heerlijke en makkelijke hapjes voor Kerst
Als je familie ‘s middags binnenkomt, is het gezellig om ze te verwelkomen met lekkere hapjes. Omdat het Kerst is, is het leuk om er een beetje extra werk van te maken. Wij hebben een aantal leuke recepten voor je verzameld. Ze zijn allemaal makkelijk te maken en kunnen (voor een groot deel) van tevoren bereid worden, zodat jij ook ontspannen van de Kerst kunt genieten!
roomkaaskrans met crackers
Zoek je een lekker recept voor op de borrelplank? Maak eens een eigen roomkaaskrans! Het ziet er geweldig uit en valt bij velen in de smaak! Je kunt de krans van tevoren maken, zodat je hem tevoorschijn kunt toveren wanneer je gasten binnenkomen. Heerlijk als borrephapje, hapje op het buffet of als bijgerecht tijdens het gourmetten of fonduen.
dit heb je nodig:
- 2 pakjes (225 gram elk) roomkaas, op kamertemperatuur
- 120 milliliter mayonaise
- 80 milliliter geraspte Parmezaanse kaas
- 60 milliliter gesneden lente-uitjes
- 10 plakjes bacon (je kunt ook vegetarische spekjes gebruiken)
- Verschillende kleine crackers om te dippen
- Optioneel: takjes Italiaanse peterselie
- Optioneel: fijngesneden pimientos (kleine, milde paprika’s die je kunt kopen in een pot)
zo maak je het:
- Bak de bacon (of de vegetarische spekjes) en laat ze even afkoelen. Verkruimel ze daarna.
- Klop de roomkaas, mayonaise, Parmezaanse kaas en de lente-uitjes in een kom door elkaar. Roer daarna de bacon erdoor.
- Zet de kom 1 tot 2 uur in de koelkast.
- Pak een serveerschaal en zet een kommetje op zijn kop in het midden. Deze plek moet vrij blijven, want daar leg je straks de crackers neer.
- Schep het roomkaasmengsel in hoopjes rondom het kommetje, zodat er een krans ontstaat.
- Verwijder het kommetje en garneer de krans met peterselie en pimientos als je dat lekker vindt.
- Leg de crackers in het midden en aanvallen maar!
shop kerstservies
mini bites van geroosterde kip en brie
Naast koude hapjes wil je jouw gasten met Kerst ook trakteren op een warme amuse. Heerlijk voor tijdens het borrelen, voordat jullie samen aan tafel gaan. Zorg dat het stokbrood al is afgebakken voordat je met deze mini bites aan de slag gaat. Dan ben je binnen mum van tijd klaar! Voor vegetariërs kun je de kip weglaten; zij kunnen dan genieten van overheerlijke brie-bites!
dit heb je nodig:
- 1 Frans stokbrood (300 gram)
- 60 milliliter mayonaise
- 1,5 theelepel knoflookpasta
- 12 plakjes geroosterde kipfilet
- 60 milliliter appelgelei
- 60 milliliter vijgenjam
- 24 verse blaadjes babyspinazie
- 115 gram mini Brie kaas
- 50 gram gezoete gedroogde cranberries
zo maak je het:
- Verwarm de oven (grillfunctie) voor op 220 graden.
- Snijd het stokbrood in 24 plakjes en leg ze op een bakplaat met aluminiumfolie. De plakjes gaan nog niet in de oven, want we moeten ze eerst nog beleggen.
- Meng de mayonaise met de knoflookpasta en smeer dit over de plakjes stokbrood. Leg op elk plakje een stukje kipfilet (voor vegetariërs kun je het kipfilet weglaten).
- Meng de appelgelei en vijgenjam en smeer dit over het kipfilet (voor vegetariërs smeer je het op het stokbrood).
- Leg op elk plakje brood een blaadje babyspinazie.
- Snijd de Brie in dunne plakjes en leg een stukje kaas op elk plakje stokbrood.
- Leg 3 cranberries op elk stukje stokbrood.
- Zet de bakplaat in de oven (grillfunctie) als deze is voorverwarmd en bak de kleine hapjes 1 tot 2 minuten, totdat de kaas gesmolten is.
- Laat de hapjes 5 minuten afkoelen voordat je ze serveert.
gevulde eitjes met zalm en bieslook
Wil je een verrassend en smaakvol hapje op tafel zetten? Deze gevulde eitjes met een romige vulling, gerookte zalm en een frisse topping van bieslook zien er niet alleen heerlijk uit, maar smaken ook zo! Perfect voor een feestelijke kerstborrel, als amuse of als onderdeel van een kerstlunch. Met het volgende recept maak je 8 gevulde eitjes.
dit heb je nodig:
- 4 eieren
- 1 eetlepel mayonaise
- 1 eetlepel crème fraîche
- Snufje knoflookpoeder
- Snufje paprikapoeder
- Zout en peper naar smaak
- 1 plakje gerookte zalm, in stukjes gesneden
- Fijngehakte bieslook voor de garnering
- Paar takjes dille als extra decoratie
- Spuitzak (of theelepel voor een grovere structuur)
zo maak je het:
- Kook de eieren hard in ongeveer 12 minuten. Laat ze daarna goed schrikken onder koud water om het pellen makkelijker te maken.
- Pel de eieren en snijd ze in de lengte doormidden. Haal voorzichtig het eigeel eruit en doe het in een kom.
- Prak het eigeel fijn en meng het met de mayonaise en crème fraîche tot een romige vulling.
- Breng het mengsel op smaak met een beetje knoflookpoeder, paprikapoeder, zout en peper.
- Vul de halve eieren met de romige vulling. Dit kan met een spuitzak voor een strak resultaat, maar je kunt ook een klein theelepeltje gebruiken voor een rustieke uitstraling en grovere structuur.
- Garneer de gevulde eieren met een stukje gerookte zalm, wat fijngehakte bieslook en eventueel een takje dille voor een feestelijke uitstraling
Deze gevulde eieren kun je makkelijk van tevoren maken en vlak voor het serveren garneren. Geniet ervan!
alles om de kersttafel gezellig mee te dekken
antipasti sticks (5 opties)
Een laatste tip voor het maken van heerlijke kersthapjes: antipasti-sticks! Door een aantal lekkere ingrediënten op een satéprikker te rijgen, maak je niet alleen smakelijke, maar ook kleurrijke en makkelijk te bereiden hapjes. Perfect voor op de borrelplank of als tapas op het buffet. Zijn er verschillende dieetwensen? Geen probleem, want je maakt eenvoudig een variatie aan sticks voor iedereen!
Wij geven je alvast 5 opties voor het maken van antipasti sticks:
- Rijg een bolletje mozzarella, een kerstomaat en een blaadje verse basilicum op de prikker. Besprenkel met een beetje balsamico voor extra smaak.
- Wikkel een stukje meloen in een dun plakje parmaham en voeg wat rucola toe voor een frisse bite.
- Rijg een blokje feta, een stukje gegrilde paprika (uit een potje) en een olijf op de prikker. Dit geeft een frisse en hartige smaak.
- Combineer een groene olijf, een blokje pittige chorizo en een stukje Manchego kaas voor een mediterrane smaakexplosie.
- Gebruik een stukje artisjokhart, een zongedroogde tomaat en een bolletje mozzarella voor een rijkelijk smakende combinatie.
Geniet van de hapjes en de gezellige tijd met je dierbaren. Vrolijk kerstfeest!