knutselen met papier

Voor een dolle knutselmiddag hoef je niet de hele hobbykast ondersteboven te halen. Met een aantal basis spullen kom je al een heel eind. Denk maar eens aan simpele materialen, zoals bijvoorbeeld papier. Vouwen, knippen, plakken.. kinderen zijn er dol op. De spullen die je hiervoor nodig hebt, heb je vaak toch al in huis. Zo niet, kan je ook altijd even een kijkje nemen bij onze hobbyspullen. Ook is dit iets dat je met kinderen van verschillende leeftijden doen, omdat je het zo simpel of ingewikkeld kunt maken als je zelf wilt. Wij delen een aantal leuke maar simpele ideeën met je zodat je lekker aan de slag kunt gaan met knutselen met papier.

ideeën wanneer je wilt knutselen met papier

Wanneer je besluit om te gaan knutselen met papier, kun je alle kanten op. Zo kun je simpel wit papier gebruiken maar gekleurd papier is misschien nog wel veel leuker. Ook handig zijn onze zogeheten vlechtstroken. Dit zijn stroken in verschillende kleuren en formaten waarmee je eindeloos veel mooie creaties kunt maken. Wij zetten een aantal ideeën voor je op een rij.

mandje

Wat nog meer eenvoudig is om te maken van papier, is een mandje. Je hebt hiervoor enkel vlechtstroken en lijm nodig. Je kunt zelf kiezen of je 1 kleur vlechtstroken wilt gebruiken en het mandje dus ook 1 kleur krijgt, of dat je liever met verschillende kleuren werkt. Wat je doet is als volgt:

  • Leg 3 vlechtstroken horizontaal neer op tafel
  • Vlecht 3 stroken er verticaal doorheen door de strook en afwisselend boven- en onderlangs te laten gaan
  • Zorg dat je aan de buitenkanten van de stroken, zowel horizontaal als verticaal, genoeg ruimte overhoudt. Deze stukken dienen namelijk als randen van het mandje.
  • Vouw de stroken die je overhoudt omhoog en vlecht ook deze in elkaar. Dit doe je door op de hoeken de strook te vouwen.
  • Lijm tot slot de uiteindes aan elkaar vast en je hebt een leuk mandje gemaakt! Je zou nog een losse strook aan beide kanten kunnen toevoegen zodat je er een hengsel van maakt en je het mandje kunt tillen.

Bovenstaand voorbeeld is gebaseerd op 3 stroken; hoe groter je je mandje wilt maken, hoe meer stroken je kunt gebruiken. Dit is uiteraard helemaal aan jou.

 

slang

Behalve een leuk mandje, kun je ook verschillende dieren knutselen met papier. Neem bijvoorbeeld een slang. Dit kan zelfs op verschillende manieren. Zo kun je een 2 lange stroken papier (licht en donkergroen) knippen (of gebruik een kant en klare vlechtstrook). Vervolgens leg je de stroken met de uiteindes recht op elkaar, om ze vervolgens om en om over elkaar heen te vouwen. Dit wordt ook wel een muizentrappetje genoemd. Je hebt nu het lichaam gemaakt. Knip vervolgens een ovaal uit en teken hier ogen op. Tot slot heb je rood papier nodig waarmee je een tong kunt uitknippen. Plak de tong op de kop en de kop op het lichaam en voila; je knutselwerkje is klaar.

papier vouwen

Behalve echt knutselen met papier, kun je er ook voor kiezen om papier te gaan vouwen. Je hoeft dan niet met lijm of scharen in de weer maar bereikt door enkel te vouwen een leuk eindresultaat. Soms zie je hele ingewikkelde constructies voorbijkomen en vraag je je af hoe mensen dit hebben kunnen vouwen. Laat je hierdoor niet afschrikken, je kunt namelijk erg eenvoudig beginnen.

hartje vouwen

Begin makkelijk en kies ervoor om een hartje te vouwen. Je hebt hiervoor slechts 1 vierkant papiertje nodig en moet de volgende stappen doorlopen:

1. Leg het blaadje op tafel voor je met een van de punten naar je toe. Vouw vervolgens het papiertje dubbel van links naar rechts en vouw het weer open.

2. Vouw het papiertje vervolgens dubbel van onder naar boven en weer terug. Je hebt nu alle hoeken dubbelgevouwen en weer geopend

3. Vouw de bovenste punt naar het midden van je papiertje

4. Vouw de onderste punt naar de bovenste rand

5. Vouw zowel de linker- als de rechterhelft omhoog

6. Vouw de linker en rechter punt naar achteren zodat de hartvorming ontstaat

7. Vouw alleen nog de bovenste punten naar achter en voila; je hartje is klaar!

knutselen met papier

Knutselen met papier is een leuke bezigheid op een luie zondagmiddag, een regenachtige herfstdag of gewoon zomaar, wanneer je samen met je kinderen iets leuks wilt doen. Dat het helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn, bewijzen bovenstaande voorbeelden wel. Bij HEMA kun je terecht voor al je benodigdheden voor een zorgeloze knutselmiddag.

meer productinformatie

beoordeling

goed idee

artikel is toegevoegd aan je mandje