vlekken door bellenblaas uit kleding verwijderen

Je verwacht het niet, maar bellenblaas kan vervelende vlekken achterlaten op kleding. De vlekken vallen meestal pas op nadat je de was hebt gedaan, en dan is het vaak te laat om ze volledig weg te krijgen. Om vlekken door bellenblaas volledig te verwijderen, is het slim om de kleding volgens een vast stappenplan te wassen. HEMA legt uit hoe je dat doet!
hoe geeft bellenblaas vlekken?
Bellenblaas bevat glycerine, een stof die ervoor zorgt dat je extra grote bellen kunt blazen. Maar er zit ook een nadeel aan: glycerine kan bruine vlekken veroorzaken in je kleding wanneer het in contact komt met wasmiddel. Dit komt doordat er een chemische reactie ontstaat tussen glycerine en wasmiddel, waardoor de vlek zich in de stof vastzet.
hoe moet je kleding met vlekken bellenblaas wassen?
Om bellenblaasvlekken uit de kleding van je kinderen te verwijderen, is het belangrijk om een vast stappenplan te volgen bij het wassen van de kleding. Gelukkig is het niet veel werk, maar het is goed om te weten hoe je dit aanpakt. Behandel alle kledingstukken waarmee de kinderen hebben gespeeld op dezelfde manier, omdat vlekken vaak niet meteen zichtbaar zijn.
Tip: Zie je tijdens het spelen al een bellenblaasvlek op een kledingstuk? Behandel de kleding dan direct. Hoe eerder je erbij bent, hoe groter de kans dat je de vlek er helemaal uit krijgt.
stap 1: spoel het kledingstuk uit onder koud water
Spoel het kledingstuk waarmee is gespeeld met de bellenblaas uit onder koud water. Op deze manier spoel je zoveel mogelijk glycerine en ontstaan er geen vlekken tijdens het wassen.
stap 2: doe een beetje afwasmiddel op een zichtbare bellenblaasvlek
Is er al een bellenblaasvlek zichtbaar? Doe na het spoelen een beetje afwasmiddel op de vlek en wrijf het voorzichtig in met een zachte spons of borstel. Laat het een paar minuten inwerken.
stap 3: was het kledingstuk zonder wasmiddel
Doe de kleding in de wasmachine en was het op het gewone wasprogramma, maar gebruik géén wasmiddel. Dit voorkomt dat er nieuwe vlekken ontstaan door een chemische reactie tussen het wasmiddel en de glycerine die misschien nog in kleine hoeveelheden in de stof zit.
Het kledingstuk wordt nu gewassen met alleen water. De volgende keer dat het kledingstuk gedragen wordt en er geen bellenblaas in het spel is, kun je het weer met wasmiddel wassen.
kun je vlekken bellenblaas ook verwijderen ná het wassen?
Ontdek je de bruine vlekken bellenblaas pas in de kleding nadat je het (met wasmiddel) hebt gewassen? Dan kun je 2 dingen proberen om de vlekken eruit te krijgen of te verminderen:
- Leg het kledingstuk met de vlekken in de zon. De zon verbleekt de bellenblaasvlekken, waardoor ze minder zichtbaar worden of zelfs helemaal verdwijnen.
- Heb je te maken met een wit kledingstuk, dan kun je een beetje bleekmiddel bij de was doen. Let op: doe dit alleen als het hele kledingstuk wit is, want anders worden de andere kleuren gebleekt.
Hopelijk helpt dit om de vlekken te verbleken of helemaal weg te krijgen!
shop bellenblaas bij HEMA
extra tips voor het voorkomen en verwijderen van vlekken bellenblaas
Staat er een middag vol plezier met bellenblaas op de planning? Lees dan deze extra tips van HEMA voor het voorkomen en verwijderen van bellenblaasvlekken:
- Als je afwasmiddel op een vlek bellenblaas aanbrengt, test dan eerst op een onopvallend deel van de stof of deze het afwasmiddel kan verdragen. Als het de stof beschadigt, gebruik dan alleen koud water om het kledingstuk af te spoelen. Je kunt wel voorzichtig een zachte borstel of spons gebruiken om de glycerine extra goed uit te spoelen.
- Is het lekker weer? En spelen de kinderen bijvoorbeeld in de achtertuin? Laat ze dan in hun ondergoed bellen blazen of houd een setje ‘bellenblaaskleding’ apart waar ze gerust vlekken in kunnen maken. Zo zit jij een stuk relaxter en kunnen zij vrij hun gang gaan.
- Wil je dat de kinderen kunnen bellenblazen zonder het risico op vlekken? Kies dan voor bellenblaas zonder glycerine. Deze bellenblaas bevat vaak ingrediënten als pH-neutrale zeep en water. Je kinderen zullen dan wel meer hun best moeten doen voor het blazen van lange of grote bellen. Glycerine maakt de bellen namelijk steviger en groter, waardoor ze langer in de lucht blijven hangen en makkelijker te blazen zijn.