kerstkrans maken

December is dé tijd van het jaar om het huis te vullen met de magie van de feestdagen. Haal die kerstdecoratie maar van zolder of vul je verzameling kerstversiering aan met nieuwe favorieten. Van een glanzende guirlande op de schoorsteenmantel tot een bontgekleurde boom met je favoriete ornamenten, een feestelijk gedekte tafel en gezellige lampjes in de tuin. Feestelijke versiering maakt het helemaal kerst in huis. En vergeet de kerstkrans niet! Zorg voor een extra warm welkom met een kerstkrans aan de voordeur, achterdeur, voor je ramen of gewoon voor in de keuken. Eigenlijk hoort een kerstkrans overal wel thuis. En waarom zou je er geen zelf maken? Een kerstkrans maken is een superleuke en gezellige knutselactiviteit tijdens de kerstperiode.

Kerstkransen zijn er in ontelbaar veel verschillende soorten. Denk aan papieren kerstkransen, kransen van piepschuim en exemplaren met lekker veel kerstgroen. Een DIY kerstkrans maken is zo ingewikkeld of eenvoudig als je het zelf maakt. Een paar leuke ideeën:

 • Lijm piepschuimbollen in verschillende maten op een krans. Strik erom en klaar is je bijzondere kerstkrans.
 • Ook leuk én duurzaam: bewaar stukjes stof die je over hebt van je naaiprojecten en maak een opvallende krans met verschillende stofjes.
 • Óf, probeer eens een op sneeuw geïnspireerde krans met verschillende maten pompons te maken.
 • Een kerstkrans knutsel je ook makkelijk in elkaar met toiletrollen. Maak ze in een cirkel aan elkaar vast zodat je ín de rolletjes kijkt. Voeg gouden belletjes toe voor een kerstachtig rinkeleffect elke keer als iemand de deur opent.
 • Heb je weleens een kerstkrans gemaakt van koekjesvormpjes? Maak uitsteekvormpjes schoon zodra de laatste partij kerstkoekjes uit de oven komt en maak ze in een kransvorm aan elkaar vast met rood garen.

zelf kerstkransen maken

Wil je een kerstkrans maken? Het liefst nu direct? Dit feestelijke DIY-kransidee is goedkoop en leuk om te maken. En, grote kans dat je de meeste benodigdheden al in huis hebt. Extra leuk is dat deze DIY-kerstkrans van papier zo gemakkelijk te maken is, dat kids het ook helemaal fantastisch vinden. Iedereen kan een kerstkrans maken!

Benodigdheden zelf kerstkrans maken:

 • Gekleurd papier in verschillende kleuren en afwerkingen
 • Crêpepapier (rood)
 • Lijmstift
 • Liniaal
 • Garen of touw
 • Stift + potlood
 • Schaar
 • Papieren bordje

 

Bekijk de video, volg het stappenplan en ontdek hoe leuk het is om een kerstkrans te knutselen.
1. Begin met het papieren bordje. Maak met een schaar een gaatje in het bord. Zo kan je eenvoudig het binnenste rondje uit het bord knippen. Dit wordt de basis van jouw zelfgemaakte kerstkrans.

2. Pak nu je favoriete kleuren papier erbij - er is niets dat meer Kerstmis schreeuwt dan de traditionele rode en groene kleurenmix. Bij voorkeur speel je ook met verschillende texturen, zoals glimmend foliepapier en glitterpapier. Dat maakt de DIY-kerstkrans nóg leuker om naar te kijken. Vouw een A4 dubbel en knip het papier op de lijn doormidden. Dit halve A4-tje knip je nog eens in tweeën zodat je vier stroken overhoudt uit één A4. Voor de zekerheid kan je altijd met een liniaal meten wat het midden is en een lijntje zetten waarlangs je het perfecte formaat strook knipt. Herhaal deze stappen totdat je circa vijftien stroken hebt in jouw favoriete kerstkleuren.

3. Vouw de stroken stuk voor stuk dubbel en knip uit elke strook een driehoekje in het midden van de open zijde (dus niet waar je het papier dubbelvouwt). Zo krijgt elke strook de feestelijke vorm van een vaantje. Vouw de strook eerst dubbel, en knip dan in één keer het driehoekje uit voor allebei de zijden tegelijk. Dit is niet alleen sneller, maar zorgt er ook voor dat de vaantjes aan beide kanten gelijk zijn.

4. Neem een stukje touw, draad of garen en bind dit om het bord. Hier kan je jouw zelfgemaakte kerstkrans straks aan ophangen. Maak in een van de stroken papier een gaatje waar het ophanglusje doorheen kan. Plak daarna de dubbelgevouwen strook om het bord aan elkaar vast met een lijmstift.

5. Tijd om het papieren bord met de rest van de papierstroken te versieren! Vouw de stroken aan weerszijden van de krans en lijm ze aan elkaar. Zorg ervoor dat alle stroken elkaar een beetje overlappen zodat je het papieren bordje niet meer ziet. Wissel af in kleur of afwerking (plak bijvoorbeeld glitters naast foliepapier en een effen strook naast een glimmend exemplaar) voor een speels effect.

6. Een strik van crêpepapier maakt het helemaal af! Knip een lange, dunne strook crêpepapier en maak hier een strik van. Knip de uiteindes schuin af, lijm de strik op de krans… ét voilà.

7. Natuurlijk mag een kaarsje niet ontbreken in de krans. Vouw een muizentrappetje van dunne papierstroken. Plak het begin van de twee stroken aan elkaar vast. Vervolgens vouw je de stroken om en om over elkaar heen. Het laatste stukje lijm je weer aan elkaar vast. Knip uit gekleurd papier drie verschillende maten vlammetjes in oranje, geel en rood. Een grote, middelgrote en kleine vlam. Deze plak je op elkaar. Met een stift teken je het lontje. Lijm het vlammetje op het muizentrappetje en het kaarsje is klaar om in de kerstkrans te stralen. Lijm ‘m op de strik in de kerstkrans.

8. Knip een aantal kleine rondjes uit rood papier. Dit is de laatste stap van een kerstkrans maken en de finishing touch van je zelfgemaakte krans. Plak ze in kleine groepjes verspreid over de kerstkrans. Net rode besjes!


kerst knutselspullen

 

kersttafel dekken

Het kerstdiner is het hoogte punt van de feestdagen. Met de tips van HEMA maak je een feestje van elke tafel.

lees meer
Link
 

kerstkaarten maken

Wil je je vrienden en familie fijne feestdagen wensen? Bekijk onze tips om de mooiste kerstwensen op papier te zetten. 

lees meer
Link
 

kerstboom versieren

Je kerstboom is belangrijk voor de kerstsfeer in je huis. Bekijk daarom onze tips om jouw boom prachtig te versieren. 

lees meer
Link
 

kerst knutselen

Geïnspireerd om van je eigen huis een winterwonderland te maken? Bekijk onze andere knutselideëen om goed in de sfeer te komen. 

lees meer
Link

meer productinformatie

beoordeling

goed idee

artikel is toegevoegd aan je mandje