zo maak je jouw badkamer gemakkelijk schoon

zo kan je je badkamer goed schoonmaken

De badkamer schoonmaken is vast niet je favoriete huishoudelijke klusje. Maar als je het goed bijhoudt met de juiste schoonmaakspullen, hoeft het helemaal niet veel tijd te kosten. Kalk en schimmel voorkom je namelijk gemakkelijk door na iedere douchebeurt vocht en zeepresten te verwijderen. Het enige dat je hiervoor nodig hebt, is een droge handdoek en een trekker. Is het tijd voor een grote poetsbeurt? De badkamer schoonmaken is met de tips van HEMA een fluitje van een cent. En dure schoonmaakmiddelen zijn vaak niet eens nodig: met behulp van onze lifehacks leer je namelijk hoe je jouw badkamer op een goedkope manier weer stralend schoon maakt!

shop schoonmaakspullen
@hemanederland Tijd voor schone voegen! Leer onze geheime truc om je badtegelvoegen weer helemaal schoon te krijgen! ✨🧽 #badkamertegels #voegenreinigen #voegenschoonmaken ♬ original sound - HEMA

je badkamertegels en voegen schoonmaken met baking soda

Bij de schoonmaak van de badkamer worden tegels en voegen vaak vergeten. Maar om een frisse badkamer te behouden, is deze stap misschien juist wel het belangrijkst. Door opgehoopt vuil en zeepresten vormt zich daar namelijk vaak al snel kalk en schimmel. En verkleurde voegen zijn niet alleen onhygiënisch, ze zorgen er ook voor dat je badkamertegels een totaal andere uitstraling krijgen. Tijd voor een goede poetsbeurt dus! Je zult je verbazen hoe mooi de muren en vloer weer naar voren komen als je ze maandelijks bijhoudt. En je hoeft er niet eens voor naar de winkel, want waarschijnlijk heb je de benodigdheden gewoon al in huis. Je maakt je badkamertegels en voegen namelijk gemakkelijk schoon met een tandenborstel, zachte doek of spons en baking soda. Dit mildere reinigingsmiddel zorgt niet alleen voor schone voegen en tegels, maar neutraliseert ook nare geurtjes én is ook nog eens antibacterieel. Kortom, een goedkoop en effectief hulpmiddel om je badkamer mee schoon te maken dus. Meng drie delen baking soda met één deel water en breng het mengsel aan op de voegen en tegels. 15 tot 30 minuten laten intrekken en boenen maar! Spoel na afloop de resten weg met water en de voegen en tegels zijn weer stralend schoon.

schoonmaken met azijn: bestrijd kalkaanslag in je badkamer

Zitten er na de schoonmaakbeurt met baking soda nog steeds hardnekkige vlekken op je tegels? Dan is azijn je beste vriend. Door je badkamer schoon te maken met azijn, verwijder je namelijk gemakkelijk kalkaanslag. En niet alleen de tegels, maar ook de douchewand en kranen blinken weer als vanouds met behulp van dit veelzijdige schoonmaakmiddel. Je kunt gebruikmaken van zowel schoonmaak- als natuurazijn. Schoonmaakazijn heeft een hoger zuurgehalte, waardoor het effectiever werkt tegen hardnekkige vlekken. Het mildere alternatief is natuurazijn, dat net iets minder agressief is. Let er in beide gevallen op dat je de azijn 1 op 1 met water mengt, om te voorkomen dat het zuur je tegels en kranen beschadigt. Spray de azijn met een plantenspuit op de tegels en kranen en laat het een halfuur inwerken. Maak vervolgens schoon met een doek of zachte spons. Heb je een zwarte kraan of douchekop? Dan kun je beter kiezen voor een milder schoonmaakmiddel op basis van citroenzuur. Dat geldt ook wanneer je natuursteen in je badkamer hebt. Nadat je de badkamertegels en kranen hebt schoongemaakt, spoel je alles af met water. Droog na de schoonmaakbeurt alles af met een droge doek. Zo voorkom je dat kalkaanslag weer snel om de hoek komt kijken. Tip: door na iedere douchebeurt de kraan, douchewand en tegels af te nemen met een droge doek of raamwisser zorg je ervoor dat kalk zich minder goed kan hechten. Scheelt toch weer een extra schoonmaakbeurt!

tip: bakpapier tegen kalk

Zoals we al eerder benoemden, zijn dure schoonmaakmiddelen helemaal niet nodig bij het schoonmaken van je badkamer. Wist je namelijk dat je met bakpapier je douche in een handomdraai kalkvrij maakt? En je hebt er niet eens water voor nodig. Pak een vel bakpapier en maak er een prop van. Wrijf met de prop een paar keer over je kraan en douchekop heen en je ziet het resultaat meteen! Let op: dit werkt alleen bij een kraan van roestvrij staal.

tip: gebruik een citroen

Een andere handige lifehack is het schoonmaken van je badkamerkraan of douchekop met een citroen. Het zuur in de citroen zorgt ervoor dat de kalkaanslag als sneeuw voor de zon verdwijnt. Snijd de citroen door de helft, smeer de kraan en douchekop in en laat het ongeveer vijf minuten intrekken. Spoel af met warm water, droog af met een droge doek en je bent klaar.

tip: vul een plastic zak met azijn

Ook heb je vast een plastic zak in huis. Vul de plastic zak met azijn of citroenzuur, hang ‘m om de douchekop of kraan heen en bind de zak bij het uiteinde van de kop vast met een elastiek. Laat de plastic zak minstens een halve dag hangen en wrijf daarna met een schoonmaakdoek over de douchekop of kraan heen. Even afspoelen, droogmaken en alles blinkt weer als vanouds!

het schoonmaken van vuil en zeepresten in je badkamer

Baking soda is dankzij de antibacteriële werking een ideaal hulpmiddel bij het schoonmaken van je badkamer. Opgehoopt vuil en zeepresten verwijder je hiermee dan ook in een handomdraai. Je voorkomt hiermee schimmelvorming en nare geurtjes. Meng een paar schepjes baking soda met water tot het een dun papje wordt. Met een natte schuurspons of oude tandenborstel haal je nu gemakkelijk alle zeepresten weg. Let er wel op dat je hiervoor geen schuurspons gebruikt, om beschadigingen te voorkomen. Spoel na afloop alles af met water en droog af met een droge doek. Overigens is baking soda ook een goed hulpmiddel bij de schoonmaak van het toilet. Gooi een schepje baking soda in het toilet, doe daar een scheutje azijn bij en laat dit 10 minuten bruisen. Maak daarna het toilet schoon met een toiletborstel en spoel door. Zo verwijder je op een natuurlijke manier vuil, geurtjes en vlekken.

hoe vaak moet je de badkamer schoonmaken?

Je badkamer schoonmaken met baking soda en azijn is dus een effectief, goedkoop én milder alternatief op agressievere schoonmaakmiddelen zoals bleek en chloor. Maar hoe vaak is zo’n grote schoonmaakbeurt nou eigenlijk nodig? Zoals we al eerder benoemden, helpt het al veel om je badkamer na iedere douchebeurt droog te maken met een droge doek en trekker. Zo voorkom je al voor een groot deel kalk- en schimmelvorming door vocht. Neem ook zo nu en dan een doekje over de badkameraccessoires om er zolang mogelijk plezier van te hebben. Desondanks blijft het een vochtige ruimte en is er zo nu en dan grover geschut nodig voor een hygiënische en gezonde omgeving. Wij raden daarom aan om de badkamer wekelijks schoon te maken. Zo voorkom je dat vuilresten zich ophopen en is het klusje in een mum van tijd geklaard.

shop alles voor je huishouden

je badkamer stylen doe je zo

Inspiratie nodig voor het stylen van je badkamer? HEMA geeft verschillende tips om je badkamer stijlvol te maken. Laat je inspireren.

lees meer
Link

welke handdoek past bij mij?

De beste handdoek is de handdoek die goed past bij jouw wensen. Bij HEMA vind je verschillende soorten handdoeken.

lees meer
Link

de beste selfcare tips van HEMA

Ben jij op zoek naar meer balans in je leven? Dan is ‘selfcare’ het toverwoord. HEMA zet de 9 beste selfcare tips voor je op een rijtje.

lees meer
Link

hoe houd je je handdoeken zacht?

handdoeken wassen, drogen en opvouwen: bekijk de tips van HEMA om jouw handdoeken zacht te houden.

lees meer
Link

meer productinformatie

beoordeling

goed idee

artikel is toegevoegd aan je mandje