menu sluiten

kerstboom versieren

Als de Sint weer naar Spanje is vertrokken, is het weer tijd voor de kerstbomen. Die groene boom vol lichtjes, ballen en andere kerstversiering die je huis in kerstsfeer brengt. Het kerstfeest begint al met het kerstboom versieren. Met kant-en-klare kerstballen of door er zelfgemaakte kerstversiering in te hangen. Hoe? Lees snel verder.

De kerstboom versieren is hét begin van de fijne feestdagen die voor eraan komen. De geur van de naaldboom die langzaam de kamer vult. En de boom die steeds meer gaat stralen. Je kunt de kerstboom helemaal optuigen zoals je zelf wilt. Je kunt de nieuwste kersttrends volgen, zelf kerstversiering maken of gewoon de doos met kerstdecoratie van zolder halen.

versier je kerstboom

Kies je voor klassiek groen met rood, een glamour boom met veel zilver en goud of ga je voor een paarse boom?

shop nu
Link

kerstboom versieren met echte kaarsjes

Voordat er elektrische lampjes waren, werd de kerstboom versierd met echte kaarsjes. Dat was natuurlijk best gevaarlijk. Zeker met alle kerstdecoratie die er ook al in hing. Daarom stond er altijd een emmer water naast de boom, voor het geval er geblust moest worden.

kies je kerstboom

Groot, klein, echt of nep, de keuze in bomen is groot. Heb je geen ruimte voor een boom? Dan kun je ook kiezen voor alleen een kersttak in een vaas. Zo houd je het wat kleiner, maar breng je wel een fijne kerstsfeer in huis. Weet je nog niet precies wat voor kerstboom je wilt? Dan volgen hier wat handige tips:

  • Wil je een echte sparrenboom, dan kun je ook nog uit veel verschillende types kiezen. Bijvoorbeeld de fijnspar, de Nordmann-spar (deze houdt zijn naalden lang) of de blauwspar. Laat je in de winkel informeren. Hier kunnen ze je ook de voor- en nadelen van wel of geen kluit vertellen.
  • Ook kun je voor een kunstboom kiezen. Handig, want je hoeft hem geen water te geven. De modellen zijn erg mooi en ook is de kunst kerstboom in allerlei kleuren verkrijgbaar. Wist je dat als je een kunst kerstboom tien jaar gebruikt, deze milieuvriendelijker is dan een echte kerstboom?
  • Wil je het wat kleiner houden, dan is het leuk om een kersttak in een vaas te zetten. Ook hiervoor kun je de kerstversiering maken zoals je bij een kerstboom zou doen.

zelf kerstversiering maken

Zelf kerstversiering maken is leuk om te doen en je versiering is heel origineel en persoonlijk. Zo heb je meer kerstplezier en kun je je boom helemaal naar eigen wens versieren.

  • Koop als basis doorzichtige kerstballen en vul deze. Bijvoorbeeld met stukjes spar of blaadjes. Of een gekleurd touwtje, confetti of uitgeknipte plaatjes. Met dezelfde ballen creëer je elk jaar weer een hele andere kerstboom. Je kunt deze ballen ook voor het raam hangen, of boven de eettafel.
  • Zelf kerstdecoratie maken kan heel simpel met zelfgemaakte pompons. Vouw een uitgevouwen servet trapsgewijs op en bind een touwtje in het midden. Knip de uiteinden hoekig of rond af en haal de bol uit elkaar. De pompons kun je maken in verschillende kleuren. Door ze in een groepje bij elkaar te hangen, zorgen ze direct voor een feestelijke sfeer.
  • Bind de uiteinden van een (kerst)tak aan elkaar vast met een touwtje of ijzerdraadje. Zo maak je heel eenvoudig een kerstkrans. Hang deze met een lint of touwtje aan de deur of muur. Dit is een heel simpele manier om zelf kerstdecoratie te maken.

Tot slot kun je de voet van de kerstboom inpakken met kerst inpakpapier. Of pak wat lege dozen in met kerstpapier en leg deze als zogenaamde cadeau ’s rond de voet. Zo is je kerstboom van top tot teen mooi aangekleed.

kerstboom versieren

Nu je een kerstboom of tak hebt gekozen, kun je de stijl van de kerstversiering kiezen. Maar welke stijl past bij jou? We geven je een aantal voorbeelden ter inspiratie.

kleurthema

Kies een en of twee kleuren als thema en versier de hele boom in die kleur(en). Goud of zilver zorgen voor een boom die straalt. Ze geven een mooi contrast bij het groen van de boom. Of kies voor klassiek rood en wit. Rood is een typische kerstkleur. Samen met wit en het groen van de boom, heb je meteen de echte kerstsfeer te pakken.

heel veel kleuren

Kies niet één kleur, maar heel veel kleuren. Zo krijg je een vrolijke kerstboom. Je kunt hier ook heel goed zelf kerstdecoratie bij maken.

dieren in de boom

Oh dierenboom, oh dierenboom! Een uil of pandabeer tussen de takken? De kerstboom versieren in een dierenthema kan eenvoudig met onze dieren kerstballen.

letterverlichting

Laat je kerstboom dit jaar spreken. Met onze mini letterverlichting die je in de boom kunt hangen.

een boom om op te eten

Wil je een kerstboom om van te smullen? Kies dan voor kerstballen in de vorm van een ananas, ijsje of citrusvrucht. Het thema eten als kerstdecoratie is een genot voor de snoepers onder ons. De kleuren zorgen voor een vrolijk effect. Hang ook echte kerstkransjes in de boom, zodat er ook écht wat te snoepen is.

minimalistisch

Ben je meer van het minimalisme? Hang dan heel weinig kerstversiering in je kerstboom. Wat je erin hangt, valt dan extra goed op.

boom in huis

Elk jaar zie je in de december in steeds meer huiskamers de kerstboom weer staan. Maar waar komt de traditie van de kerstboom nou eigenlijk vandaan? En waarom hangen we die vol met slingers en glazen kerstballen? Er zijn veel verhalen over de oorsprong van de kerstboom en kerstdecoratie bekend. Maar eigenlijk weet niemand meer precies hoe deze traditie is ontstaan. Het blijft een beetje een mysterie, net als die magische kerstboom zelf.

oh sparrenboom

Er zijn mensen die zeggen dat onze kerstboom via Duitsland naar Nederland is gekomen. Dit verklaart ook de verwarring tussen de dennenboom en de spar. Veel mensen denken dat we een dennenboom in huis zetten, door het liedje Oh Dennenboom. Maar een dennenboom heeft hele lange en zachte naalden. Het kerstliedje komt ook oorspronkelijk uit Duitsland, waar het ‘O, Tannenbaum’ heet. Waarschijnlijk is dit doorvertaald naar dennenboom. Maar eigenlijk is onze kerstboom dus een sparrenboom.

breng kerstsfeer in huis

We hebben wat tips voor je op een rijtje gezet, zodat je je hele huis in kerstsfeer kunt brengen.

lees meer
Link