aangebrande pan schoonmaken
Het ene moment sta je lekker te koken. Het andere moment ben je even afgeleid en oeps… je pan is aangebrand. Je avondeten is misschien niet meer te redden, maar je pan gelukkig wel. In dit artikel lees je hoe je een aangebrande pan weer blinkend schoon krijgt en welke verschillende middeltjes je kunt gebruiken voor het verwijderen van de etensresten. Je hebt vast iets in huis!
Aangebrande pan schoonmaken op 7 manieren
Er zijn verschillende middelen waarmee je de zwarte resten in je aangekoekte pannen kunt verwijderen. Veel van deze producten heb je waarschijnlijk al in huis. En als dat niet het geval is, is een ritje naar de supermarkt of een vraag aan je buurman zo geregeld. Kies een van de 7 methoden - mits geschikt voor jouw pan - en laat de etensresten als sneeuw voor de zon verdwijnen!
Goed om te weten: sommige middeltjes kunnen het oppervlak van bepaalde pannen aantasten. Als dat zo is, vermelden we het bij de oplossingen hieronder. Kies in dat geval voor een ander middel om je aangebrande pan schoon te krijgen.
alles voor een blinkende vaat
1) schoonmaakazijn
Heb je schoonmaakazijn in huis? Dat komt goed uit, want met dit middeltje kun je je aangebrande pan goed schoon krijgen.
- Giet een laagje schoonmaakazijn in de aangekoekte pan
- Voeg vervolgens evenveel koud water toe
- Laat het een aantal minuten inwerken
- Haal de restjes uit de pan met een houten lepel of silicone spatel
- Spoel je pan om, zodat het eten de volgende keer niet naar azijn smaakt
2) soda
Soda wordt ook veel gebruikt voor het schoonmaken van aangebrande pannen, bijvoorbeeld voor rvs koekenpannen. Let op: je kunt beter geen soda gebruiken voor aluminium pannen en soep- en kookpannen. Gebruik ook geen soda voor geëmailleerde pannen. Deze pannen zijn bedekt met een laag emaille: een soort glazuur dat op metaal wordt aangebracht.
- Breng water aan de kook
- Giet het kokende water in de aangebrande pan
- Voeg 1 of 2 scheppen schoonmaaksoda toe
- Laat het een paar minuten doorkoken
- Schrob de aangekoekte restjes uit de pan
- Spoel de pan na
Je kunt ook wat soda en water met elkaar mengen en dit op de aangekoekte resten in de pan smeren. Laat het een uurtje staan en tadaaa: je schraapt de restjes er zo uit.
3) afwasmiddel
De kans is groot dat je afwasmiddel in huis hebt. Ook hiermee kun je de restjes uit je pan wegkrijgen. Gebruik geen afwasmiddel in een gietijzeren pan, dit kan de natuurlijke vetlaag van de pan aantasten. Hierdoor kan de pan gaan roesten en minder prettig worden in gebruik.
- Het voelt misschien tegenstrijdig, maar zet je pan weer terug op het vuur
- Vul de pan met een bodempje water en voeg een scheut afwasmiddel toe
- Breng het water aan de kook en laat het 10 minuten doorkoken
- Daarna kun je de restjes eenvoudig loskrijgen met een houten spatel of siliconen lepel
- Schrob de aangekoekte restjes uit de pan
- Verwijder het water uit de pan en was de pan nogmaals af
Gebruik je afwasmiddel voor het schoonmaken van een keramische koekenpan? Zorg ervoor dat je niet in de pan schrobt, maar de pan voorzichtig schoonveegt.
4) zout en citroen
Heb je zout en citroen in huis? Super, hiermee krijg je jouw aangebrande pan binnen no-time weer helemaal schoon.
- Snijd een citroen doormidden
- Strooi een beetje zout in de pan
- Schrob de pan met de 2 helften van de citroen
- Je zult zien dat de aangekoekte resten vanzelf los worden ‘gescrubt’
- Giet een beetje kokend water in de pan om de laatste restjes los te weken
- Spoel de pan af
Let op: gebruik deze methode niet voor gietijzeren pannen en pannen met een anti-aanbaklaag. Zout kan de laag bekrassen en citroenzuur kan de laag aantasten. Kies in dat geval liever voor een andere oplossing. Zie onze tips voor gietijzeren pannen en pannen met een anti-aanbaklaag verderop.
shop onze pannen
5) aangebrande pan met anti-aanbaklaag schoonmaken
Heb je te maken met hardnekkige restjes in een pan (bijvoorbeeld een koekenpan of wokpan) met een anti-aanbaklaag? Je gebruikt het beste een vaatwastablet om de aangekoekte restjes in de pan te verwijderen en je pan weer helemaal schoon te krijgen.
- Leg een vaatwastablet in je pan en giet er heet water overheen
- Laat het goedje een nacht in de pan weken
- ‘s Ochtends stap je met het goede been uit bed, want je kunt de restjes zo uit de pan schrobben
- Gebruik hiervoor een spons of een afwasborstel
- Spoel je pan met anti-aanbaklaag nog even na en hij is weer als nieuw!
Let op: gebruik nooit afwasmiddel of een vaatwastablet om gietijzeren pannen schoon te maken. Doe gietijzeren pannen ook niet in de vaatwasser. Hierdoor kan de anti-aanbaklaag beschadigd worden en de pan gaan roesten. Lees hieronder hoe je een aangebrande gietijzeren pan schoonmaakt en hoe je roest kunt verwijderen.
6) aangebrande gietijzeren pan schoonmaken
De beste manier om een aangebrande gietijzeren braadpan schoon te maken, is als volgt.
- Strooi een beetje zout in de gietijzeren pan en wrijf ‘m schoon met een zacht sponsje of een stuk keukenpapier
- Giet vervolgens een laagje water in de pan en laat het koken
- Week de aangekoekte etensresten los met een houten of siliconen spatel
- Giet het water af en verwijder de losgeweekte etensresten
Roest voorkomen in gietijzeren pan?
Droog de pan na het schoonmaken goed af om roest te voorkomen. Het is nog beter om de pan op middelhoog vuur opnieuw op te warmen, totdat ‘ie volledig droog is. Je kunt de pan ook even 10 minuten in de oven zetten. Doe daarna een scheutje olie in de warme gietijzeren pan en vet het hele oppervlak in met een keukenpapiertje.
Op deze manier voorkom je roest en ontstaat er een natuurlijke anti-aanbaklaag. Is er toch roest in je pan ontstaan? Hieronder lees je hoe je het uit je pan krijgt.
7) roest verwijderen uit een aangebrande pan
Is er melk, rijst of ander voedsel aangekoekt in je pan? Zorg ervoor dat je niet te lang wacht met het schoonmaken van je pan. Hoe langer je de ‘m laat staan, hoe meer kans je hebt op roestvorming. Is er toch roest ontstaan? Volg dan het volgende stappenplan.
- Giet de cola in de pan en laat het een nachtje intrekken
- De volgende ochtend zijn de laatste restjes losgeweekt
- Spoel de pan na en droog hem goed af
Als het goed is, heb je nu geen last meer van de roest in je pan!
altijd handige schoonmaakspullen
overige tips voor het schoonmaken van een aangebrande pan
Het schoonmaken van aangekoekte resten in je pan is niet moeilijk, maar het is wel belangrijk om op de juiste manier te werk te gaan. Gebruik de juiste middeltjes en neem de volgende tips mee tijdens het schoonmaken:
- Gebruik een houten spatel of een siliconen lepel om voedselresten uit de pan te verwijderen. Schrob de pan vervolgens schoon met een afwasborstel of de zachte kant van een schuurspons. Vermijd metalen kookgerei, staalwol of de schuurkant van de spons. Dit is extra belangrijk bij pannen met een anti-aanbaklaag, omdat je daar snel het oppervlak kunt beschadigen.
- Maak de pan zo snel mogelijk schoon nadat deze is afgekoeld. Begin ook niet meteen, want aan een hete pan kun je je gevaarlijk branden. Giet geen ijskoud water in een hete pan; dit kan de pan laten vervormen. Is de pan afgekoeld? Verwijder eerst de etensresten die al los zitten met een keukenpapiertje. Maak daarna de pan schoon op een van de manieren die hierboven zijn besproken.
- Meng geen verschillende schoonmaakmiddelen met elkaar. Je weet namelijk nooit hoe ze op elkaar reageren. In het ergste geval kan het je pan erg beschadigen of kunnen er giftige dampen vrijkomen. Gebruik dus altijd één methode tegelijk voor het schoonmaken van je pan.