kerstkaarten maken

Zodra de Sint het land uit is, springt de Kerstman op zijn slee om je fijne feestdagen te bezorgen. Maar voordat er gezellig rondom de kerstboom cadeaus worden uitgewisseld of wordt gesmikkeld van een uitgebreid kerstdiner, vallen er half december kleine geluksmomentjes op de mat: kerstkaarten natuurlijk! Een wenskaart van dierbaren om elkaar fijne feestdagen en een gelukkig Nieuwjaar te wensen.

Kerstkaarten sturen is al heel lang een traditie, de eerste kerstkaarten werden al in 1843 gemaakt, en nog steeds verheugen veel mensen zich erop. Kerstkaarten kan je kant-en-klaar in de winkel kopen, maar je scoort meer punten door zelf je kerstkaarten te maken. Je kunt eenvoudige kerstkaarten maken waardoor ze super origineel worden én precies zoals jij ze wil hebben. Bij HEMA vind je de leukste kerstkaart ideeën. 

zelf kerstkaarten maken; zo doe je het

Een kerstkaart knutselen kan heel eenvoudig zijn wanneer je goede ideetjes hebt. En laten wij die nou net alvast voor je op een rij hebben gezet. Hoe eenvoudig het maakproces ook is, je kunt er zeker van zijn dat elk grammetje extra moeite dat je in kerstkaarten maken steekt, zeker zal worden gewaardeerd door alle ontvangers. Zo wordt een in de winkel gekocht cadeau voor mams of een kleinigheidje voor je beste vriend direct een stuk persoonlijker met een zelfgemaakte kaart. En vergeet niet om er een lief berichtje op te schrijven. Een handgemaakte kerstkaart laat zien hoeveel je om iemand geeft omdat dat je er tijd, aandacht en zorg aan hebt besteedt.

Bonus: naast het feit dat het heel gezellig is om kerstkaarten te knutselen met je kind of vrienden, is het ook nog eens super gemakkelijk. Kerstkaarten maken kan vaak prima met materialen die je waarschijnlijk al in huis hebt, zoals gekleurd papier, garen, knoopjes of kleine stukjes inpakpapier. Aan de slag! Met deze zelf kerstkaarten maken tips wordt jouw zelfgemaakte kerstkaart de ster op elke schoorsteenmantel! 

 

Rendier kerstkaarten maken: Zelf kerstkaarten maken is een eitje met deze rendier-DIY. In een paar stappen maak je een simpele en grappige kerstkaart.

 • Stap 1. Teken een eivorm in het midden van een blanco kaart. Wil je in één keer meerdere kerstkaarten maken? Maak het jezelf dan gemakkelijk door een mal van een eivorm te maken.
 • Stap 2. Plak een pompon als neus en plak deze in het ei. Je kunt pompons natuurlijk in de winkel kopen, maar ook zelf maken. Wikkel een wollen draad flink wat keren om het uiteinde van een vork. Rijg een draadje door het midden van de tanden en maak een stevige knoop in het midden van de bundel draadjes. Schuif het geheel nu van de vork af en knip de lussen aan de twee uiteinden door. Zo heb je in een handomdraai zelf een pompon gemaakt.
 • Stap 3. Teken twee stipjes als ogen boven de neus en streepjes voor het gewei boven de oogjes.

Tadaaa, je rendier kerstkaart is klaar!

Met dezelfde benodigdheden kan je ook heel eenvoudig kerstboom kerstkaarten maken. Teken een vorm van een kerstboom op de blanco kaart en gebruik de pompons als ballen of piek.

Winter wonderland kerstkaarten knutselen:

 • Stap 1. Knip de vorm van een sneeuwpop uit een witte kaart.
 • Stap 2. Plak pretoogjes aan de bovenkant.
 • Stap 3. Knip uit oranje karton driehoekjes voor de neus.
 • Stap 4. Teken een mond met zwarte stift.
 • Stap 5. Met een stukje lint, knopen of pompons kleed je de sneeuwpop lekker warm aan.


Kerstballen kerstkaarten:

 • Stap 1. Knip rondjes uit stukjes overgebleven kerst inpakpapier.
 • Stap 2. Plak deze op een blanco kaart en laat genoeg ruimte over voor een kerstgroet.
 • Stap 3. Teken met pen kleine vierkantjes aan de bovenkant van de rondjes en trek een lijntje als touwtje naar de bovenkant van de kaart.
 • Stap 4. Schrijf een kerstgroet met metallic pen in zwierige letters.


Met een beetje hulp van HEMA kan je kant-en-klaar kerstkaarten ook heel eenvoudig opfleuren. Stop bijvoorbeeld confetti tussen de kaart voor een klein feestje bij het uitpakken. Doe de ontvanger een plezier en maak wat grotere confetti die eenvoudig op te ruimen is. Zijn alle kaarten klaar om te versturen? Sluit de envelop met een waxstempel in een mooie vorm – bijvoorbeeld een ster – voor een chique finishing touch.

Wil je zelf kerstkaarten maken zonder de knutseldoos uit de kast te halen? Ga dan voor een fotokaart. Met HEMA wenskaarten maak je deze in een mum van tijd helemaal naar je zin. Met of zonder kader, een lichtgevende rode neus of andere leuke kerstdetails.
Voor wie juist flink wil uitpakken deze Kerstmis, hebben we nog een leuke tip: er is niets beter dan een versierde kerstboom, compleet met lichtjes en kerstballen. Stuur je familieleden en vrienden daarom dit jaar in plaats van een kerstkaart een zelfgemaakt ornament voor in de boom. Vergeet 'm niet feestelijk in te pakken met kerst inpakpapier

kerstkaarten

na kerstkaarten maken komt schrijven

Schuilt er geen creabea in jou of zoek je een snelle oplossing? Je kunt altijd rekenen op de leuke kant-en-klare kerstkaarten van HEMA. Al ruim voor de decembermaand liggen de mooiste kerstkaarten op je te wachten in de winkel: met vrolijke, kleurige prints of juist wat rustiger met een gouden accent bijvoorbeeld. Je hoeft er alleen nog een persoonlijk berichtje op te schrijven en ze zijn klaar om op de post te gaan.

Tip: of je er nu voor hebt gekozen om zelf een kerstkaart te maken of dat je er een gaat kopen, begin optijd. Zo hebben de ontvangers genoeg tijd om ervan te genieten voordat de kerstgekte losbarst vol lelijke-kersttruien-borrels en cadeaustress. Vermijd kerstkaartspoed door ongeveer drie weken van tevoren te beginnen. Nog wat tips voor het postklaar maken van je kaarten:  
- Zorg dat je genoeg kaarten, postzegels, enveloppen en werkende pennen hebt. Als je net lekker bezig bent wil je niet hoeven stoppen.
- Zet je favoriete kerstmuziek op en kom zo alvast in de kerststemming.
- Houd het kort maar krachtig met een persoonlijk berichtje. Vieren vrienden of familieleden hun eerste kerst als getrouwd stel, in een nieuw huis, met een baby of een andere ‘eerste keer’? Zo’n belangrijk moment is natuurlijk leuk om te noemen in je kerstgroet.
- Veel handen maken licht werk, dus schakel hulp in. Jonge kids kunnen hun eigen naam schrijven of een leuke tekening maken. Oudere kinderen vinden het leuk om zelf een persoonlijke kerstgroet te schrijven of de enveloppen te adresseren met een goudkleurige pen.

Zijn de kerstkaarten op de bus? Op naar het volgende kerstproject. Van doe-het-zelf-cadeaupapier tot zelfgemaakte kerstversieringen en kerstcadeaus inpakken: ga ervoor! Dit is hét seizoen om alles uit de kast te halen.

kerstcadeaus

 

kerst knutselen

Bekijk ook al onze andere knutselideeën voor kerst.

lees meer
Link
 

kerstsfeer in huis

Onze tips om de kerstgezelligheid snel in huis te krijgen.

lees meer
Link
 

kerstboom versieren

Is de kerstboom binnen? Versier de boom in 5 stappen.

lees meer
Link
 

kersttafel dekken

Op onze manier krijg je de perfecte kersttafel.

lees meer
Link