speculaas maken
Eindelijk is het weer zo ver! De koude wintermaanden breken aan en dat is het perfecte excuus om van allerlei lekkernijen te genieten. Van pepernoten tot gevulde chocoladeletters. En van kerstkransjes tot knapperige speculaasjes. Begint de trek hierin al toe te nemen? Speculaas maken is overigens ook helemaal niet moeilijk. Even de handen uit de mouwen en daarna is het genieten. Niet alleen van de lekkernij zelf, maar ook van de heerlijke geur die speculaas bakken achterlaat.
Iedereen kent speculaas van de Sinterklaas periode. De kruidige gebakken koek die verslavend lekker is. Het is een platte koek die een vaste structuur heeft. Kenmerkend zijn de speculaaskruiden die het koekje een warme en kruidige smaak geven. Speculaaskruiden is niets meer dan een mengsel van verschillende kruiden. Vaak bestaat dit mengsel uit kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, kardemon, gemberpoeder en peper. Wie zelf speculaas wil bakken kan dit kruidenmengsel kant-en-klaar kopen. Maar nu weet je ook hoe je het zelf kunt maken.
Deze koekjes zijn zo ingeburgerd dat ze het hele jaar door te koop zijn in de supermarkt. En laten we eerlijk zijn, het zou toch ook jammer zijn als deze koekjes alleen in december verkrijgbaar waren? Met onderstaand speculaas recept kun je trouwens speculaas koekjes maken wanneer je maar wil. Dit is niet alleen makkelijk, maar nog lekker ook. Echt genieten.