit betekent dat Better Cotton niet fysiek traceerbaar is tot eindproducten, maar dat de Better Cotton-boeren wel profiteren van de vraag naar Better Cotton. Dat profijt is evenredig aan de hoeveelheden die bedrijven aankopen. Door katoenproducten van HEMA met het Better Cotton-logo te kopen, steun je de training van boeren in duurzamere landbouwmethoden.

eisen van het keurmerk
BCI schrijft geen specifieke methodes of technologieën voor, maar laat boeren/plantages zelf kiezen welke manier van duurzaam telen het beste bij hen past. De focus ligt op continue verbetering. Daarbij maakt ze onderscheid tussen kleine boeren en middelgrote & grote plantages. Een belangrijk verschil met biologisch katoen is dat BCI het gebruik van genetisch gemanipuleerde zaden (GMO) en bestrijdingsmiddelen toestaat.

Op het gebied van milieu stelt het keurmerk de volgende eisen aan grondstof- en vezelproductie: minimaal gebruik van bestrijdingsmiddelen, efficiënt watergebruik (maar geen verbod op teelt in waterschaarse regio’s), aandacht voor bodemgezondheid en bescherming van natuurlijke leefomgeving.

Op het gebied van mens en werk stelt het keurmerk de volgende eisen aan grondstof- en vezelproductie: geen kinder- en dwangarbeid, werknemers hebben het recht om in een vakbond te verenigen, acceptabele werktijden, minimumloon (maar geen leefbaar loon) en gezonde en veilige werkomstandigheden.
BCI stelt geen eisen aan energiegebruik of het beheersen van afvalstoffen en chemicaliën.

controle
BCI is ‘full member’ van de internationale vereniging voor duurzaamheidsstandaarden ISEAL. Leden van deze vereniging adviseren en controleren elkaar bij het opstellen van eisen, controleren van effecten en verbeteren van de standaard.


lees meer


meer productinformatie

beoordeling

goed idee
artikel is toegevoegd aan je mandje