strijkkralen: zo maak je de mooiste creaties

Wist je dat je met strijkkralen hele leuke dingen kunt doen? Honderden kleine kraaltjes aan elkaar strijken is een heerlijk creatief tijdverdrijf en haalt de creabea in jezelf naar boven. Strijkkralen zijn kraaltjes (die verkrijgbaar zijn in een groot aantal kleuren) waarmee je patronen maakt op een grondplaat. Is je ontwerp klaar? Dan strijk je de kralen om je ontwerp samen te smelten in een geweldige creatie.

Of je nu zorgvuldig een ontwerp maakt op de grondplaat, ze aan elkaar rijgt of omsmelt: de mogelijkheden zijn eindeloos. Je kan er onderzetters van maken, sleutelhangers, paas- of kersthangers, armbandjes… Bedenk het en creëer het! Heb je de smaak te pakken? Probeer er dan eens je telefoon mee te versieren, een kaarsenhouder vrolijk mee aan te kleden of zelf een sleutelbakje te knutselen.

.

knutselen met strijkkralen

Iedereen kan knutselen met strijkkralen. Onderzetters zijn een leuk project om mee te beginnen. Ze zijn goedkoop om te maken en je kan het ontwerp zo gek maken als je zelf wilt. Zolang je je maar aan de juiste afmetingen houdt. Maak unieke patronen voor een vrolijke touch op de salontafel of geef ze cadeau. Onderzetters zijn een geweldig DIY-cadeau voor oudere kinderen die graag iets willen maken voor opa en oma of een leerkracht bijvoorbeeld.

Wat heb je nodig?

strijkkralen
grondbord
strijkpapier
strijkijzer
pincet (optioneel)

1. Pak de kralen met een pincet en plaats ze op het bord. Je hebt niet per se een pincet nodig, maar het maakt het wel makkelijker. Zeker als je de kraaltjes nog niet op kleur hebt gesorteerd. Kindjes kunnen het met hun kleine vingertjes trouwens prima zonder pincet af.

2. Maak het ontwerp waar jouw hart sneller van gaat kloppen, in je lievelingskleuren of met een leuk patroon. Houd rekening met de afmetingen. Onderzetters zijn meestal ongeveer 20 x 20 kralen.

3. Zodra je onderzetter klaar is, is het tijd om te strijken. Voordat je het ijzer erbij pakt, leg je een stuk strijkpapier (of bakpapier) over je ontwerp heen. Zorg ervoor dat alle kralen bedekt zijn, anders smelten de kraaltjes op je strijkijzer. En dát wil niemand.

4. Zet het strijkijzer op een lage stand en gebruik geen stoom. Beweeg je strijkijzer in een cirkelvormige beweging over het hele ontwerp totdat de bovenkant van alle kralen gesmolten is. Dit duurt ongeveer drie à vijf minuutjes. Vergeet de hoekjes niet.

5. Laat je unieke en spiksplinternieuwe onderzetter afkoelen.

6. Als de onderzetter eenmaal is afgekoeld, trek je het strijkpapier eraf en haal je de onderzetter van het grondbord. Klaar is je creatie!

Geen strijkijzer in huis maar toch knutselen met strijkkralen? Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hier metalen, ovenvaste koekjesvormpjes op. In de vormpjes doe je de kralen. Verwarm je oven voor op 200 °C en bak de kralen tien minuten.

Over kralen smelten in de oven gesproken… Ze lenen zich ook heel goed om andere creaties mee te maken, zoals een kleurrijk schaaltje. Zelf proberen?

Verwarm je oven voor op 220 °C.
Pak een ovenvaste kom en vet deze met keukenpapier in (bij voorkeur met olie).
Gooi een handje vol kralen in de kom. Duw de kralen voorzichtig tegen de rand van de kom. Herhaal dit met een nieuwe handvol kralen en duw ze tegen de zijkanten van de kom. Blijf herhalen totdat de kralen de hele binnenkant van de geoliede kom bekleden.
Bak je creatie ongeveer tien minuten.
Haal je gesmolten meesterwerk uit de oven en laat het een paar minuten afkoelen.
Gebruik een stomp mes om de kom er voorzichtig uit te wrikken. Tada! Nu heb je een unieke, kleurrijke kom. Handig voor fruit of je sleutels bijvoorbeeld.

strijkkraaltjes shop je natuurlijk bij HEMA

Zin om je creatieve ideeën tot leven te brengen? Bij HEMA ben je daarvoor aan het juiste adres. HEMA heeft kralen in alle kleurtjes van de regenboog. Laat je fantasie de vrije loop met een goed gevuld potje met 1.500 kraaltjes of knutsel een van de leuke kant-en-klare sets met strijkkralen in elkaar. Je kan het zo gek niet bedenken en je maakt het van deze vrolijk gekleurde kralen: van taart tot auto, tijger, fee, auto of olifant!

Als je dol bent op strijkkraaltjes vind je waterparels vast ook leuk. Hetzelfde principe, maar dan maak je een juweeltjes van een knutselwerkje zonder dat daar hitte voor nodig is. Wel zo makkelijk. Maak een creatie op het bordje en spuit het nat met water om je kunstwerk te vereeuwigen.

Ontdek zelf hoe heerlijk het is om creatief met kralen bezig te zijn. Bestel strijkkraaltjes eenvoudig online of gooi de vrolijk gekleurde knutselfavorieten in je mandje in een van onze winkels.

meer productinformatie

beoordeling

goed idee
artikel is toegevoegd aan je mandje