speculaas maken
Eindelijk is het weer zo ver! De koude wintermaanden breken aan en dat is het perfecte excuus om van allerlei lekkernijen te genieten. Van pepernoten tot chocoladeletters. En van kerstkransjes tot knapperige speculaasjes. Begint de trek hierin al toe te nemen? Zelf speculaas maken is helemaal niet moeilijk. Even de handen uit de mouwen en daarna is het genieten. Niet alleen van de lekkernij zelf, maar ook van de heerlijke geur die speculaas bakken achterlaat.
Iedereen kent speculaas van de Sinterklaas periode. Speculaas is een platte koek die een vaste structuur heeft. Kenmerkend zijn de speculaaskruiden die het koekje een warme en kruidige smaak geven. Speculaaskruiden is niets meer dan een mengsel van verschillende kruiden. Vaak bestaat dit mengsel uit kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, kardemon, gemberpoeder en peper. Dit is eenvoudig zelf te maken. Dit is niet alleen makkelijk, maar nog lekker ook. Echt genieten.
bakbenodigdheden om speculaas te bakken
het perfecte speculaas recept
De lekkerste speculaas maak je zelf. Met dit recept kan het speculaas maken niet fout gaan. Traditioneel hebben speculaasjes een figuurtje aan de bovenzijde. Hiervoor heb je een speculaasplank nodig. Dit is echter niet noodzakelijk als je speculaas wil maken. Voor de smaak maakt het gelukkig niet uit.
stap 1: verzamel alle ingrediënten voor het maken van speculaas
- 300 gram zelfrijzend bakmeel
- 150 gram donkere basterdsuiker
- 200 gram roomboter in blokjes
- 3 eetlepels speculaaskruiden (kant-en-klaar of zelfgemaakt)
- 3 eetlepels melk
- een mespuntje zout
Als je alle ingrediënten hebt verzameld is het tijd om aan de slag te gaan.
stap 2: mengen van de ingrediënten
Meng het zelfrijzend bakmeel met de basterdsuiker, speculaaskruiden en het mespuntje zout in een kom. Zorg ervoor dat je echt zelfrijzend bakmeel gebruikt en geen standaard bloem of meel.
stap 3: overige ingrediënten toevoegen
Doe de boter bij de droge ingrediënten en roer het geheel door. Zorg ervoor dat de boter niet te warm is. Voeg daarna de melk toe en kneed het tot een samenhangend deeg. Niet te lang, anders wordt het deeg te slap. Druk het deeg plat en verpak in huishoudfolie.
stap 4: laat het deeg rusten
Nadat je het deeg hebt verpakt, moet het rusten. Leg het deeg 1,5 uur in de vriezer. Hierdoor zal het deeg steviger worden. Terwijl het deeg in de vriezer ligt, kun je de oven voorverwarmen op 160 graden en bakpapier op de bakplaat leggen.
stap 5: deeg uitrollen
Haal het deeg na 1.5 uur uit de vriezer. Daarna is het tijd om uit te rollen, tot een dikte van ongeveer 0,5 centimeter. Snijd er rechthoekige vormen uit en leg deze op de bakplaat.
stap 6: doe de koekjes in de oven
Bestrijk de koekjes met wat melk en plaats de bakplaat voor 30 minuten in de oven.
stap 7: smullen maar!
Als de koekjes 30 minuten in de oven hebben gezeten, is het tijd om ze eruit te halen. De koekjes zullen nog wat zacht zijn als ze uit de oven komen. Eenmaal afgekoeld heb je heerlijk brosse en krokante speculaasjes. Je zult met bovenstaand recept ongeveer 50 tot 60 speculaasjes kunnen bakken. Je kunt er ook grotere speculaasbrokken van maken. Net zo lekker! Bewaar de koekjes in een trommel op een droge en donkere plek. Zo blijven ze tot twee weken knapperig. Al zullen ze al ruim voor die tijd op zijn.
bewaar je koekjes in een koektrommel
gevulde speculaas maken
Met bovenstaand recept kun je de traditionele speculaas maken. Maar een andere populaire variant is gevulde speculaas. Volg hiervoor het bovenstaande recept, met een aantal aanpassingen. Bij het snijden van het deeg, snijd je de plak niet in rechthoekjes, maar in tweeën. Leg één deel op de bakplaat. Vervolgens verdeel je 400 gram amandelspijs over het deeg dat op de bakplaat ligt. Om dit makkelijker te maken is het aan te raden om de spijs eerst te mengen met een eetlepel water en een ei. Heb je de spijs over het deeg verdeeld? Dan kan de andere helft van het deeg erop. De randjes goed aandrukken en vervolgens de oven in. De baktijd is hetzelfde.
Er zijn eindeloze variaties mogelijk om koekjes te maken met speculaaskruiden. Heb je helemaal geen zin of tijd om zelf speculaasjes te maken? Geen nood. HEMA verkoopt kant-en-klare ambachtelijke speculaas. Kom langs in een van onze winkels of bestel eenvoudig online. Dan bezorgen wij jouw speculaas aan de deur. Laat het smullen maar beginnen!