biologisch logo

biologisch

Dit keurmerk geeft aan dat een product biologisch is en dus verbouwd is zonder gebruik te maken van kunstmest, chemische bestrijdingsmiddelen en genetisch gemodificeerde organismen.

GOTS

Het GOTS is een keurmerk van "Textile Exchange" en betekent "Global Organic Textile Standard." De GOTS is een wereldwijd erkend keurmerk en een toonaangevende norm voor de verwerking van biologische vezels in textielproducten. Deze standaard heeft betrekking op de gehele textieltoeleveringsketen en stelt strenge eisen aan zowel milieu- als sociale criteria.

Belangrijke kenmerken van de Global Organic Textile Standard (GOTS) zijn onder andere:
• Biologische Vezels: De GOTS-norm vereist dat ten minste 95% van de vezels in textielproducten biologisch geteeld is. Dit betekent dat het katoen, linnen, hennep of andere vezels afkomstig moeten zijn van gewassen die zijn geteeld zonder het gebruik van schadelijke chemicaliën zoals pesticiden en kunstmest.
• Milieuvriendelijke Verwerking: GOTS stelt eisen aan de verwerking van textiel, inclusief kleuring en afwerking. Het beperkt het gebruik van schadelijke chemicaliën en bevordert milieuvriendelijke methoden.
• Sociale Criteria: De norm omvat ook sociale criteria, zoals eerlijke lonen, veilige werkomstandigheden en het recht op vakbondsvrijheid voor werknemers in de textielindustrie.
• Traceerbaarheid: GOTS vereist volledige traceerbaarheid van biologische vezels van boerderij tot eindproduct. Dit waarborgt de transparantie van de toeleveringsketen.
• Onafhankelijke Certificering: Certificering volgens GOTS wordt uitgevoerd door onafhankelijke certificeringsorganisaties. Bedrijven die voldoen aan de normen van GOTS mogen het GOTS-keurmerk op hun producten plaatsen.

Het GOTS-keurmerk is bedoeld om consumenten te helpen bij het maken van geïnformeerde keuzes voor duurzame en biologische textielproducten. Het wordt wereldwijd erkend en ondersteunt zowel milieuvriendelijke praktijken als sociale rechtvaardigheid in de textielindustrie.


lees meer


OCS

Het OCS keurmerk van "Textile Exchange" verwijst naar de "Organic Cotton Standard." De Organic Cotton Standard (OCS) is een wereldwijde norm die de criteria en vereisten vaststelt voor de productie en certificering van biologisch katoen. Deze standaard wordt beheerd door Textile Exchange, een non-profitorganisatie die zich inzet voor duurzaamheid in de textielindustrie.

Belangrijke kenmerken van de Organic Cotton Standard (OCS) zijn onder andere:
• Biologische Productie: De OCS legt normen vast voor biologische landbouwpraktijken bij de teelt van katoen. Dit omvat het vermijden van het gebruik van synthetische pesticiden en kunstmest, en het bevorderen van bodemgezondheid.
• Traceerbaarheid: De OCS vereist traceerbaarheid in de toeleveringsketen, zodat consumenten kunnen weten waar het biologische katoen vandaan komt en hoe het is verwerkt.
• Certificering door derden: Gecertificeerde instanties voeren onafhankelijke controles uit om te verifiëren of katoenproducenten voldoen aan de normen van de OCS.
• Consumentenvertrouwen: Producten met het OCS-keurmerk geven consumenten de zekerheid dat het katoen in het product afkomstig is van biologische bronnen. Het helpt consumenten bij het maken van duurzame keuzes.
Over het algemeen is het OCS-keurmerk een indicator voor biologisch geteelde katoen en benadrukt het de inzet voor duurzame en milieuvriendelijke praktijken in de katoenproductie. Het is bedoeld om zowel producenten als consumenten te ondersteunen bij het bevorderen van duurzaamheid in de textielindustrie.


lees meer

meer productinformatie

beoordeling

goed idee

artikel is toegevoegd aan je mandje