hoe werkt menstruatie ondergoed

Wanneer je ongesteld bent, wil je het jezelf zo makkelijk en comfortabel mogelijk maken. Menstruatieondergoed helpt je daarbij. Maar hoe werkt het precies, welke slip kies je en hoe was je ze? HEMA legt het voor je uit.
hoe werkt menstruatieondergoed?
Menstruatieondergoed ziet eruit als een gewone slip, maar bevat een speciale voering die bloed en vocht opvangt. Je hebt dus geen tampons of maandverband meer nodig. De stof is slim opgebouwd: het neemt alles goed op en voelt toch droog aan. Sommige slips kunnen zelfs net zoveel opnemen als vier tampons! Daardoor kun je ze vaak de hele dag dragen zonder tussendoor te wisselen.
wat zit er in het kruis van menstruatieslips?
Het geheim van menstruatieondergoed zit in het kruis. Daar zitten 3 of 4 lagen die samenwerken:
- De eerste laag heeft een super absorberende functie die het bloed en vocht absorberen.
- De middenlaag is als badstof en werkt eigenlijk net als een handdoek
- De onderste laag is waterproof en zorgt ervoor dat je absoluut niet doorlekt.
Als de slip vol is, voelt het eigenlijk net zoals een maandverband. Als je dat gewend bent, merk je weinig verschil als je het draagt.
hoe moet je menstruatieondergoed wassen?
Als je je menstruatieondergoed net hebt gekocht, is het belangrijk deze te wassen voor je de slip voor het eerst aantrekt. Zo activeer je het absorptievermogen. Dat komt omdat de middenlaag van badstof is gemaakt. Handdoeken moet je ook altijd eerst wassen voor gebruik om het absorptievermogen te activeren. Heb je je menstruatieondergoed een tijdje gedragen en is het tijd om de onderbroek te wassen? Dan volg je simpelweg de volgende stappen:
- spoel het uit met koud water. Blijf spoelen tot het water helder kleurt. Laat het ondergoed niet weken.
- gooi de slips bij je normale was.
- was ze tot maximaal 40 graden.
- was het liefst met gelijke kleuren. Dat is altijd het veiligst.
- droog het menstruatieondergoed aan de lucht. Stop het niet in de droger.
Check wel altijd even het waslabel voor de juiste instructies. De ene slip is de andere niet en zolang je de instructies volgt, zit je altijd goed. Zo behoud je de kwaliteit van je ondergoed en blijft de onderbroek goed werken.
hoe lang kun je de menstruatieslip dragen
Vergeleken met een maandverband of tampon is het lastiger om buiten de deur je onderbroek verwisselen, omdat je het ook weer mee wilt nemen. Hoe lang kun je de menstruatieslip dragen? Dat hangt heel erg van je vloeiing af. De ene vrouw vloeit hevig en de andere een stuk minder. Daarom zijn er speciale menstruatieslips voor de hevige en de lichte dagen. De hevige slip kan tot 4 tampons aan. Red je het normaal gesproken met 4 normale tampons op een dag? Dan zou je dus heel de dag met deze onderbroek kunnen lopen.
welke menstruatieslip kies ik?
Bij HEMA hebben we menstruatieslips voor de lichte en zware dagen. Naast dat iedere dame anders vloeit, kun je ook het ondergoed met een bepaalde voorkeur dragen. Zo’n onderbroek is natuurlijk extra fijn tijdens dagen dat je thuis bent. Wanneer je bijvoorbeeld lekker lui op de bank hangt met een lang vest en warme huissokken aan. Of tijdens de nacht wanneer je misschien minder vloeit dan overdag. In dat geval kan de lichte slip fijner zijn. Weet je van jezelf dat je juist veel vloeit of wil je de onderbroek zolang mogelijk dragen, kies dan voor de zwaardere slip. Dit zijn de eigenschappen van beiden:
de lichte absorptie menstruatieslip:

- - drie lagen die absorberen en vocht vasthouden
- - naadloos
- - verkrijgbaar als hipster of met hoge taille
de zwaardere absorptie menstruatieslip:

- - extra absorberende laag (dus vier lagen totaal)
- - van katoen
- - verkrijgbaar als normale slip
Omdat je ze wast en hergebruikt is het wel prettig meteen een paar in huis te nemen. Dan is het niet erg als er nog wat in de was ligt. Wil je graag van de wegwerpproducten af maar twijfel je toch nog aan menstruatie ondergoed? Overweeg dan eens een menstruatiecup en bekijks ons advies om een menstruatiecup te kiezen.