menstruatiecup inbrengen en verwijderen

De menstruatiecup heeft de afgelopen jaren een flinke opmars gemaakt. En dat is niet zo gek: hij is handig en goed voor je portemonnee! Nu weet je vast wel hoe je een tampon of maandverband gebruikt, maar bij menstruatiecups ligt dat toch net even anders. Want hoe breng je de cup nu het beste in? En hoe maak je hem schoon? HEMA to the rescue! Wij vertellen je graag alles over het gebruik van menstruatiecups. Zo kun jij tijdens je menstruatie zorgeloos leven, zonder door te lekken.

shop menstruatiecups

hoe betrouwbaar is een menstruatiecup?

Menstruatiecups zijn net zo betrouwbaar als tampons. De kans op doorlekken is dan ook erg klein. Eén van de grote voordelen een menstruatiecup is dat je hem tot wel twaalf uur lang kunt dragen. Zo kun je naar hartenlust bewegen of lekker onder een zachte plaid op de bank liggen, zonder dat je bang hoeft te zijn dat je doorlekt. Afhankelijk van hoe hevig je menstruatie is, moet je de cup mogelijk vaker legen dan elke twaalf uur. Leeg de cup daarom in het begin wat vaker om het gebruik en je menstruatie beter te leren kennen.

Tip: totdat je je 100% op je gemak voelt met de menstruatiecup, kun je voor de zekerheid ook een inlegkruisje dragen. Maar je zult zien, al snel heb je het volste vertrouwen in de cup! 

hoe breng ik een menstruatiecup in?

Een menstruatiecup proberen lijkt misschien spannend, maar het is alles behalve! Het duurt vaak een paar dagen of een paar menstruaties voordat je je helemaal op je gemak voelt met de cup. Experimenteer daarom met verschillende vouw- en inbrengmethoden. Voordat je het weet, ben je een echt menstruatiecup-pro. Zo breng je je menstruatiecup gemakkelijk in:

  • Stap 1: zorg ervoor dat zowel je cup als handen schoon zijn. Houd de onderkant van de cup vast en maak de opening plat. Vouw hem verticaal dubbel, zodat de opening een 'C' vormt.
  • Stap 2: vind een comfortabele positie om de cup in te brengen. Zo kun je bijvoorbeeld hurken of één been omhoog brengen. Doe het ontspannen en rustig aan, dan is het zo gepiept.
  • Stap 3: breng de cup in. Goed om te weten: een cup zit niet zo hoog als een tampon. Je moet aan de basis zo’n 1,5 cm vrij hebben.
  • Stap 4: controleer of de cup volledig geopend is door zachtjes aan het steeltje te trekken. Voel je wat weerstand? Dan ben je klaar om te gaan!

Voel je het steeltje van de cup nog steeds zitten nadat je ‘m een aantal keer hebt gebruikt? Knip het steeltje dan een stukje korter. Zo heb je er geen last meer van!

hoe verwijder ik een menstruatiecup?

Is je menstruatiecup vol en is het tijd om hem te legen? Dan moet je de cup natuurlijk eerst verwijderen. Gelukkig doet het geen pijn om je menstruatiecup eruit te halen en is het bovendien zo gedaan. Zo verwijder je je cup heel eenvoudig:

  • Stap 1: was je handen voordat je de cup verwijdert.
  • Stap 2: zoek een comfortabele houding die voor jou werkt: zittend op het toilet, staand of hurkend. Zorg dat je ontspant, want dat maakt het verwijderen van je cup een stuk makkelijker.
  • Stap 3: knijp zachtjes in de onderkant van de cup (of houd je wijsvinger ernaast) om het vacuüm te verbreken en de cup gemakkelijk te verwijderen. Houd ‘m recht en voorkom knoeien. Let op: verwijder de cup nooit door aan het steeltje te trekken!
  • Stap 4: nadat je de cup hebt verwijderd, leeg je hem in het toilet. Spoel hem om met water of veeg hem schoon met een doekje en je menstruatiecup is weer klaar voor gebruik.

hoe reinig ik mijn menstruatiecup?

Is je menstruatie voorbij? Dan is het tijd om je cup op te bergen, maar niet voordat je hem goed schoongemaakt hebt. Door je menstruatiecup op de juiste manier te reinigen, zorg je er namelijk voor dat hij wel vijf tot tien jaar meegaat. Ideaal toch?

Er zijn verschillende manieren om je cup schoon te maken. Zo kun je hem reinigen met speciale milde zepen die vagina-vriendelijk zijn of zelfs met azijn en baking soda. Maar wil je je menstruatiecup echt goed ontsmetten? Dan raden we aan om hem uit te koken. De temperatuur van het kokende water doodt de bacteriën die zich in je menstruatiecup hebben verzameld. Kook de cup voor ongeveer vijf minuten in een steelpannetje. Zo zorg je ervoor dat hij helemaal ontsmet is! Tip: stop hem in een garde en leg deze in de pan met water. Zo zorg je ervoor dat je cup niet aan de bodem blijft plakken en dat hij niet gaat drijven.

 

alles over lekvrij ondergoed bij HEMA

Zorgen om vochtverlies zijn nooit fijn. Daarom vind je bij HEMA lekvrij ondergoed. Lees hier meer over lekvrij ondergoed.

lees meer
Link
 

beste menstruatiecup

Nu je geïnteresseerd ben in het gebruiken van een menstruatiecup, kan het nog lastig zijn om te bepalen welke geschikt is voor jou. HEMA helpt je graag verder.

lees meer
Link
 

alles voor de beste huidverzorging

Een goede verzorging van je huid is belangrijk. Maar hoe zorg je voor de juiste basis huidverzorging? Wij helpen je verder.

lees meer
Link
 

hoe boost je je immuunsysteem?

Je immuunsysteem beschermt je iedere dag tegen ziekteverwekkers. Weten hoe je je immuunsysteem een boost kunt geven? Je leest het hier!

lees meer
Link

meer productinformatie

beoordeling

goed idee

artikel is toegevoegd aan je mandje