chocoladeletters en snoepgoed

Denk je aan Sinterklaas, dan denk je al snel aan chocoladeletters en pepernoten. De eerste letter van je voornaam in chocolade, knapperige kruidnoten en de zoete notensmaak van marsepein. De typische lekkernijen die Sint meeneemt uit Spanje. Vol met heerlijke kruiden en volle smaken, die precies passen bij het koude winterweer.

 

maak een plan

Lekker snoepen, dat hoort bij het sinterklaasfeest. Want het sinterklaas snoepgoed is onweerstaanbaar lekker. Een stoomboot vol brengen Sinterklaas en de Pieten elk jaar weer voor ons mee. In december heerlijk knabbelen aan wat pepernoten of genieten van marsepein, het voelt zo normaal voor ons Hollanders. Maar waar komt deze typische traditie eigenlijk vandaan?


p van persoonlijk

Een chocoladeletter van de eerste letter van je naam, maakt van chocolade ineens een heel persoonlijk cadeau. Deze letter is écht speciaal voor jou. Naast de letter van iemands voornaam kun je het nog persoonlijker maken, door de letter te geven in de lievelingssmaak van die persoon. Bij de HEMA zijn chocoladeletters in de smaken melk, puur, wit, hazelnoot en karamel-zeezout verkrijgbaar. Ook kun je kiezen voor een luxe chocoladeletter. Alle chocoladeletters van HEMA zijn gemaakt van UTZ-gecertificeerd cacao (keurmerk voor duurzame landbouw) en vrij van kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen. Zo snoep je zonder zorgen.
 

alle chocoladeletters



w van waarom

Waarom krijg je eigenlijk een chocoladeletter van Sinterklaas? Voordat chocoladeletters bestonden, waren er banketletters en weer daarvoor letters van koek. In de Middeleeuwen leerden kinderen schrijven door het zelf maken van letters van brooddeeg, die ze daarna op mochten opeten. De eerste cadeaus die Sinterklaas uitdeelde, verstopte hij onder een laken. Daarop legde hij de eerste letter van de naam van het kindje voor wie het cadeau was, in brooddeeg. Toen chocolade werd uitgevonden, is Sinterkaas de letters van chocolade gaan maken.




buitenland

Ook in België vieren ze het sinterklaasfeest. Sint brengt daar ook veel heerlijk sinterklaas snoepgoed. En daar is het gebruikelijk om iemand zijn hele naam in chocoladeletters cadeau te doen. In Duitsland hebben ze ook chocoladeletters, maar daar worden ze gegeten op Oudjaarsavond.

pepernoten en kruidnoten

Als je aan Sinterklaas snoepgoed denkt, dan denk je natuurlijk ook aan pepernoten en kruidnoten. Maar wat is eigenlijk het verschil? Kruidnoten worden gebakken van deeg dat gemaakt is van tarwebloem, gemengd met kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, kardemom en gemberpoeder. Dit zijn dezelfde kruiden als die gebruikt worden voor het maken van speculaas. Het zijn de knapperige, half ronde bolletjes. Pepernoten worden gebakken van een deeg van roggemeel, anijs en honing of stroop. Vroeger zat er ook altijd peper in dit deeg. Dit wordt tegenwoordig niet altijd meer gedaan. Maar het verklaart wel de naam. Pepernoten worden van hetzelfde deeg gemaakt als taai-taai. En ze zijn vierkant van vorm. Meestal hebben de Pieten grote jute zakken vol met pepernoten of kruidnoten bij zich, die ze graag uitstrooien. Binnen of buiten, rond Sinterklaas vliegen de kruidnoten je overal om de oren. Er wordt gezegd dat dit uitstrooien van snoepgoed verwijst naar een symbool van vruchtbaarheid, waarin de boer zijn akkers met zaad bestrooid. Ook hoor je dat Sinterklaas vroeger munten uitstrooide aan de arme mensen. En dat de munten later snoepgoed geworden zijn, om aan dit mooie gebaar te herinneren.




truffel of tompouce?

Vroeger was er één soort kruidnoot. Tegenwoordig is ook hier veel keus in. HEMA heeft bijvoorbeeld kruidnoten in de smaken truffel, cappuccino, stroopwafel, karamel-zeezout, tompouce, chocolade (melk, puur en wit) en zelfs met deeg gemaakt van speltmeel. Om de verschillende smaakjes kruidnoten zit een glad laagje met die smaak, net als bij de chocolade-kruidnoten. Naast de enorme keuze aan kruidnoten, heeft HEMA ook taai-taai, fondantflikken, schuimpjes, kikkers en muizen en ander in het assortiment.

alle pepernoten


Link



mmm… marsepein

Marsepein komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten. Via Venetië is het naar Europa gekomen, toen in Noord-Italië een enorme droogte heerste, die de graanoogst deed mislukken. De Italianen maakten van amandelen, suiker en water een soort brood. Ze noemden het Marci panis, wat ‘het brood van de heilige Marcus’ betekent. In de zeventiende eeuw nam Sinterklaas marsepein mee naar Nederland. De traditie was dat rond Sinterklaastijd jongens een stuk marsepein of speculaas aan een meisje gaven die ze lief vonden. En of het nu nog traditie is of niet, als je iets van dat heerlijke sinterklaas snoepgoed van iemand krijgt, groeit je hart vanzelf een beetje.


alles voor een heerlijk avondje

Oh kom maar eens kijken, wat er allemaal bij HEMA ligt. Wacht de Sint helemaal in stijl op met een pietenmuts, versier je huis, zet je schoentje of lees een Sint verhaaltje voor. HEMA heeft alles in huis om de Sintperiode goed in te luiden.

ontdek het assortiment

surprise maken

Nu je toch zo creatief bezig bent. Bekijk ook de tips voor het maken van de leukste sinterklaas surprises.

lees meer
Link

schoenkadootjes

Sinterklaas cadeautjes kopen voor in de schoen? Doe inspiratie op en bekijk het assortiment van HEMA.

lees meer
Link

zelf speculaas maken

Tijdens het sinterklaasfeest is er vaak veel lekkers. Zelf speculaas maken? Bekijk het recept van HEMA.

lees meer
Link

sinterklaas spelletjes

Spelletjes spelen op pakjesavond? HEMA heeft de leukste spellen voor Sinterklaas verzameld.

lees meer
Link